Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez JeD » 22 lutego 2015, 21:16

Czemu nie powstrzymałeś tej transakcji? ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez elek » 22 lutego 2015, 21:17

Tiaaa tylko za to masz znacznie lepsze światełko, patrząc na parametry, z ciągłym widmem a nie himalaje z masztami radiowymi, pytanie jak z trwałością bo na pierwszy rzut oka niezbyt te ledy wyglądają.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Watt » 22 lutego 2015, 21:19

Cytat :arrow: "Nie, LED są energooszczędne, super EKO itp", więc sobie darowałem ;) Za to u mnie na piętrze na razie nie ma LEDów, i jeszcze długo nie będzie ;)
Watt

Postprzez FOX » 22 lutego 2015, 21:23

Tylko niby skąd ta barwa 1800K skoro producent podaje 2700K ?
Na pewno plusem wymiany na ledy będzie polepszenie oddawania barw w porównaniu z kompaktami.
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez elek » 22 lutego 2015, 21:25

FOX napisał(a):Tylko niby skąd ta barwa 1800K skoro producent podaje 2700K ?
Na pewno plusem wymiany na ledy będzie polepszenie oddawania barw w porównaniu z kompaktami.

No bo jak siedzi pod 950 i potem wejdzie pod 827 to wrażenie jakby pochodnią oświetlał.
elek

Postprzez Watt » 22 lutego 2015, 21:43

Wcale nie, jak wychodzę z mojego 950, mijam żarówkę 40W, dwa kompakty 827 i wchodzę do pokoju z tymi LEDami. I to one wydają mi się najbardziej żółte. A to co producent pisze to nie musi być prawdą, w szczególności dotyczy to IKEI. A wzrost Ra to będzie jakieś 3-5% :?: No to straszny wzrost ;)
Watt

Postprzez elek » 22 lutego 2015, 22:05

Tutaj nie chodzi o sam wzrost Ra tylko o to że masz dosyć wyrównane widmo ciągłe bez pików i przerw jak w świetlówce, to ma znaczenie w przypadku barwników które mają wąskie pasma absorbcji światła, a światło generowane przez te ledy może dosyć mocno odbiegać od światła ciała doskonale czarnego o tej temp. i dlatego postrzegasz je jako żółte mimo dobrego Ra.
elek

Postprzez Watt » 22 lutego 2015, 22:08

Tylko, że ten żółty powoduje dyskomfort, i chyba wolałbym już przerwy w widmie i nie tak strasznie przymulające światło.
Watt

Postprzez MercuryFenix » 22 lutego 2015, 22:27

Brniesz w to samo bagno.
Jakbyś poszukał na allegro to byś kupił lepsze po cenie ze sklepu.
Oczywiście niedługo będzie. "Cześć. Kupiliśmy sobie z rodzinką LEDy ale popadały po miesiącu.
LEDy są do dupy. Zapomniałem dodać że specjalnie przekręciliśmy je do zamkniętych opraw żeby im było cieplej." ;)
Watt, zastanów się co robisz. Jest wiele dobrych LED po tanich pieniądzach, a Ty pozostawiasz swoją rodzinę dalej nieświadomą.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez qba » 22 lutego 2015, 22:44

Mi też kompakty 6500k wydają się znacznie ciemniejsze od tej samej mocy ciepłych. To samo rury. Raz w jednym markecie spożywczym w pewnym momencie wymieniono wszystkie rury 765 na 830 i zrobiło się o wiele jaśniej. W 2004 r poszukiwałem w całym mieście kompaktów o barwie dziennej, jednak 90% sprzedawców nie miała pojęcia o co mi chodzi. Udało mi sie je dostać chyba 11W jeśli dobrze pamiętam w jednym sklepie, gdzie zawsze był duży wybór nietypowych źródeł ( 3 lata temu kupiłem tam żarówkę Pila z początku lat 90)Wkręciłem je w pokoju z komputerem ( pomieszczenie ok 5 m2, 2 sztuki w zwiso - plafonie), to matka narzekała, że jest ciemno i zielonkawo ( nigdy nie tolerowała żarówek poniżej 60W). Natomiast już światło z rur 36W 865 jej pasuje i w pewnym momencie u niej w pracy poleciła wymianę plafonów P Es System z ciągle przepalającymi się żarówkami na belki 2x36w.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy