Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez robert03 » 17 kwietnia 2015, 14:14

No ale przy tej mocy i odkrytym źródle to chyba żadnej łaski MH nie robi że daje więcej światła :-). Byłoby dziwne gdyby było inaczej :-).
Porównanie trzeba wykonać inaczej - dać takie same warunki obu źródłom. Tu są zupełnie inne, nieporównywalne. Świetlówki pod kocem a MH nagi :-).
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez toomm40 » 17 kwietnia 2015, 14:39

jacekk napisał(a):Wczoraj zacząłem się bawić płytą CD i z tego co widzę to PL-S (jakieś OSRAM ciepłej barwy) i kompakty zintegrowane mają paskudne światło. Nawet Dulux mimo swojej niby niezłej jakości jest mocno prążkowany :/ Zniesmaczyłem się tym faktem do tego stopnia że sukcesywnie będę wymieniał kompakty na ledy bo jednak widmo znacznie ciekawsze, zamiennik halogenowej żarówki 10W w oczku w kuchni na przykłąd daje praktycznie ciągłe widmo, jedyne ciemniejsze miejsce jest między zielonym a niebieskim.

wszelkie świetlówki Osram Dulux PL-S, PL-C itp powinny świecić tak samo jak inne kompakty Osram z trzonkiem E27, czyli Ra na poziomie 80-85. różnią się tylko trzonkiem i rodzajem zapłonu , no i kształtem . więc jeśli wcześniej miałeś kompakty E27, to nic lepiej nie świeciły niż Pl-C i tym podobne ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez latarnik » 17 kwietnia 2015, 17:08

Jeżeli chcecie, to na dniach zdejmę na chwilę klosz, i zrobię "uczciwe" zdjęcie :D Tyle że tutaj PL-C są zakryte, a MH świeci w sufit, widać jedynie światło odbite od sufitu ;) A jak skieruję MH też do kamery, to wiele ze zdjęcia nie zostanie :lol:
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez famabud » 30 kwietnia 2015, 23:01

Będąc tydzień w Gdyni mieszkałem w takiej oto kawalerce z takim oświetleniem:

Przy lustrze w łazience wisiały dwie oprawy na świetlówki T5/8W/640 (:x) . Zapłon na ciepło, ale jedynie wtedy, gdy świetlówka była zimna (tak jak w kompaktach z ciepłym zapłonem. Jeżeli świetlówka odpala na gorąco - zapłon jest już na zimno).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawa, egzotyczna marka świetlówek swoją drogą.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Główne oświetlenie łazienki stanowiła plafoniera z halogenem liniowym.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W salonie wisiały takie oto dwa żyrandole na halogeny 12V
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez toomm40 » 30 kwietnia 2015, 23:33

Mactec to tez inaczej Massive. nie pamiętam teraz pod kogo ta firma należy ...pod ta samą nazwą Mactec lub Massive można spotkać także świetlówki kompaktowe z trzonkiem G23
toomm40

Postprzez Lampka » 1 maja 2015, 00:20

Zwykłe kompakty też są powszechne pod marką Mastec, jak i Massive. Jednak obie te marki równolegle występują, zarówno Massive, jak i Mastec. Pod marką Massive, świetlówki liniowe można było spotkać powszechnie już dawno u nas, np. właśnie miniatury T5 (mam jedną znaleźną Massive 8W z 1997 roku), spotykało się też liniówki T8.
Kompakty i świetlówki Mastec są często instalowane jako komplet do różnych opraw oświetleniowych, np. do wbudowanych oczek na kompakty, często też w barwie dziennej.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Utilizer » 8 czerwca 2015, 21:19

Mój nowy pokój na bogato - GE 100W

Obrazek

Nie wiem co zrobię, ale moje myśli najbliżej krążą aktualnie wkoło porządnych opraw na T5 z rurkami De Luxe 940/950 ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez JeD » 8 czerwca 2015, 21:22

Ja tam polecam różowego kompakta apollo 18W :D
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez toomm40 » 9 czerwca 2015, 00:19

a ja polecam BMKS-a 2x40/36W ;) jeśli 36W to nawet się można załapać na barwę 954 .
toomm40

Postprzez jacekk » 9 czerwca 2015, 05:40

T5 troszkę wydajniejsza, plus elektroniczny statecznik (brak efektu stroboskopowego, co by ślipka się nie męczyły niepotrzebnie) to chyba lepsze wyjście niż magnetyk w BMKS na T8.

Osobiście gdyby były tam dwa obwody to bym zainwestował w MH jako oświetlenie główne i jakiś LED do chwilowego. Jednak ciągłe widmo (no może nie tak do końca ale jednak o wiele równomierniejsze niż w FL) robi swoje.
Nie lubię sody.
jacekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy