Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez Lampka » 9 czerwca 2015, 14:29

jacekk napisał(a):T5 troszkę wydajniejsza, plus elektroniczny statecznik (brak efektu stroboskopowego, co by ślipka się nie męczyły niepotrzebnie) to chyba lepsze wyjście niż magnetyk w BMKS na T8.

Ale przecież w BMKs masz układ antystroboskopowy z kondem przesuwającym fazę, więc ten problem jest wyeliminowany. Poza tym rury T8 9xx trochę wygładzają ten efekt z racji zastosowanego luminoforu.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez jacekk » 9 czerwca 2015, 17:32

Już 8XX mają na tyle długą poświatę że mało co to widać. Ale nawet one zasilane z 50Hz nawet jeśli tego nie widać to mają jakiś wpływ na wzrok. Sam to po sobie widzę, w jednym garażu mam same 8XX zasilane z magnetyka a w drugim też 8XX ale już na elektroniku. I naprawdę znacznie lepiej się czuję w tym drugim garażu. Antystroboskop to podobno zło ;)

Tak poza tym BMKS w pokoju.. No nie wiem, chyba że ktoś lubi urzędniczy styl końca PRL w pokoju. Ja bym czegoś takiego sobie nie powiesił ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Utilizer » 9 czerwca 2015, 18:00

BMKS odpada. Musiałbym takiego zdobyć i odnowić, a i tak widok T8 w klasyku by mi przeszkadzał :P Zresztą ogólnie belka świetlówkowa... Wolę coś o większych walorach wizualnych ;)

jacekk napisał(a):Osobiście gdyby były tam dwa obwody to bym zainwestował w MH jako oświetlenie główne i jakiś LED do chwilowego. Jednak ciągłe widmo (no może nie tak do końca ale jednak o wiele równomierniejsze niż w FL) robi swoje.

Są dwa obwody, nie mam tam PE a na żółto-zielonym jest druga faza (Tak wiem niezgodne ze sztuką). MH to ciekawy pomysł, taki CDM-T 942 70W by spokojnie starczył :) Tylko musiałbym znaleźć odpowiednią oprawę, bo z gotowych to same downlighty....
Dodam że pokój nie jest duży, ma 12m^2 (4x3) i 2,5 metra wysokości ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez toomm40 » 9 czerwca 2015, 19:58

nooo, bez przesady, BMKS to klasyka gatunku 8-)
ale ok, rzecz gustu . a jeśli pokój jest mały i nie chcesz downligtów, to możesz w jakiejś lampie stojącej zamontować i rzucić światło na sufit.były kiedyś takie lampy z potencjometrem, stosowano w nich powszechnie żarniki halogenowe., wywalić żarnik , zamontować MH, zamiast potencjometra wstawić elektroniczny układ zapłonowy i będzie hulać
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Lampka » 9 czerwca 2015, 20:13

jacekk napisał(a):Antystroboskop to podobno zło ;)

Niektórzy uważają, że zło, bo kondy stosowane w późniejszych oprawach tego typu często szybko wysychały - wtedy rzeczywiście jedna rura po czasie w ogóle już nie startowała i zwarcie takiego konda przywracało sprawność w układzie. Natomiast w BMKs stosowano jeszcze porządnie wykonane Telpody, które nawet po kilkudziesięciu latach nie traciły pojemności... Sam mam kilka BMKs z 1972 roku, które odzyskałem w zimie i na układzie z kondensatorem rury startują bez najmniejszego problemu, czasem nawet szybciej, niż z drugiej strony.
Lampka

Postprzez Filip » 10 czerwca 2015, 16:13

Utilizer napisał(a): Wolę coś o większych walorach wizualnych ;)

Proponuję OŻk, OBp, OBg, OBs lub coś w tym stylu.
Ostatnio edytowano 19 czerwca 2015, 19:52 przez Filip, łącznie edytowano 1 raz
Lepsze jutro było wczoraj...
Filip

Postprzez jacekk » 10 czerwca 2015, 19:20

Ja bym bardziej widział coś w stylu dużego plafonu, centralnie MH z jakimś płaskim osprzętem żeby cienia nie robił, a dookoła, bliżej krawędzi 3-4 sztuki LED COB po 3-5W mocy. Albo więcej power ledów po 1W mocy. Gdyby nie to że mam belki (drewniane ;) ) na suficie które z czymś takim nie zadziałają bo po prostu zasłaniają, to sam bym coś takiego zastosował.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Beton » 10 czerwca 2015, 22:40

Ja tam bym wrzucił OR :)
Beton

Postprzez Lampka » 18 czerwca 2015, 23:43

W mieszkaniu u babci. W większości miejsc już dawno wkręciłem kompakty, ale są jeszcze oprawy, w których ostały się zwykłe żarówki ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tutaj żarówki zostały wkręcone w 2000 roku i od tamtego czasu tylko jedna się spaliła. Nie wiem jakie to są, gdyż te klosze od tamtego czasu nie były otwierane (dostęp do wnętrza jest utrudniony) ;)

Obrazek
Obrazek

Lampa w jednym z pokoi, gdzie w najczęściej świeconym obwodzie wkręcony jest kompakt Pila 14W, a w pozostałych jeszcze zwykłe żarówki, tej samej marki. Przy okazji zastąpię tego kompakta czymś bardziej estetycznym (wkręcona "tymczasowo" przez dziadków, wisi tak od ponad roku).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kuchnia:

Obrazek

Salon:

Obrazek

W żyrandolu Philipsy z 1999 i 2000 roku jeszcze z ciepłym startem (wersja Ambiance Slimline ("świeczka"), świecą od 4 lat):

Obrazek
Lampka

Postprzez Utilizer » 19 czerwca 2015, 10:25

Lampka :arrow: Ale masakra :twisted:
Filip napisał(a):Proponuję OŻk, OBp, OBg, OBs lub coś w tym stylu.

Zawiesiłem nawet OBs na chwilę dla jaj ale bądźmy poważni :mrgreen: OBp by stykła ale nie mam ładnej :cry:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy