Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez toomm40 » 23 czerwca 2015, 22:06

czyli wpierw muszę zjeść kilka tabliczek czekolady ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez jacekk » 24 czerwca 2015, 07:19

toomm40 napisał(a):czyli wpierw muszę zjeść kilka tabliczek czekolady ;)

Nie ma to jak połączyć przyjemne z pożytecznym 8-)
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez amisiek » 25 czerwca 2015, 18:41

Teraz to mało która czekolada ma coś, co się na taki odbłyśnik nadaje. Większość to folia plastikowa... Do starszych świetlówek TL-D dawałem na odbłyśnik żółtą folię z torby foliowej Billa - mamie się bardziej kolor podobał.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Beton » 11 lipca 2015, 23:11

Nowe mieszkanie, i znowu wszędzie prowizorka i badziewiactwo :lol: Już pierwszego dnia, jak nikogo ze współlokatorów nie było w domu, zabrałem się za oświetlenie. U mnie w pokoju wisi OZW (z sufitu wisiała kostka, a w jednym z kątów stała lampę z halogenem, który nastawiony na pełną moc palił izolację - a więc cudowna lampa z Ikei, która po włączeniu się dymiła, była podłączona do gniazdka, które się trzymało za pomocą taśmy pakowej ściany - i naturalnie, odpadło pierwszego dnia, wystarczyło, że przestawiłem lampę 8-) Elektryka prąd nie tyka - więc żyję!

Ale najśmieszniejsze było to, że jednak potwierdza się, że Polacy lubią półmrok nocą i wierzą w cudowne oszczędności na LED do tego stopnia, że lubią się potykać nocą, i w ich mieszkaniach nie będzie różnicy po wymianie żarówek i świetlówek kompaktowych na LED. W przedpokoju główne oświetlenie stanowiła lampa LED 3W. Bardzo mi ułatwiała życie podczas wnoszenia pudeł w nocy do pokoju :D Wyleciała następnego dnia, i zamiast niej świeci halogen 72W:

Obrazek

A tutaj z kolei łazienka. Tego już kompletnie nie rozumiem - jak się umyć przy świeczkach? Bo to, co tam jest zamontowane w tych marketowych oprawkach, daje tyle światła - jasno, aż razi 8-) (w rzeczywistości było ciemniej, niż na zdjęciu). To było jedyne sprawne oświetlenie w łazience. Nie wiem, co tam siedzi, ale pewnie najsłabsze lampy LED dostępne na rynku... Barwy dwie różne - jedna mdło-żółta, druga bździ chyba 4000K i z jakimś tragicznym odwzorowaniem barw.

Obrazek

Nad drzwiami wisiała rozwalona oprawka na żarówkę E27 i podstawa do plafoniery - zapewne od lat nie działały. Włącznik był połamany i przylepiony na taśmę klejącą, żeby nie odpadał 8-) . Naprawiłem wszystko, naprawiłem oprawkę, a w pracy znalazłem cały klosz do plafoniery. W środku wylądował kompakt osrama, ale wytrzymał cały tydzień, więc teraz siedzi tam żarówka polamp 100W - i znając ich długowieczność, pewnie ją zabiorę ze sobą do kolejnego mieszkania :D .

Obrazek

Na korytarzu dodatkowo wiszą plafoniery, zapewnie oryginalnie montowane (w całym bloku jest ich multum) - lubię je, więc sfotografowałem przy okazji. W kuchni bździ kompakt 18W w jakiejś oprawie z ikei, więc jej nawet nie fotografuję :)

Obrazek
Beton

Postprzez toomm40 » 11 lipca 2015, 23:33

czyli teraz będziesz to wszystko modernizować , jak rozumiem ?
a te oprawy z kloszem mlecznym fajne są . relikt PRL-u , chociaż osobiście wolę pryzmatyczne/przezroczyste klosze ;)
toomm40

Postprzez Beton » 12 lipca 2015, 00:08

toomm40 napisał(a):czyli teraz będziesz to wszystko modernizować , jak rozumiem ?
a te oprawy z kloszem mlecznym fajne są . relikt PRL-u , chociaż osobiście wolę pryzmatyczne/przezroczyste klosze ;)

Ja je lubię, jak większość rzeczy z tamtej epoki, są fajne, minimalistyczne i trwałe :) . Nie będę więcej modernizować oprócz wymiany źródeł. Nikt tego nie doceni, a z wynajmowanymi mieszkaniami jest tak, że nie wiadomo, kiedy właścicielowi się odwidzi wynajem i zostajesz bez mieszkania. Robię tylko podstawowe naprawy, bo te egipskie ciemności wszędzie i wiszące gołe kable/oprawki i wypadające gniazdka to było przegięcie.
Beton

Postprzez toomm40 » 12 lipca 2015, 00:11

no ok, ale na przykład jakąś belkę świetlówkową zawsze można sobie na szafę położyć jako oświetlenie pośrednie itp ;)miałeś przecież dobre światełko poprzednio, prezentowałeś jakiś czas temu jakieś rury 9xx. jest dużo różnych rozwiązań ...
toomm40

Postprzez Beton » 12 lipca 2015, 00:18

toomm40 napisał(a):no ok, ale na przykład jakąś belkę świetlówkową zawsze można sobie na szafę położyć jako oświetlenie pośrednie itp ;)miałeś przecież dobre światełko poprzednio, prezentowałeś jakiś czas temu jakieś rury 9xx. jest dużo różnych rozwiązań ...

To samo światełko, czyli OZW świeci u mnie w pokoju ;). BN 220 z 2x940 jest używana w domu rodzinnym ;) . Oprócz OZW mam lampkę biurkową z polampa, którą niedawno pokazywałem, więc swój pokój mam już odpowiednio oświetlony :) .
Beton

Postprzez Whites86 » 12 lipca 2015, 10:57

nigdy tych plafonier nie lubiłęm, w dodatku te mleczne klosze zabierają masakrycznie dużo światła, nawet z żarówką 100W to szału nie robi :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 12 lipca 2015, 12:27

Whites86 napisał(a):nigdy tych plafonier nie lubiłęm, w dodatku te mleczne klosze zabierają masakrycznie dużo światła, nawet z żarówką 100W to szału nie robi :roll:

Mam taką plafonierę. Masz rację, mam tam iskrę 100W, nie świeci super. Odkąd pozbyłem się klosza to co innego 8-)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy