Podswietlane znaki drogowe

Dyskusje na temat sygnalizatorów świetlnych na skrzyżowaniach, podświetlanych znakach drogowych i wszelkich innych podświetlanych oznaczeniach na zewnątrz

Re: Podswietlane znaki drogowe

Postprzez matiaczek » 2 sierpnia 2011, 23:19

Witajcie,

Ostatnio zainteresowałem się tematem podświetlanych znaków. Czy orientujecie się może czy jest jakaś firma która produkuje, bądź taka która dystrubuuje/sprzedaje takie znaki? Głównie chodzi mi znak przystanku autobusowego. Mieszkam w Krakowie - są i nowe, i odnowione przystanki z takimi znakami, więc skądś je muszą brać. Bardzo fajnie to wygląda w nocy. Zastanawiałem się gdzie można kupić taki znak?! Wiecie może? Fajny by było powiesić taki w pokoju :) Pozdrawiam
matiaczek

Postprzez zawistak » 3 sierpnia 2011, 23:25

Cześć,
Witamy na naszym forum, foru pasjonatów oświetlenia no i elektrotechniki oczywiście ;)
Może o to chodzi:
http://www.sygnaly.com.pl/prod,200,167,znaki-drogowe-d-6-podswietlane.html\
Te zwykłe znaki po 80-100zł sztuka, te niestety nie wiem.
Może samemu zrobić taki znak?
Wydrukować albo narusować, zrobić boki i podstawę z....tektury, blachy, na przód papier ze znakiem i do środka źródło światła?
Pozdrawiam
zawistak

Zdjęcia: 797

Postprzez cieszyn » 3 sierpnia 2011, 23:47

Znaki, które się stawia przy drodze, muszą spełniać jakieś określone wymagania techniczne, więc samoróby nie wchodzą w grę.

Nie wiem, kto dziś je jeszcze robi, link kol. zawistaka coś nam wyjaśnia

Ale to już nie to samo, co te dawne podświetluchy drogowe :roll:

PS - witamy na forum, życzę miłego forumowania i ............... czekamy na zdjęcia - jak o mnie chodzi, to głównie klasyków :D Dasz radę?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez matiaczek » 4 sierpnia 2011, 14:09

Wiem, myślałem czy by takiego samemu nie zrobić, ale to już co innego niż "oryginalny" :) Co do zdjęć - przepatrzyłem to forum i widziałem wiele egzemplarzy, jednak u mnie brakuje tych "z klimatem" PRL... Mogę zrobić tylko zdjęcia tych nowych/odnowionych :)
matiaczek

Postprzez Mannerheim » 4 sierpnia 2011, 15:57

cieszyn napisał(a):Obrazek
Ładnie daje jasnością, nie ?

To nie jest znak podświetlany tylko zwykły znak wykonany z materiałów odblaskowych.
Mannerheim

Zdjęcia: 7

Postprzez MRP200 » 4 sierpnia 2011, 21:07

Co do samej symboliki znaku drogowego to musi ona odpowiadać aktualnie obowiązującym przepisom. Dotyczy to również oznakowania poziomego na jezdni. Tego rodzaju sprawy reguluje Dziennik Ustaw nr 220 poz. 2181 z 2003 roku. Zawiera wyczerpujące informacje, co do wielkości symboli (są nawet zamieszczone odpowiednie szablony) oraz co do umieszczania znaków drogowych.
Samą ustawę znajdziecie bez trudu w necie. Warto się z nią zapoznać.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez cieszyn » 4 sierpnia 2011, 21:31

Mannerheim :arrow: bardzo możliwe. Oświetlają go chyba światła jakiegoś auta? cóż, może mylnie uznałem, że to znak podświetlany, a fotograf poczynił z nim potem jakieś cuda zwiększając kontrast i stąd taki był mój wniosek :roll: :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Mannerheim » 5 sierpnia 2011, 04:14

cieszyn napisał(a):Mannerheim :arrow: bardzo możliwe. Oświetlają go chyba światła jakiegoś auta? cóż, może mylnie uznałem, że to znak podświetlany, a fotograf poczynił z nim potem jakieś cuda zwiększając kontrast i stąd taki był mój wniosek :roll: :P

Znak oświetlony jest lampą błyskową i stąd ta intensywna "poświata" :)
Mannerheim

Zdjęcia: 7

Postprzez cieszyn » 5 sierpnia 2011, 11:30

tylko jest mały kłopot, bo od lampy błyskowej widać by było czarne, wyraźne cienie od słupa i tego muru po prawej
A tu nic takiego nie widać

Może to faktycznie świecą światła auta? (drogowe lub mijania, nie koniecznie na wprost, może jakoś bokiem ..... ???)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez CDM » 6 sierpnia 2011, 22:08

Zakładam,że mimo wszystko jest to odbicie lampy błyskowej, cienia za słupkiem nie widać, bo wypada przecież dokładnie w miejscu, którego nie możemy zobaczyć, czyli za rurą, poza tym to miejsce jest oświetlone świetlówkami , a to skutecznie redukuje ewentualne cienie
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sygnalizacja i oznakowanie