Na wstępie chciał bym przeprosić za to, że odkopuję wątek sprzed kilku lat, ale myślę, że to co mam do pokazania tutaj będzie najbardziej pasować. W markecie budowlanym w Nowym Sączu w żółto-niebieskim ubarwieniu (nazwy nie podaję, bo to już chyba łatwo się domyśleć) można zakupić takie oto oprawy rastrowe 4x18W, które są opisane jako Elgo. Gdy to początkowo zobaczyłem to myślałem, że to produkt z Gostynina tak jak być powinno, bo na pudełku widnieje ewidentne logo Elgo, zawsze można było by pomyśleć, że to jakieś zapasy magazynowe. Niestety nic bardziej mylnego

Ale najpierw widok ogólny:

Czy ten mały napis Made in P.R.C. jest wystarczająco widoczny?

I etykieta na tyle kartonu która zdradza całą prawdę

Oprawy to typowe chińskie rastry, stateczniki elektroniczne z prawdopodobnie zimnym zapłonem i odbłyśniki najprawdopodobniej z przyklejoną folią odblaskową, tak jak zdecydowana większość chińskich opraw rastrowych sprowadzanych przez importerów. Wygląda na to, że są to oprawy z bieżącej produkcji, tak więc wszystko niestety wskazuje na to, że jakiś chiński importer kupił sobie nazwę polskiego producenta który upadł i sprzedaje teraz jakieś dziadostwo. Oczywiście nie jestem do końca pewien, czy tak jest na prawdę, ale wszystko niestety na to wskazuje

Lubię klasyczne oprawy do lamp sodowych.