Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Postprzez neon44 » 13 września 2008, 15:11

świetne zdjęcia, tylko zakładanie w dzisiejszych czasach SGS203 jest nierozsądne. Owszem są to dobre oprawy, ale nadają sie bardziej na tereny wiejskie ze względu na to, że oprawa ta jest już raczej leciwa
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Whites86 » 13 września 2008, 15:29

neon44 napisał(a):świetne zdjęcia, tylko zakładanie w dzisiejszych czasach SGS203 jest nierozsądne. Owszem są to dobre oprawy, ale nadają sie bardziej na tereny wiejskie ze względu na to, że oprawa ta jest już raczej leciwa

leciwa ?? chodzi o to ze stara ?? jakie to ma znaczenie czy miasto czy wies ? mnie bardziej dziwi to ze pozostawili tego betoniaka z tymi OZSami przy zyciu
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 13 września 2008, 15:34

Tez się z tym nie spotkałem W Szczecinie jak wymieniali słupy w centrum, to nowsze betoniaki pozostały i to ze starymi oprawami. Ale nie widziałem, żeby przestawiali je pare metrów dalej
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 13 września 2008, 15:35

qba napisał(a):Tez się z tym nie spotkałem W Szczecinie jak wymieniali słupy w centrum, to nowsze betoniaki pozostały i to ze starymi oprawami. Ale nie widziałem, żeby przestawiali je pare metrów dalej

własnie tymbardziej ze w tym miejscu ma co świecic bo po 2 stronie tez jest słup z SGS 203 wiec dla mnie to troche dziwne czyzby mieli tyle kasy zeby pozostawiac stare oprawy ? te OZSy to troche zbedne oswietlenie w tym przypadku
Whites86

Postprzez Paweł » 13 września 2008, 21:48

Świetne zdjęcia, dzięki :)

Spodziewał bym się innych opraw ale są one lepsze niż np. droższe Luny ;)
SGS203 jest leciwa bo już produkowana jest chyba prawie 15 lat ale obecnie jest nadal często stosowana bo jest atrakcyjna cenowo i dobrze świeci. We Wrocławiu jest ostatnio masowo zakładana na modernizowanych głównych ulicach.

Te słupy są ciekawe, nigdzie też takich nie widziałem z tak jakby osobno przyspawanym wysięgnikiem. Chyba robi je jakaś lokalna firma z regionu skoro są tak często stosowane w Tczewie.

Pierwszy raz spotykam się z przeniesieniem starego betonowego słupa :arrow: :o :shock:
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez DocBrown » 13 września 2008, 22:29

Powinni wszędzie, gdzie modernizują oświetlenie montować SGS203, bo to naprawde niezłe wizualnie i dobrze świecące oprawy, lepsze one od malag, sellenium i moich "ulubionych" SL :twisted:
DocBrown

Postprzez neon44 » 13 września 2008, 22:36

Selenium są bardziej opływowe, a przez to nowoczesne. Owszem 203-ki świecą bardzo dobrze
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez DocBrown » 13 września 2008, 22:54

Wiem, że są opływowe i przez to nowoczesne, jednakże nie wszystko co nowe jest dobre, jak o selleniumy chodzi, to pewno świecą nieźle, ale wizualnie jak dla mnie to dno jak malaga i SL
DocBrown

Postprzez Paweł » 13 września 2008, 23:12

Selenium są lepsze pod kilkoma względami - mają lepszy odbłyśnik, są szczelniejsze - IP dla nie tylko komory lampy ale też osprzętu, są wykonane z aluminium, nie potrzebują dokupowania osobnego zaczepu do wysięgników, są tylko nieznacznie droższe od SGS203.
Gdyby SGS203 nadal się tak dobrze nie sprzedawały to myślę że Philips by je wycofał z produkcji tak jak to zrobił z SGS204.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 13 września 2008, 23:28

Paweł napisał(a):Selenium są lepsze pod kilkoma względami - mają lepszy odbłyśnik, są szczelniejsze - IP dla nie tylko komory lampy ale też osprzętu, są wykonane z aluminium, nie potrzebują dokupowania osobnego zaczepu do wysięgników, są tylko nieznacznie droższe od SGS203.
Gdyby SGS203 nadal się tak dobrze nie sprzedawały to myślę że Philips by je wycofał z produkcji tak jak to zrobił z SGS204.

własnie jedyny SGS jaki mi sie podoba to 204 naprawde szkoda ze ta oprawa juz niejest produkowana... 203 przy 204 wyglada smiesznie.. mi niezabardzo sie podoba

dzis bylem sfocic je w akcji ale okazalo sie ze neisa jeszcze podlaczone stoja lecz nieswieca bycmoze niedlugo dowiem sie czy jest w nich MH czy nadal soda... (na tym terenie ostatnio powymieniali wszystkie sodowe kule na elgopark z MH i sodowe ledy na SGS 203)
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego