Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez DocBrown » 18 marca 2009, 17:16

Szkoda :?
A co do odbłyśnika Whites, to szkoda, że nie widziałeś jak wyglądał w mojej ORZ jak ją zdjąłem :twisted:
DocBrown

Postprzez mateusz » 18 marca 2009, 17:24

Whites86 napisał(a):fakt szkoda łyzek ale cóż.. taki los czeka wszystkie stare oprawy

Demontaż czeka każdą oprawę - starą i nową ;) Chodzi tylko o to ,jak długo będą one wisieć . Na niektórych terenach prywatnych klasyki mogą wisieć aż się rozpadną (nie ma komu zdemontować ,niczyje tereny ) , a taka np. OURW2250 to może i z kilkaset lat pretrwać :o :shock: .

Po za tym to ,że po 30 latach eksplatacji skoroduje odbłyśnik czy przepali się jakiś przewód to nic strasznego. Skąd wiecie ,jak będą zachowywać się dzisiejsze nowe oprawy za 30 lat :?: :roll:
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez DocBrown » 18 marca 2009, 17:36

mateusz napisał(a):
Whites86 napisał(a):fakt szkoda łyzek ale cóż.. taki los czeka wszystkie stare oprawy

Demontaż czeka każdą oprawę - starą i nową ;) Chodzi tylko o to ,jak długo będą one wisieć . Na niektórych terenach prywatnych klasyki mogą wisieć aż się rozpadną (nie ma komu zdemontować ,niczyje tereny ) , a taka np. OURW2250 to może i z kilkaset lat pretrwać :o :shock: .

Po za tym to ,że po 30 latach eksplatacji skoroduje odbłyśnik czy przepali się jakiś przewód to nic strasznego. Skąd wiecie ,jak będą zachowywać się dzisiejsze nowe oprawy za 30 lat :?: :roll:

Raczej będą wyglądać zdecydowanie gorzej od naszych klasyków :twisted:
DocBrown

Postprzez Edziu » 18 marca 2009, 20:00

przez Michal
Nic z tego,stare oprawy musiałem zwrócić klientowi

Może klient to kolekcjoner klasyków :D :D ;) :) żartowałem
A tak na poważnie to chyba trzeba się rozliczać z opraw

przez DocBrown 18 marca 2009, 18:36

mateusz napisał(a):
Whites86 napisał(a):
fakt szkoda łyzek ale cóż.. taki los czeka wszystkie stare oprawy

Demontaż czeka każdą oprawę - starą i nową Chodzi tylko o to ,jak długo będą one wisieć . Na niektórych terenach prywatnych klasyki mogą wisieć aż się rozpadną (nie ma komu zdemontować ,niczyje tereny ) , a taka np. OURW2250 to może i z kilkaset lat pretrwać .

Po za tym to ,że po 30 latach eksplatacji skoroduje odbłyśnik czy przepali się jakiś przewód to nic strasznego. Skąd wiecie ,jak będą zachowywać się dzisiejsze nowe oprawy za 30 lat :?:

Raczej będą wyglądać zdecydowanie gorzej od naszych klasyków
mateusz napisał(a):

Raczej będą wyglądać zdecydowanie gorzej od naszych klasyków :twisted:

Przykładem są rozpadające się malagi od silniejszych wiatrów, i te plastikowe klosze które bezpowrotnie żołkną, wogule te wszystkie plastikowe oprawy są do d...
Jedyne co może dłużej wytrzymać z tych dzisiejszych opraw to Strada, leda też niezła oprawa, SGP selenium ma aluminiowy korpus,żle nie wygląda, ale najlepsza to chyba jest stara poczciwa strada, jest nie do zajechania, brud do klosza się nie dostaje, klosz nie żółknie, ma dobry rozsych światła, chociaż daje na boki z odbłysników
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 18 marca 2009, 23:01

Do strady strasznie się brud dostaje i klosz się przypala. Nie jest wcale doskonała. Ostatnie wersje kwadratówki i Krótka seria OUS były znacznie lepsze, ale ich wykonanie musiało więcej kosztowac niz strady, dlatego zastąpiono nia starsze OUSy. Poza tym wypłukły klosz przyczynia sie do zanieczyszczenia świetlnego. Nie zgadzam się, że strady sa najbardziej wytrzymałe z opraw. U mnie w mieście dopóki wisiały, gubiły klosze, TUZy szybko padały. Strada jakoś strasznie kojarzy mi się ze schyłkowym okresem PRLu. Dziwi mnie montowanie ich w dzisiejszych czasach na ulicach. zanim trafiłem na forum, byłem przekonany, ze Strady juz nie porodukują, zwłaszcza w wersji OUS 400, bo wszystkie w mojej okolicy pozdejmowano. (ostatnie OUS 400 założono w 1996r, potem zanim zmodernizowano miasto, wypełniano ubytki OUS i OUR 250). Najtrwalszą wg mnie oprawą jest obecnie Sellenium. A z czasów Strady to SGS 201. Klosze były szczelne i rozsył światła znacznie lepszy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 19 marca 2009, 08:24

Qba, ja miałem na myśli nowe strady z ostatnich 10lat, one są dobre, bo te pierwsze, nie były faktycznie szału nie robiły, wogule po OURW 250 -1 jest to najdłużej robiona oprawa
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 19 marca 2009, 19:45

Te produkowane mniej więcej od 1993r były rzeczywiście trochę lepsze, dłużej TUZy trzymały, rzadziej gubiły klosz, ale u mnie w mieście 80 % strad to były te z pierwszych lat produkcji, masowo wszędzie zakładane zarówno na ulicach, jak i na kolei i terenach przemysłowych. Na kolei jeszcze ich sporo zostało. Większośc bez kloszy i z rtęciówkami (a sa one sodowe, bo pamiętam jak nowe były, to na pomarańczowo świeciły). Wiele tez miało przypalone kllosze, lub pełne jakiegoś brudu. Ja do strady żadnego sentymentu nie mam.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Paweł » 19 marca 2009, 21:48

Michał, zdjęcia tradycyjnie super :)

qba ma rację, dziwne jest zakładanie Strad podczas gdy na rynku są lepsze i tańsze oprawy...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez swietlik » 19 marca 2009, 22:12

Paweł napisał(a):
qba ma rację, dziwne jest zakładanie Strad podczas gdy na rynku są lepsze i tańsze oprawy...

Wg mnie strada jest w miarę tania. Pytanie jak długo będzie ona szczelna...
Niestety ta łyżka to już ewidentna padaka. Dziwi mnie fakt zmiany oprawy również na 250W. Ze spokojem wystarczyła by tam oprawa OUS 150 ;)
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez Whites86 » 26 marca 2009, 22:48

na mojej ulicy tj Bałdowska zaczeli modernizacje oświetlenia ze starych SGS 203 (100W lub 150W ale raczej te 1 bo jest pod nimi bardzo ciemno) na jeszcze starsze SGS 204 :!: :!: :shock: dopiero dzis to zauwazylem wychodzac z domu zdziwilo mnie co tu tak jasno!! zmodernizowana jest ok 1/3 ulicy jutro pewnie zaczną dalej wiec napewno bede czekal tam z aparatem 8-) :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego