Niewielkie działania konserwacyjne

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Niewielkie działania konserwacyjne

Postprzez JeD » 9 września 2013, 16:03

a w Kwadratówie co śmiga ?
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez slaweklampy » 9 września 2013, 16:04

Witam

Czy takie źródło światła nie spowoduje szybszego zużycia klosza? Metalohalogenki wydzielają na zewnątrz kilkakrotnie więcej UV niż lampy WLS.
Ostatnio edytowano 9 września 2013, 16:08 przez slaweklampy, łącznie edytowano 1 raz
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Whites86 » 9 września 2013, 16:08

lumix26 napisał(a):
Whites86 napisał(a):wymiana zużytych WLSów :P

MH dałeś gratuluję ciekaw jestem ile ten Bemko wyświeci godz.
A tak po za tym co ty tam w koszu robiłeś podobno oświetleniem się nie zajmujesz ;)

robiłem to prywatnie, wykozystałem fakt ze jedna soda padła ;) wiec załapałem się na wymiane, postanowiłem wkręcić 3 MH :P pod stanowiskiem pod którym parkuje jest strada 400W i Kwadratówa 250W do strady upakowałem MH Sylvanii HSI-THX 400W który rzekomo ma 20 tys h żywotności ;) do kwadratówy pół jednostki czyli HQI-T Osram 250W daylight :) a do strady która jest na wjeździe w której zdechł WLS upakowałem MH Bemko który rzekomo ma 8000h zycia i przy okazji wymieniłem tuza bo nie wiem czy stary przeżył tydzień niedziałającej lampy ;) przetestujemy sobie który z tych MH pierwszy wymięknie :)

slaweklampy napisał(a):Witam

Czy takie źródło światła nie spowoduje szybszego zużycia klosza? Metalohalogenki wydzielają na zewnątrz kilkakrotnie więcej UV niż lampy WLS.

nie interesuje mnie to :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 9 września 2013, 16:38

Ciekawe porównanie, czekam na fotki nocne. HQI-T to lampa z klasą, będzie dobrze świeciła :) najbardziej boję się o trwałość tego chińskiego bemko. A jedno stanowisko na biało też robi różnicę, może jak ktoś zauważy, to gościu się skusi na wymianę w przyszłości?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez lumix26 » 9 września 2013, 16:41

No to teraz obowiązkowo foty nocne prosimy ;)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Whites86 » 9 września 2013, 17:06

lumix26 napisał(a):No to teraz obowiązkowo foty nocne prosimy ;)

jeszcze 2 godziny ;)
Whites86

Postprzez Michal » 9 września 2013, 17:55

Bardzo dobrze,że wziąłeś te Bemko do testów, mam tego jeszcze trochę ,ciekawe jak długo pochodzi na osprzęcie sodowym 4,6 A:?: Długiej żywotnosci tej lampce jednak nie wróżę. Na stateczniku rtęciowym 3,25A potrafią przepracować max 8-10 tys godz. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez qba » 9 września 2013, 17:55

No, kwadratówka z MH. Tylko raz taka widziałem w naturze, na przejeździe kolejowym w Szczecinie.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 9 września 2013, 18:00

Michal napisał(a):Bardzo dobrze,że wziąłeś te Bemko do testów, mam tego jeszcze trochę ,ciekawe jak długo pochodzi na osprzęcie sodowym 4,6 A:?: Długiej żywotnosci tej lampce jednak nie wróżę. Na stateczniku rtęciowym 3,25A potrafią przepracować max 8-10 tys godz. ;)

nie kracz kurde bo jeśli nie przezyje półtora roku będę musial wstawiać spowrotem sodówy na wlasny koszt :P
Whites86

Postprzez Michal » 9 września 2013, 18:14

Whites86 napisał(a):
Michal napisał(a):Bardzo dobrze,że wziąłeś te Bemko do testów, mam tego jeszcze trochę ,ciekawe jak długo pochodzi na osprzęcie sodowym 4,6 A:?: Długiej żywotnosci tej lampce jednak nie wróżę. Na stateczniku rtęciowym 3,25A potrafią przepracować max 8-10 tys godz. ;)

nie kracz kurde bo jeśli nieprzezyje półtora roku będę musial wstawiać spowrotem sodówy na wlasny koszt :P

Ja bym z "chińczykiem" nie ryzykował jeżeli miała by pracować na osprzęcie do sodówek,ale z tymi lampami tak już jest,że świecą cztery dni,cztery tygodnie albo cztery lata :D
Michal

Zdjęcia: 323

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego