Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Postprzez Falcon » 15 maja 2012, 23:43

trojmiejski napisał(a):Nie wiem w sumie, bo o ile Gdańsk inwestuje w stu procentach w Ambary o tyle w Gdyni udział w nowym i modernizowanym oświetleniu jest podzielony między Ambary i Seleniumy, (...) Niezależnie która z tych dwóch opraw zostanie zastosowana, ulica będzie dobrze oświetlona, bo obie oprawy są dobre. A jeśli chodzi o stylistykę, z tego wszystkiego i tak najgorszy jest fakt zastosowania betoniaków.

Całkowicie zgadzam się z Twoimi słowami. Oprawy na pewno będa więc porządne, ale słupy... lepiej nie kończyć.
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez mateusz » 16 maja 2012, 16:11

Tyko, że akurat w tym przypadku zastosowanie betoniaków jest chyba jak najbardziej uzasadnione bo z tego co widzę będą podtrzymywać trakcję trolejbusową . Zresztą nie są to zwykłe słupy oświetleniowe tylko jakieś wzmacniane, wirowe :roll:
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Falcon » 16 maja 2012, 17:11

mateusz napisał(a):Tyko, że akurat w tym przypadku zastosowanie betoniaków jest chyba jak najbardziej uzasadnione bo z tego co widzę będą podtrzymywać trakcję trolejbusową . Zresztą nie są to zwykłe słupy oświetleniowe tylko jakieś wzmacniane, wirowe :roll:

Trakcję trolejbusową/tramwajową z powodzeniem można zawieszać do zdecydowanie estetyczniejszych słupów stalowych. Przykład z mojego miasta - ul. Limanowskiego (wyremontowana w 2011)
Obrazek

Obrazek
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez qba » 16 maja 2012, 20:36

Rzeczywiście dziwna modernizacja. Betoniaki na betoniaki. Najlepsze że te co jeszcze stoją nie mają więcej jak 20 lat i są w całkiem dobrym stanie. Jak byłem w 3mieścioe w 1995r to widziałem nawet jak gdzieś stawiali tego typu betoniaki ze stradami.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 16 maja 2012, 20:36

W Gdańsku też się da:
http://phototrans.pl/14,553403,0,Pesa_120NaG_1028.html
To zdjęcie przy okazji wymaga komentarzu, przedstawiona trasa tramwajowa została dopiero w ten weekend otwarta i nikt na forum jeszcze nie był tam udokumentować zmiany, w najbliższej wolne chwili zamierzam to zrobić. Dyskusyjne jest jak tę inwestycję zakwalifikować, bo dla ulicy obok będzie to modernizacja, ale lwia część zmian w okolicy czyli nowa trasa tramwajowa to coś czego wcześniej nie było i się skłaniam ku wrzuceniu fotek jak je będę miał do wątku o nowym oświetleniu.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez trojmiejski » 25 maja 2012, 21:40

Wysięgniki na słupach nowej trakcji trolejbusowej przy Wzgórzu są nadal puste, ale zaskoczyło mnie dziś, że na części odcinka sopockiego są już oprawy zamontowane:
Obrazek
Granicę między Gdynią, a Sopotem można prócz po znakach poznać po czymś jeszcze, na takich słupach w Gdyni są SGS, a po przekroczeniu granicy widzi się Strady, i to i to wkrótce jednak wyleci:
Obrazek
Jeszcze nie na wszystkich nowych słupach są wysięgniki z oprawami:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
SGSów w Sopocie jest jak na lekarstwo, przynajmniej nie wygląda by miały wylecieć:
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Postprzez famabud » 26 maja 2012, 09:27

Ta OURW z ostatniego zdjęcia oczywiście jest usodowiona, będąc tam myślałem wcześniej, że to WLSp, ale z forum dowiedziałem się potem, że do nich pakowano tradycyjne WLS. :)

Mnie się wydawało jak tam byłem, że w Sopocie jest całkiem sporo SGS 203.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez trojmiejski » 26 maja 2012, 11:48

Z miast Trójmiasta Sopot choć najmniejszy jest przeze mnie najmniej zwiedzony więc nie wykluczam, że gdzieś w nim może być większe skupisko SGSów.
trojmiejski

Postprzez Paweł » 13 czerwca 2012, 20:13

Dlaczego one są tak płytko wkopane, nie mają wnęk słupowych i skrzynki są tak rażąco widoczne? To jest oszpecanie miasta... :|
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 13 czerwca 2012, 21:04

Paweł napisał(a):Dlaczego one są tak płytko wkopane, nie mają wnęk słupowych i skrzynki są tak rażąco widoczne? To jest oszpecanie miasta... :|

nie maja wnek slupowych bo to nie sa slupy typowo oswietleniowe, widze ze to jakas wersja EPVła dodatkowo wzmocniona u dołu, u gory na jednym zdjęciu widac ze posiada 2 otwory na haki COT , czyli jest to poprostu slup sieciowy
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego