KaszeL napisał(a):Tak swoją drogą, jak ostatnio szukałem danych o R9 TL-D Graphica sprawdzałem tez Osram Color Proof i wtedy trafiłem na na prawdę niezłe diodki Osrama. Ra > 90 a na dodatek R9 i R12 > 85. Pytanie jak jest tutaj, możesz wyciągnąć jakieś sensowne dane pomiarowe dla składowych RA?
CRI 91-91,7, R9 58,1-60,5 - tyle możesz sam odczytać ze zdjęcia, nic ponad to nie wiem. Mogę zapytać o jakieś dodatkowe dane, ale na odpowiedź pewnie poczekamy przynajmniej kilka dni. Interesuje Cię tylko R12, czy wszystkie R1-R14? O coś jeszcze dopytać?
Nie porównuj Oslona o np. CRI typ. 98 do gotowej taśmy LED na chińskich diodkach, której jeden odcinek kosztuje pewnie tyle, co jeden topowy Oslon (który prawdopodobnie przebija Graphicę dzięki ciągłemu widmu)

A te diodki Osrama przytaczasz, bo? Jeśli chcesz pokazać możliwości diod, to lepszym przykładem będzie jakiś oświetlacz do kamery, który ostatnio znalazłem: CRI 99, R9 i R12 97, i to przy jakiejś całkiem znośnej sprawności

Jeśli zaś chodzi o porównania R9, to z tego co pamiętam, to chyba Philips przy swoich najnowszych "ledówkach" 200 lm/W chwalił się, że R9 nie jest ujemny! xD