Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez litak1 » 16 listopada 2013, 23:00

żarówki ledowe powyżej 2W bez radiatora w ogóle nie powinny być dopuszczone do sprzedaży, a i kupujący kto się zna powinien na to patrzeć, niestety ale ciepło jest dla diodek zabójcze lepiej kupić coś powerledowego z dobrym radiatorem (wcale nie są droższe niż takie sklejane płytki, i to nawet dobrych firm) nie kupujcie tych gównolitów bo szkoda kasy
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 23 listopada 2013, 16:41

Mój kolega modernizuje oświetlenie. Zamiast żarówek i niektórych świetlówek kompaktowych zaczął wkręcać lampy diodowe. Moc to 6 albo 8W.
Oto mocniejsza z nich. Świeci białym zimnym około 4500K, Ra na oko zbliża się do 80. Jakością światła bez wątpienia wygrywa z pospolitymi świetlówkami kompaktowymi, niestety miga w takt częstotliwości sieci.
Obrazek
Cała podstawa lampki od trzonka do "korka" rozpraszającego robi się gorąca po kilku godzinach pracy. Nie wróżę zatem zbyt długiej trwałości tej lampie, diody padną dość szybko.
Obrazek
Obrazek
Udało się otworzyć. Niestety lampka klejona.
Obrazek
Diody zamocowane na płytce odprowadzającej ciepło. Niestety połączenie płytki z obudową ceramiczną jest dość słabe, więc o naprawdę porządnym chłodzeniu raczej trudno mówić.
Obrazek
Standardowe diodki. Cztery szeregowo w grupie, razem cztery grupy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zamykamy korek rozpraszający. Potem kropelka kropelki i da się zamknąć.
Obrazek
Tę lampkę mógłbym nawet powiesić np. w kiblu. Druga z nich jest gorsza pod względem jakości światła i nadawałaby się tylko do piwnicy.
Oto i ona.
Obrazek
Barwa ciepła, Ra zdecydowanie poniżej 80 (70?), bo skóra wygląda szaro. Jakość światła porównywalna z marketową świetlówką kompaktową ciepłą.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A do tego miga w takt zasilania.
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez toomm40 » 23 listopada 2013, 17:35

a ile-mniej więcej -kosztuja tego typu lampki?mam na myśli dokładnie te, które są tu zaprezentowane
pytam,bo mój brat kiedys kupił jakąś lampę ledową za ok 50-60 zł i niestety nawet w piwnicy nie da się przy niej wysiedzieć -T12 z PRL jest o niebo lepsze.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 23 listopada 2013, 17:53

Cena jest podobna do tej, którą podałeś. O jakości światła tanich diodek napisaliśmy już niejedną stronę wątku.
Świetlówki De Luxe są poza zasięgiem tych wynalazków.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez toomm40 » 23 listopada 2013, 17:55

ok, wszystko jasne .
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Elektroservice » 23 listopada 2013, 20:15

Chińskie badziewie :evil:
Nigdy w życiu nie kupiłbym takiego czegoś a już na pewno nie za 5-6 dych, to jest nietrafiona inwestycja skoro się to dziadostwo mocno nagrzewa i jeszcze na dodatek miga w takt sieci.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez Luk » 23 listopada 2013, 21:31

Electroservice, nic niechińskiego we współczesnym świecie nie kupisz. Dziś byłem w OBI i tam wszystko było made in China, nawet świetlówki kompaktowe OSRAM!
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Elektroservice » 23 listopada 2013, 21:34

Kupisz, kupisz. Może w branży oświetleniowej trudny temat, ale np w motoryzacyjnej z powodzeniem kupuje porządne części samochodowe nie chińskie.
A te diody gdyby były jakiejś bardziej renomowanej firmy to nawet made in PRC pewnie by lepiej były wykonane.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez litak1 » 23 listopada 2013, 21:41

Elektroservice napisał(a):Kupisz, kupisz. Może w branży oświetleniowej trudny temat, ale np w motoryzacyjnej z powodzeniem kupuje porządne części samochodowe nie chińskie.
A te diody gdyby były jakiejś bardziej renomowanej firmy to nawet made in PRC pewnie by lepiej były wykonane.

Racja tu nie chodzi o to chińskie, nie chińskie tylko jaki producent, osramki można kupić taniej w wiadomym miejscu a one przynajmniej mają radiator (aluminiowy tył) i przetwornicę więc miganie mamy z głowy.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Lampka » 24 listopada 2013, 03:35

Ja mam w domu parę lampek ledowych - mają radiatory, a na dodatek nie dają efektu stroboskopowego (nie migają w takt sieci). Mam je z odzysku, ale jeszcze działają jak trzeba, natomiast inne, tańsze i gorsze ledy (bez tłumienia migotania, ale z radiatorami), które trafiły do mnie razem z nimi, nie dzialają lub migają, mimo tego, że prześwieciły niecały rok.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED