Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez Watt » 24 listopada 2013, 10:14

No cóż, mimo że wszyscy uważają, że Made in China to badziewie, to ja mam już trochę czasu wieżę Pionier Made in China, i wcale nie jest zła z wyglądu i jakości wykonania ;)
Ale te diodki powinny przechodzić szereg testów i kontroli zanim zostaną dopuszczone do sprzedaży :evil:
Watt

Postprzez amisiek » 24 listopada 2013, 10:27

Chiny to wielki kraj i mają olbrzymi dział rozwojowy (Shenzen). Także w Chinach zamówisz także produkt o nadzwyczaj dobrej jakości - tyle, że będzie droższy. Niestety u nas kupuje się tandetę za niewielkie pieniądze i sprzedaje drogo. Gdyby to kupić z uczciwym wykonaniem i wręcz wojskową kontrolą jakości, żaden z Was by nie narzekał na jakość, co najwyżej na cenę. Wiem, bo mam sprzęt z takiej górnej półki.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 24 listopada 2013, 13:07

Owszem, te ledy, które ostatnio znalazłem, te lepsze, rzeczywiście parametry mają dość dobre i brak migotania 100 Hz oraz obecność dużych radiatorów. Niestety nie ma na nich żadnej nalepki, ani napisów, więc nie wiem, jakiej mogą być firmy :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Marek140 » 15 grudnia 2013, 20:35

Lampka Kanlux 60 diod SMD 3,3W na E27 kupiona w grudniu 2011 świecona jest niemal od tamtego momentu niemal codziennie i nadal działa ;)
Obrazek
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez qba » 15 grudnia 2013, 22:39

Widziałem te Ledowe zamienniki świetlówek w jednym sklepie odzieżowym i świeciło to nawet przyzwoicie. Nawet nabrałem się, ze są tam świetlówki, dopiero kiedy podszedłem bliżej, ujrzałem rurę wypchaną diodkami. Powszechnie dostępne w handlu diody są przeważnie fatalnej jakości, niestety naiwni konsumenci kupują, bo media rozsiewają propagande, jakie to LEDy są doskonałe i jak długo świecą. W praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Porządna LEDowa lampa kosztuje bardzo dużo. Aż dziwne, kiedy ponad 20 lat temu do powszechnego użytku wchodziły kompakty, to były dobrej jakości, warte swojej ceny, a o obecnych diodowych zamiennikach, dostępnych w marketach nie można tego powiedzieć.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Elektroservice » 16 grudnia 2013, 20:53

Dziś kupiłem sobie lampkę LED 1,5W 21 LED SMD w barwie zimnobiałej marki Eko Light. Zastąpiła lampkę LED marki Polux która padła po ponad 5 latach świecenia. Ciekawe ile ta wytrzyma :)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 16 grudnia 2013, 21:14

Kupiłbyś coś porządnego, a nie taki szajs :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Watt » 17 grudnia 2013, 21:27

A ja mam lampkę LED GU10 marki Polux, kupiona w 2007 roku, świeci nieprzerwanie od czasu zakupu I ma się dobrze.
Watt

Postprzez Lampka » 17 grudnia 2013, 21:49

Ja mam 3 ledy Polux, kupione na próbę w Leroy Merlin, na E14 i świecą cały czas, choć mają różną barwę, w zależności od partii, nie są zbyt jasne i nie mają konda filtrującego (migotają z częstotliwością 100 Hz).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Elektroservice » 17 grudnia 2013, 22:32

KaszeL napisał(a):Kupiłbyś coś porządnego, a nie taki szajs :)

E tam, jako oświetlenie chwilowe nocne w zupełności wystarczy, nawet nieźle to świeci :P
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED