Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez owies » 3 stycznia 2014, 15:18

Ostatnimi czasy intensywnie zastanawiam się czym oświetlić sobie przyszłe mieszkanie, a co za tym idzie jak rozłożyć punkty oświetleniowe, nawet kupiłem na próbę takie ustrojstwo: http://allegro.pl/oprawa-downlight-dave ... 04182.html z myślą o zainstalowaniu w części kuchennej jako że moja żona zawsze marudzi że jej ciemno... będzie coś z tego ? Trochę mnie kąty martwią, bo wolałbym 60' ale takich akurat nie widziałem, a stosunek cena jakość wydaje mi się niezły.
owies

Postprzez JeD » 3 stycznia 2014, 15:23

Ja Ci powiem tak, dobra świetlówka da Ci więcej niż LED-ówka. Albo pakować się w MH. ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez LemuRR11 » 3 stycznia 2014, 15:35

XXXJeDXXXX napisał(a):Ja Ci powiem tak, dobra świetlówka da Ci więcej niż LED-ówka. Albo pakować się w MH. ;)

Moim zdaniem MH do domu się nie nadaje, ze względu na to że nie może być zbyt często gaszona/ zapalana.
LemuRR11

Zdjęcia: 50

Postprzez owies » 3 stycznia 2014, 15:51

Sam lubię świetlówki, ale nie widziałem fajnych opraw które nadążają za trendami a światło nie jest tłumione np mlecznymi kloszami, z resztą teraz pracuje tam 2x40W i jest super, może nie idealnie ale dużo już nei brakuje do sukcesu.
LemuRR11 napisał(a): nie może być zbyt często gaszona/ zapalana.

Owszem, ale akurat u mnie sprawdziłby się bo docelowo ma pracować w salono-kuchni gdzie będziemy przebywać większość czasu i jego działanie widzę tak, że jeśli jest potrzeba to startujemy MH jako drugi wariant oświetleniowy, tym bardziej że trzeba chwilę odczekać aż osiągnie pełną moc. Druga sprawa żona nie należy do oszczędnych osób, ile widzi przełączników tyle użyje, a światło gaszę lub redukuję zazwyczaj ja.

Boje się że przesadzę w którąś ze stron i coś będzie nie wykorzystane w ogóle.
Ostatnio edytowano 3 stycznia 2014, 15:54 przez owies, łącznie edytowano 1 raz
owies

Postprzez lumix26 » 3 stycznia 2014, 15:53

Watt napisał(a):Te LEDy to jak dla mnie tylko do piwnicy, ale NIE DO DOMU :!:

Hola hola jak się ma badziewne lampki to tak ale porządnej firmy nagaje się wszedzie a oto w mojej kuchni

Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez trojmiejski » 3 stycznia 2014, 16:00

Lampka napisał(a):Błyskanie, to efekt rozładowywania się kondensatorów w układzie. Przy ledach trzeba uważać na wyłączniki z podświetleniem - minimalny prąd nadal płynie i jak raz podłączyłem leda przez taki wyłącznik, to okazało się, że lampa błyskała pojedynczo co kilkanaście sekund :P

Włączniki w tamtym domu mają neonówki, LED już po rozładowaniu konda nie mrugały lecz za to owe neonówki zamiast stabilnie świecić pulsowały.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez lumix26 » 3 stycznia 2014, 16:15

Lampka napisał(a):Błyskanie, to efekt rozładowywania się kondensatorów w układzie. Przy ledach trzeba uważać na wyłączniki z podświetleniem - minimalny prąd nadal płynie i jak raz podłączyłem leda przez taki wyłącznik, to okazało się, że lampa błyskała pojedynczo co kilkanaście sekund :P

W świetlówkach kompaktowych tez jest taki problem z włącznikiem neonowym - pozbyłem się go i problem zniknął :D
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez LemuRR11 » 3 stycznia 2014, 17:56

Nie wiem dlaczego prawie wszyscy tutaj, bronią się przed technologią LED rękami i nogami...
LemuRR11

Zdjęcia: 50

Postprzez owies » 3 stycznia 2014, 18:01

A nie chodzi czasem o wąskie czy poszarpane widmo jakie generują LEDy ?
owies

Postprzez trojmiejski » 3 stycznia 2014, 18:07

Chodzi o spektrum światła przy którym odwzorowanie barw jest niskie, jest to tak ważna sprawa, że nie ma co się dziwić iż diody o niskim RA są nieakceptowane przez użytkowników forum. Do tego jeszcze kwestia niskiej trwałości lamp. Można znaleźć już obecnie dobre diody lecz są bardzo drogie i wiele osób nie chce ryzykować wydania dużej ilości pieniędzy na coś do czego mimo wszystko pewności nie mają.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED