przez Lampka » 29 grudnia 2014, 23:08
Ja nie chcę, żeby kompakty znikły zupełnie, ale nie dlatego, że są lepsze od porządnych LEDów (bo istotnie porządne LEDy przebiją kompakta technicznie), ale dlatego, że każdy ma prawo oświetlać się tym, czym lubi. Unia nie powinna zakazywać ludziom kupowania tego, na co mają ochotę, nawet jeśli są to źródła już nieefektywne. Mam nadzieję, że wprowadzanie kompaktów nie zostanie zakazane prawnie, jak to było z żarówkami, ale za to mam też nadzieję, że ktoś w końcu przyjrzy się LEDom z najniższej klasy jakościowej, które niestety często wymiękają nawet przy zwykłych kompaktach 827, zarówno trwałością, jak i jakością światła.
Co do Lexmana, to LEDy takie widziałem działające u rodziny i znajomych i jakość ich światła nie była imponująca, podobnie z trwałością. Generowały też stroboskopa. Może w tych nowszych coś się zmieniło.
Jak już porównujemy LEDy i kompakty, albo inne podobne źródła, to piszmy wyraźnie, że chodzi o porządne LEDy, bo większość tych tanich nie przebija kompaktów jakością światła i trwałością, może tylko ilością lm/W, choć i tak nie zawsze.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła