Zastosowanie lamp LED - dyskusja

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Zastosowanie lamp LED - dyskusja

Postprzez Paweł » 29 grudnia 2014, 13:25

Watt, ta tabelka nie ma nic wspólnego z tym tematem (wycofanie niewydajnych źródeł).

famabud, znalazłem tą dyrektywę, faktycznie jest wymóg m.in. Ra80 dla użytku domowego i dotyczy ona świetlówek kompaktowych ale również LED :arrow: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 022:PL:PDF

I tak wszystko co chińskie ma "certyfikat" CE czyli... "China Export" :|
Na lampkach choinkowych LED znalazłem CE i mikroskopijny dopisek, że dotyczy on tylko... wtyczki :lol:
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Watt » 29 grudnia 2014, 13:39

Paweł napisał(a):Watt, ta tabelka nie ma nic wspólnego z tym tematem (wycofanie niewydajnych źródeł).

Właśnie ma, bo tam w jednej z kolumn jest "Standardowe lampy TL-D (/33, /54), czyli 640 i 765, "zakazane" od 2010 ;)
Watt

Postprzez JeD » 29 grudnia 2014, 13:41

Watt napisał(a):
Paweł napisał(a):Watt, ta tabelka nie ma nic wspólnego z tym tematem (wycofanie niewydajnych źródeł).

Właśnie ma, bo tam w jednej z kolumn jest "Standardowe lampy TL-D (/33, /54), czyli 640 i 765, "zakazane" od 2010 ;)

Ciekawe czemu od 4 lat aż się roi u mnie od wszelkakich polamp component, czy zext-ów. :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 29 grudnia 2014, 13:42

Bo nie obchodzi ich ten zakaz :twisted:
Watt

Postprzez jacekk » 29 grudnia 2014, 14:41

Dosyć ogólna ta tabelka. Pod Lampę Rtęciową można podpiąć przecież świetlówki kompaktowe, świetlówki niezintegrowane, zwykłe FL, MH i w zasadzie wszystkie inne mające rtęć w składzie :|
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 29 grudnia 2014, 22:43

Ehh... Nawet jak ma tak być to po cholerę trzymać źródła badziewnej jakości światła ? Diody LED stanowczym krokiem wypierają świetlówki kompaktowe. To dobrze. Oświetlenie LED ma jedynie kilka wad. I większość markowych LED już przebiła kompakty. Wziąłem raz z utylizacji ubitą lampkę LED Lexmana i jestem bardzo zaskoczony jakość światła jest znacznie lepsza od kompaktów które mam nadzieje zostaną szybko wycofane. Jak żarówki zostały wycofane na rzecz kompaktów to wielka tragedia i mowa jakie to kompakty nie sa.... Złe. A teraz znów kolejny kataklizm bo powoli kompakty znikają z półek na rzecz LED. I taka jest prawda niestety.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Watt » 29 grudnia 2014, 22:48

Ja robię sobie zapas kompaktów i mam w d*** LEDy. Jeśli wolę światło świetlówek od światła LEDów, to nikt mi nie wmówi że LED jest lepszy (dla mnie nie jest).
Watt

Postprzez MercuryFenix » 29 grudnia 2014, 22:53

Rób rób ;) nikt Ci nie broni. Ale żebyś sie nie zdziwił niedługo
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Lampka » 29 grudnia 2014, 23:08

Ja nie chcę, żeby kompakty znikły zupełnie, ale nie dlatego, że są lepsze od porządnych LEDów (bo istotnie porządne LEDy przebiją kompakta technicznie), ale dlatego, że każdy ma prawo oświetlać się tym, czym lubi. Unia nie powinna zakazywać ludziom kupowania tego, na co mają ochotę, nawet jeśli są to źródła już nieefektywne. Mam nadzieję, że wprowadzanie kompaktów nie zostanie zakazane prawnie, jak to było z żarówkami, ale za to mam też nadzieję, że ktoś w końcu przyjrzy się LEDom z najniższej klasy jakościowej, które niestety często wymiękają nawet przy zwykłych kompaktach 827, zarówno trwałością, jak i jakością światła.
Co do Lexmana, to LEDy takie widziałem działające u rodziny i znajomych i jakość ich światła nie była imponująca, podobnie z trwałością. Generowały też stroboskopa. Może w tych nowszych coś się zmieniło.

Jak już porównujemy LEDy i kompakty, albo inne podobne źródła, to piszmy wyraźnie, że chodzi o porządne LEDy, bo większość tych tanich nie przebija kompaktów jakością światła i trwałością, może tylko ilością lm/W, choć i tak nie zawsze.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez JeD » 29 grudnia 2014, 23:10

MercuryFenix napisał(a):Ehh... Nawet jak ma tak być to po cholerę trzymać źródła badziewnej jakości światła ? Diody LED stanowczym krokiem wypierają świetlówki kompaktowe. To dobrze. Oświetlenie LED ma jedynie kilka wad. I większość markowych LED już przebiła kompakty. Wziąłem raz z utylizacji ubitą lampkę LED Lexmana i jestem bardzo zaskoczony jakość światła jest znacznie lepsza od kompaktów które mam nadzieje zostaną szybko wycofane. Jak żarówki zostały wycofane na rzecz kompaktów to wielka tragedia i mowa jakie to kompakty nie sa.... Złe. A teraz znów kolejny kataklizm bo powoli kompakty znikają z półek na rzecz LED. I taka jest prawda niestety.

Żarówki żyją nadal i mają się dobrze, kompakty pewnie tak samo będą się miały, dla wszystkiego w przyrodzie jest miejsce.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED