Zastosowanie lamp LED - dyskusja

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Zastosowanie lamp LED - dyskusja

Postprzez Whites86 » 29 grudnia 2014, 23:33

Watt napisał(a):Ja robię sobie zapas kompaktów i mam w d*** LEDy. Jeśli wolę światło świetlówek od światła LEDów, to nikt mi nie wmówi że LED jest lepszy (dla mnie nie jest).

hehehe zapas kompaktów :roll: :mrgreen: :lol:
przecież tego nikt niebedzie przez najbliższe lata wycofywał :? :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 29 grudnia 2014, 23:35

Whites86 napisał(a):
Watt napisał(a):Ja robię sobie zapas kompaktów i mam w d*** LEDy. Jeśli wolę światło świetlówek od światła LEDów, to nikt mi nie wmówi że LED jest lepszy (dla mnie nie jest).

hehehe zapas kompaktów :roll: :mrgreen: :lol:
przecież tego nikt niebedzie przez najbliższe lata wycofywał :? :roll:

Nikt Ci nie karzę lubić LED-ów Kuba. Ja też wolę LF-y, ale farsy z tego nie robię. Możesz sobie świecić wszystkim co chcesz. ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 29 grudnia 2014, 23:40

Tylko niektórzy wypisują tu herezje jakie to LEDy są niesamowite. Specowie od marketingu niemalże :roll:
Watt

Postprzez Whites86 » 29 grudnia 2014, 23:42

Watt napisał(a):Tylko niektórzy wypisują tu herezje jakie to LEDy są niesamowite. Specowie od marketingu niemalże :roll:

skoro wszelkie fakty i dowody poparte w wielu dyskusjach osob które mają o tym bardzo dużą wiedzę są dla ciebie herezją to nie wiem w takim razie w jaki sposób można z tobą prowadzić rozmowy na poziomie...

ja sam osobiście "katuje się masochistycznie" rurami T12 765 i 640, i nie neguję w żaden sposób tego że T8 8XX czy ledy czy jakiekolwiek inne wyładowcze źrodlo światla do użytku domowego jest po prostu lepsze, bo jest, mój wybór oświetlenia jest w pełni świadomy i akceptowany przeze mnie i przez moją żone ale to nie oznacza że będę się tu produkowal i narzucał innym że tylko ja mam racje bo ledy są be...
tymbardziej Ty który masz niewielką wiedze na ten temat co można zauważyć w napisanych przez Ciebie postach bo swoje doświadczenie opierasz na paru chinolach za pare zł z niewiadomego źrodla które zdechły ci po krótkim czasie...
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez MercuryFenix » 29 grudnia 2014, 23:56

Watt napisał(a):Tylko niektórzy wypisują tu herezje jakie to LEDy są niesamowite. Specowie od marketingu niemalże :roll:

Obrazek
Jakbym nie wiedział co mówię to bym sie nie wypowiadał.
Trzeba mieć styczność z dobrą LED. A nie pierwszą lepszą ze sklepu a potem katowanie jej w zamknietej oprawie i wielkie zdziwko jak padnie po 2 miesiącach.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez amisiek » 30 grudnia 2014, 00:20

Bo to tak jest, czym innym jest wybór źródła z racji na upodobania (ze świadomością, że nie jest to światło o najlepszej dostępnej jakości, ale ma inne ważne cechy) a czym innym nieprzyjmowanie merytorycznych argumentów. Adam doskonale zna te źródła światła i to jest jego wybór. Jestem przekonany, że gdyby miał klasyczne T12 965 albo 950 to pewnie by je w tej klasycznej oprawie zastosował. Przynajmniej na próbę. Adam ma wiedzę na temat świetlówek i wie jak się zachowują diody. Ponadto ma okazję ocenić jakość różnego światła i jego zastosowanie. Ma też wizję estetyki zastosowanych źródeł światła i opraw. Tę wizję konsekwentnie realizuje.
Ale gdybyś go spytał o jakość światła diod, to powie mneij więcej to samo, co ja - bo to są argumenty merytoryczne, które nie podlegają dyskusji. Jakość światła diodek można zmierzyć, to samo trwałość w porządnych źródłach.

Wrócmy do samych diodek i świetlówek kompaktowych. Jest tak:
- większość źródeł diodowych ma jakosć światła poza zasięgiem tanich kompaktów. Ledare z Ikei (produkt klasy popularnej) jest tego dowodem.
Co to znaczy jakosć światła? CRI>80 i ciągła czerwień oraz ciągły żółty. Niektóre mają całkiem ciągłe widmo, różnią się jedynie nieco mniejszym natężeniem w konkretnych ciągłych wycinkach. Dla porównania kompakty mają tylko kilka prążków.
Sprawność też jest lepsza - nowe diody COB mają 100lm/W dla ciepłej barwy światła i Ra=82 (całkiem nieźle) oraz ciągła czerwień i ciągły żółty. Mówię tu o sprawności systemowej - mierzysz moc pobraną z 230V i strumień wychodzący ze źródła. Kompakty mają zaledwie 70lm/W (dobre! bo te złe mają 50lm/W).
Faktem jest że dioda LED COB 5W w oprawce Gu10 wygrywa z kompaktem 20W w WOSie.
Ponadto lampkę LED możesz powiesić z czujnikiem ruchu, załączanym kilkaset razy na dobę, np przez przechodniów czy nawet psy i koty. Dioda LED będzie świecić długo, bo jej częste załączanie nie przeszkadza. Nie można tego powiedzieć o świetlówce kompaktowej.

Pomijam tu sprawy ciepłej barwy, bo to rzecz osobnicza. Stwierdzam fakt, który nie podlega dyskusji - dobrej jakości diody w produktach klasy masowej (jak Ledare z Ikei, ale nie tylko) wygrywają w testach nawet ze świetlówkami klasy De Luxe, nie mówiąc o trójpasmowych (8xx). Przegrywają jedynie najtańsze badziewia i to też nie wszystkie. Tylko te najgorsze.
Nie można bazować na taniej tandecie i na tej podstawie wnioskować o całym zbiorze.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez FOX » 30 grudnia 2014, 00:25

Kto niby pisze herezje? jak do tej pory sam prowokujesz dyskusje wypisując już w którymś z kolei wątku hejty pod adresem Ledów nie używając przy tym żadnych merytorycznych argumentów.
Nikt Ci nie każe stosować tej technologii w domu, tak naprawdę możesz oświetlać się nawet lampami naftowymi i nikomu do tego.
Żeby nie było że jestem ślepo zapatrzony w technologie LED sam osobiście w zdecydowanej większości użytkuje lampy wyładowcze i żarowe ( w tym również kompakty i T12)i jestem przeciwny wycofywaniu jakichkolwiek źródeł. Natomiast zgodzę się z opinią że dobrej jakości LED na tą chwilę przebija oddawaniem barw i jakością przeciętne kompakty które zatrzymały się na Ra 80. To widać gołym okiem tylko do oceny warto znaleźć LEDa z wyższej półki a nie najtańszą chińszczyznę.
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 30 grudnia 2014, 00:34

FOX napisał(a): do oceny warto znaleźć LEDa z wyższej półki a nie najtańszą chińszczyznę.

Tu też bywają wyjątki. Kupiłem lampkę LED COB z Biedronki za niecałe 10zł. 4,3W, 300lm TAKIEGO światła.
Obrazek
Watt, pokaż mi proszę świetlówkę kompaktową, która ma tak dobre widmo przy 70lm/W sprawności systemowej!
Lampka ta świeci już dwa miesiące NON STOP. Luksomierz nie pokazuje spadku strumienia, jak było 620 na skali po założeniu filtru, tak tyle samo jest. W granicach dokładności urządzenia.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 30 grudnia 2014, 00:56

Ja sam sobie świecę zwykłą żarówką i LED jeszcze nie mam ponieważ czekam na produkt jeszcze tańszy a jeszcze lepszy. Zresztą jest duży wybór źródeł, nie ma źródła idealnego czyli do każdego zastosowania.

Watt, skoro nie masz żadnych argumentów na fakty to może wymienień w punktach czemu technologia LED jest badziewna :?:
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez toomm40 » 30 grudnia 2014, 01:15

Watt , podobnie jak ja ,zraził się zapewne do lampek LED. ale i ja , choć osobiście nie używam LEDów,(bo używam co innego ;) ) nie twierdzę że są tylko złe i byle jakie. uważam ,że są sytuacje i miejsca, gdzie LEDy sprawdzają się doskonale,lepiej niż kompakty, żarówki czy liniówki. nawet i te o kiepskim Ra.(bo nie wszędzie potrzebujemy 9xx).
ale warto skorzystać też z wiedzy amiśka czy Kaszel'a. i spróbować kupić produkty, które u nich się sprawdzają .tak po prostu - i na przekór własnemu maniakalnemu uporowi,że wszystko, co LED, jest do dupy :D

Watt,technologia jest OK. to ,że w Czarnobylu czy Three Mile Island stopiono reaktor (wskutek błędów ludzkich i zaniedbań) to nie znaczy jeszcze ,że cała technologia energetyki jądrowej jest badziewna .jest wręcz przeciwnie-i tak samo jest z LEDami :)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED