Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez KaszeL » 4 stycznia 2014, 22:49

Tylko, że to jest bez sensu. Skoro nie robisz tego dla klienta, to im więcej czasu poświecisz, tym więcej tak na prawdę stracisz. Lepiej kupić za 50zł z przesyłką, niż stracić dwie godziny czasu na "darmową" robotę. Po za tym, wybacz, ale nie wierzę że jesteś w stanie coś takiego poskładać w domu. W takim stateczniku jest masa niestandardowych części, trafo zapłonowe też będziesz sam nawijał?

Tu masz przykładową fotkę statecznika do lampki 600W.

Obrazek

Serio za 50zł?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez LemuRR11 » 4 stycznia 2014, 22:53

Przekonałeś mnie :)
LemuRR11

Zdjęcia: 50

Postprzez KaszeL » 4 stycznia 2014, 23:00

LemuRR11 napisał(a):Przekonałeś mnie :)

Jak by Cię miały najść wątpliwości, to zerknij jeszcze na to:

Obrazek
Obrazek

To jest dedykowany statecznik do lampy 20W.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez LemuRR11 » 4 stycznia 2014, 23:09

Widać, rzeczywiście przemyślana konstrukcja :)
Nie mówię że to niemożliwe, ale nie chciało by mi się jednak tego robić ;)
LemuRR11

Zdjęcia: 50

Postprzez litak1 » 4 stycznia 2014, 23:30

LemuRR11 napisał(a):Litak1 :arrow: mówisz że chiński HID jednak świeci dobrze ? Wstawił byś jakieś fotki ;) :?:

Eh może źle zdanie ułożyłem lub trochę niezrozumiale Kup sobie i zamontuj coś porządnego i są porządne i tanie lampki na allegro ale myślałem o CDM, HCI a nie o samochodowych i takie właśnie mam zamontowane HCI 35W 942 i te lampy pięknie świecą ( mam gdzieś fotki w postach o oświetleniu kuchni )
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez auraled » 17 stycznia 2014, 11:41

Witam wszystkich :)
Tak jak powiedział marcled wiele osób błędnie nazywa LED żarówkami, największa ilość takich pomyłek występuje rzeczywiście w opisie wielu przedmiotów na allegro.
Jeżeli zaś chodzi o sam temat przewodni, to zastosowanie technologii LED niesie ze sobą szereg korzyści - dobrej jakości lampy charakteryzują się nie tylko długą żywotnością, ale również pozwalają zaoszczędzić mnóstwo energii, oraz w pośredni sposób dbać o środowisko naturalne. Tutaj najlepiej zakupić lampy znanych producentów - wtedy będziemy mieć gwarancję jakości produktu.
Pozdrawiam!
auraled

Postprzez Lampka » 17 stycznia 2014, 12:53

Właśnie z tą gwarancją jakości znanych producentów, to bywa różnie. Czasami można spotkać nawet zupełnie anonimowe chińczyki, które świecą lepiej od znanych marek produkujących lampy LED i nie generują efektu stroboskopowego. Podobnie jest z nierówną trwałością. Obecnie mało kto produkuje lampy (nie tylko LED) o bardzo długiej żywotności - sprzęt produkuje się pod kątem ilości, a nie jakości. Dłużej działające lampy, to spadający popyt na ten sprzęt.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Witeku » 20 stycznia 2014, 19:30

auraled napisał(a):Witam wszystkich :)
Tak jak powiedział marcled wiele osób błędnie nazywa LED żarówkami, największa ilość takich pomyłek występuje rzeczywiście w opisie wielu przedmiotów na allegro.

Dla wielu żarówka = źródło światła.

Trzeba się pogodzić z tym, że język potoczny różni się od profesjolektu (tak jak np. nazwania roślin czy chorób w języku potocznym nie będą się zgadzać z tymi, które stosowane są przez zawodowców).
Witeku

Postprzez IndustrialStalker » 14 lutego 2014, 18:39

http://www.youtube.com/watch?v=PFcC315vuQ8
"Teardown" LEDowego zamiennika liniówki.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez toomm40 » 17 lutego 2014, 19:03

a ja mam taką lampę ledową . no name,pewnie producent wstydzi się tego, co wyprodukował, i-w tym przypadku-słusznie.
barwa ciepło-różowa, z domieszką "mięsnych"świetlówek i szczypty kompaktów firmy Zext lub Apollo.mieszanka wręcz wybuchowa.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 28 grudnia 2014, 20:33 przez toomm40, łącznie edytowano 1 raz
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED