Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez Elektroservice » 26 lutego 2014, 21:16

I Ty wierzysz w te bzdury o 3 krotnie większym poborze prądu przy częstym załączaniu świetlówek ? :lol:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez trojmiejski » 26 lutego 2014, 21:17

Luk napisał(a):A świetlówek kompaktowych nie zamierzam kupować, bo u mnie często się włącza i wyłącza światło, dlatego wtedy takie świetlówki biorą trzy razy więcej prądu.

To jest mit z wyższym poborem prądu podczas rozruchu, nie mniej jednak świetlówki o tyle się nie nadają, że przy takim włączaniu szybciej padają i trzeba częściej wymieniać co owszem kosztuje.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Luk » 26 lutego 2014, 21:18

Elektroservice napisał(a):I Ty wierzysz w te bzdury o 3 krotnie większym poborze prądu przy częstym załączaniu świetlówek ? :lol:

Powiedzmy, że ja w to nie wierzę. Ale co innego rodzice :P
Więc proszę o pomoc w wyborze lampek, przypominam jakie chcę:

Do łazienki 1x lampa led co najmniej 10W z gwintem E27
Do dużego pokoju 4x lampa led co najmniej 7W z gwintem E14
Do kuchni 4x lampa led co najmniej 5W z gwintem E14
Do przedpokoju 7x lampa led co najmniej 5W z gwintem GU10
Ostatnio edytowano 26 lutego 2014, 21:19 przez Luk, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Watt » 26 lutego 2014, 21:19

Z ciepłym zapłonem nic się nie stanie.
Luk napisał(a):
Elektroservice napisał(a):I Ty wierzysz w te bzdury o 3 krotnie większym poborze prądu przy częstym załączaniu świetlówek ? :lol:

Powiedzmy, że ja w to nie wierzę. Ale co innego rodzice :P

A wytłumaczyc się nie da :?: :?:
Watt

Postprzez Elektroservice » 26 lutego 2014, 21:19

To jak w to nie wierzysz to możesz w przynajmniej swoim pokoju z powodzeniem stosować świetlówki kompaktowe. A na rodziców znajdzie się sposób, tylko musiałby ktoś znaleźć czas aby zrobić pomiary na świetlówkach kompaktowych i ich wyniki przedstawić na zdjęciach lub filmach.
Elektroservice

Postprzez Michal » 26 lutego 2014, 21:20

Luk napisał(a):Pomijając nawet te oszczędności. Tak czy siak musiałbym przejść na LEDy, bo żarówki UE wycofuje. A świetlówek kompaktowych nie zamierzam kupować, bo u mnie często się włącza i wyłącza światło, dlatego wtedy takie świetlówki biorą trzy razy więcej prądu. Nic dziwnego, że mój tata nazywa je świetlówkami energokradnącymi :P

Ja w miejscach gdzie światło jest często włączane i wyłączane mam zwykłe żarówki, albo oprawy z halogenami G9, zapasy żarówek, które zrobiłem starczą mi na około 50 lat :)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Watt » 26 lutego 2014, 21:21

Ja mam wszystkie świetlówki w domu z ciepłym zapłonem, są zapalane i gaszone regularnie od 2010 roku ;) Halogeny G9 są kiepskie bo wybuchają :roll:
Watt

Postprzez Elektroservice » 26 lutego 2014, 21:22

Ja pozbyłem się żarówek niemalże w 100% z mojego otoczenia.
Zostały tylko w kotłowni we warsztacie bo to jest kotłownia z kotłem stałopalnym więc tam jest ogromny syf i szkoda lepszego oświetlenia tam montować, po drugie przebywa się tam krótko tak więc nie jest potrzebne dobre światło :)
Elektroservice

Postprzez Watt » 26 lutego 2014, 21:24

Ja mam w kotłowni hermetyka 18W Kanlux i mi go nie szkoda ;) Daje tyle samo światła co stara kanałówka z żarówką 100W ;)
Watt

Postprzez Luk » 26 lutego 2014, 21:24

Elektroservice napisał(a):To jak w to nie wierzysz to możesz w przynajmniej swoim pokoju z powodzeniem stosować świetlówki kompaktowe. A na rodziców znajdzie się sposób, tylko musiałby ktoś znaleźć czas aby zrobić pomiary na świetlówkach kompaktowych i ich wyniki przedstawić na zdjęciach lub filmach.

Jak na razie mam w swoim pokoju od października 2012 r. lampy LED 5W firmy LEDLine. Do tej pory działają bezawaryjnie.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED