Kupiłem w Biedronce na próbę lampkę diodową LEDCOB - 100-240V 4,3W 300lm. Cena poniżej 10zł sztuka.

Barwa bardzo ciepła, jak żarówka 2700K.

Sprawę temperatury barwowej pominę, bo to jest jasne. Zadziwiająco dobra jest jednak jakość tego światła. Oprócz dobrej optyki zobaczcie na widmo:

Spill względnie szeroki, spot miękki (lampka świeci ukośnie), kąt stożka 38 stopni.

optyka wcale nie jest taka prymitywna, oprócz wielopowierzchniowych mikrosoczewek w środku jest także ciekawie zrobiona soczewka z elementami układu Fresnela na zewnątrz chipu

Kupiłem oprawkę, obsadziłem i podłączyłem

Jakość światła jest tak dobra, że taka lampka za kartką papieru jest nie do odróżnienia od żarówki halogenowej na ściemniaczu, gdy ustawi się identyczną temperaturę barwową. Żadna świetlówka kompaktowa, którą oglądałem, nawet nie zbliża się do jakości światła tych diodek.
Po dwóch godzinach świecenia w warunkach jak na zdjęciu wyżej w mieszkaniu o temperaturze 24 stopnie, lampka ma około 40 stopni. Oznacza to, że chłodzenie ma dostateczne. Zdecydowanie polecam do oprawy z dobrym chłodzeniem jako oświetlenie dyżurne np na korytarzu itp.
jedna taka diodka, załóżmy, że pobiera 5W, gdyby świeciła się całą dobę pobierze 5Wx24hx365d = 44 kWh czyli nieco ponad 20zł ROCZNIE.
Lubię dobre światło.