Moderator: cukrownik
paweo napisał(a):Mój kolega ma lampkę biurkową z... LED. Mruga w rytm 100 Hz, oddawanie barw >70-80%, a on się przy tym dobrze czuje(A potem zastanawianie się, dlaczego ma się problemy ze wzrokiem). Ale to jeszcze nic. Często widuję mieszkanie, w którym świeci kula papierowa z LED. Pomijam oddawanie barw. To mruga z częstotliwością 50 Hz!
(Nie miałem jeszcze fizyki w szkoleZgaduję z tymi Hz)
MercuryFenix napisał(a):paweo napisał(a):Mój kolega ma lampkę biurkową z... LED. Mruga w rytm 100 Hz, oddawanie barw >70-80%, a on się przy tym dobrze czuje(A potem zastanawianie się, dlaczego ma się problemy ze wzrokiem). Ale to jeszcze nic. Często widuję mieszkanie, w którym świeci kula papierowa z LED. Pomijam oddawanie barw. To mruga z częstotliwością 50 Hz!
(Nie miałem jeszcze fizyki w szkoleZgaduję z tymi Hz)
Czyli przy biurku ma zasilanie o częstotliwości 100Hz a ktos inny ma w domu 50? Ciekawe. Jak mozesz zgadywac częstotliwość? Musisz się do czegoś odnieść. No albo umiesz policzyć do stu na sekunde ? Dobrze że nie miał akurat np 10kHz bo mialbyś troszkę większy problemw naszej, Polskiej sieci panuje częstotliwość 50Hz
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości