Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez Watt » 25 grudnia 2014, 22:28

Jak widać, chłodzenie do d***... :| Wszyscy się tymi LEDami zachwycają, a w praktyce nie jest tak różowo :|
Watt

Postprzez FrediWlkp » 25 grudnia 2014, 22:33

Z ciekawosci zdejme banke i zobacze czy cos da sie zrobic bo pasek chwilowo swieci kiedy uderzam zarowke palcem :P
FrediWlkp

Zdjęcia: 13

Postprzez matit1 » 25 grudnia 2014, 22:35

Być może rzeczywiście któreś z połączeń lutowanych puściły od temperatury.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez paweo » 25 grudnia 2014, 22:59

Mój kolega ma lampkę biurkową z... LED. Mruga w rytm 100 Hz, oddawanie barw >70-80%, a on się przy tym dobrze czuje :| (A potem zastanawianie się, dlaczego ma się problemy ze wzrokiem). Ale to jeszcze nic. Często widuję mieszkanie, w którym świeci kula papierowa z LED. Pomijam oddawanie barw. To mruga z częstotliwością 50 Hz!

(Nie miałem jeszcze fizyki w szkole :P Zgaduję z tymi Hz)
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 25 grudnia 2014, 23:06

Ta lampka biurkowa miga prawdopodobnie również z 50Hz :roll:
Watt

Postprzez paweo » 25 grudnia 2014, 23:16

Nie wiem, miganie LEDa w lampce widać kątem oka i przy poruszaniu przedmiotami (głową, okiem, kubkiem itd.), jak się patrzy na kulę, to normalnie widać mruganie :roll:
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 25 grudnia 2014, 23:25

Skoro twojemu koledze nie szkoda oczu, to niech się doświetla tymi stroboskopami :twisted:
Watt

Postprzez MercuryFenix » 26 grudnia 2014, 01:21

paweo napisał(a):Mój kolega ma lampkę biurkową z... LED. Mruga w rytm 100 Hz, oddawanie barw >70-80%, a on się przy tym dobrze czuje :| (A potem zastanawianie się, dlaczego ma się problemy ze wzrokiem). Ale to jeszcze nic. Często widuję mieszkanie, w którym świeci kula papierowa z LED. Pomijam oddawanie barw. To mruga z częstotliwością 50 Hz!

Czyli przy biurku ma zasilanie o częstotliwości 100Hz a ktos inny ma w domu 50? Ciekawe. Jak mozesz zgadywac częstotliwość? Musisz się do czegoś odnieść. No albo umiesz policzyć do stu na sekunde ? Dobrze że nie miał akurat np 10kHz bo mialbyś troszkę większy problem ;) w naszej, Polskiej sieci panuje częstotliwość 50Hz
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez elek » 26 grudnia 2014, 12:18

MercuryFenix napisał(a):
paweo napisał(a):Mój kolega ma lampkę biurkową z... LED. Mruga w rytm 100 Hz, oddawanie barw >70-80%, a on się przy tym dobrze czuje :| (A potem zastanawianie się, dlaczego ma się problemy ze wzrokiem). Ale to jeszcze nic. Często widuję mieszkanie, w którym świeci kula papierowa z LED. Pomijam oddawanie barw. To mruga z częstotliwością 50 Hz!

Czyli przy biurku ma zasilanie o częstotliwości 100Hz a ktos inny ma w domu 50? Ciekawe. Jak mozesz zgadywac częstotliwość? Musisz się do czegoś odnieść. No albo umiesz policzyć do stu na sekunde ? Dobrze że nie miał akurat np 10kHz bo mialbyś troszkę większy problem ;) w naszej, Polskiej sieci panuje częstotliwość 50Hz

Jak nie wiesz dlaczego takie ledy ( i nie tylko) często migają z częstotliwością 100 Hz to polecam książkę o podstawach elektroniki i fizyki.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Watt » 26 grudnia 2014, 12:25

Albo przejrzeć ten wątek. Amisiek pisał w jednym ze swoich postów o rodzajach zasilania LED ;)
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED