Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez amisiek » 15 listopada 2015, 14:04

Dodam coś - oto diodowa lampka z Biedronki, cena 15zł.
Obrazek
ciekawie zrobiona optyka rozpraszania światła diodek. Działa lepiej niż wygląda
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
wersja E14
Obrazek
wkręcamy zatem do żyrandola. Kto zgadnie które źródełko jest diodowe po samej barwie światła?
Obrazek
tak działa rozpraszanie
Obrazek
ciekawostka taka - lampka zawiera układ stabilizacji prądu diodek, nie nadaje się do ściemniania. żarówki można skręcić do 1/3 mocy zanim strumień lampki diodowej spadnie
Obrazek
tutaj mniej więcej na 2/3 mocy żarówek.
Obrazek

Ra całkiem niezłe, co najmniej 82-83 ale czerwień jest ciągła i to widać. Jedyne braki w okolicach barwy seledynowej, ale nie jest to dziura w widmie (jak przy świetlówkach kompaktowych), ale po prostu nieco mniej światła wpada w tym zakresie. Ogólnie światło jest zastanawiająco dobre jak na produkt za 15zł. Nie wiem tylko jaka będzie trwałość tego wynalazku.
Teraz full power. Pozostałe trzy źródełka to żarówki reflektorowe SPOT 60W. Mają już 12 lat, żadna nie padła - taka trwałość dzięki pracy na ściemniaczu z miękkim startem.
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez galad » 19 listopada 2015, 17:49

Ja też dodam pewną lampę LED do oceny. Kupiona we wrześniu br w Chińskim markecie za 12 zł Marka "Extra" Ciepła barwa światła 7W mocy, siła światła coś pomiędzy żarówka 25 a 40 W. Led en pracuje w salonie i codziennie świeci tak ok 5 godzin. Więc jak na produkt no name, wypada dobrze, teraz kilka fotek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez litak1 » 19 listopada 2015, 18:00

Wrrrr okropne , efekt stroba murowany, a po czasie te czerwone kondensatorki fajnie się uszkadzają , wygląda to jakby czarna lawa ze środka wypłynęła i zastygła :P. Ale za tą cenę to chyba oki... Oczywiście elektrolit też się uszkadza
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 19 listopada 2015, 19:22

Już ja widzę jak odprowadzi się tyle mocy przy takim malutkim, lilipucim radiatorku...
Ale za te pieniądze nie ma co marudzić.

Ja bym zrobił tak, że zamocowałbym to na radiatorze - wtedy na pewno przedłuży się żywotność. Do tego pobawiłbym się z kondensatorem elektrolitycznym o większej pojemności, by zmniejszyć miganie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez jacekk » 19 listopada 2015, 20:20

Mam podobny wynalazek, tyle że chłodnobiały. Migotania nie ma wcale (kondensator 47uF 10 diod w szeregu to coś około 30V więc ta pojemność jest aż nadto żeby zapewnić stałe światło tym bardziej że w zasilaczu jest mostek Gretza) po wyłączeniu przez kilka sekund jeszcze się świeci płynnie gasnąc. Co ciekawe diody są "równe" pod względem napięcia przewodzenia i gasną wszystkie jednakowo. Po pół godzinie pracy trzonkiem w górę i z zamkniętym kloszem rozpraszającym płytka z diodami ma około 50 stopni.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 19 listopada 2015, 21:01

50 stopni to jeszcze nie tragedia, ale nie wiadomo ile mają diody w środku.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez jacekk » 19 listopada 2015, 22:25

Nie mam pojęcia. Ale raczej w granocach normy bo nic nie śmierdzi ;) To PCB mimo że nie wygląda jest dosyć dobrze (jak na tanie chińskie cosie) zaprojektowane, przynajmniej w tej która mam zewnętrzna strona PCB jest podzielona na sektory. Do każdego sektora sa przylutowane dwie diody jak to wynika z połączenia szeregowego. Podobne radiatorki widać często na płytach głównych komputerów gdzie rozlana miedź czasem wystarczy żeby wytracić jakąś niewielką moc.

Tak Ps. Nie to żebym bronił takich tanich źródeł światła przesadnie, ale czasem tak proste konstrukcje (bo ciężko zrobić coś prostszego co by działało poprawnie) po prostu się sprawdzają w niektórych zastosowaniach. Do salonu to za nic bym tego nie wkręcił, ale np. jako oświetlenie nocne na klatce schodowej sprawdza się dobrze. Jest coś widać i o to właśnie chodzi, ze schodów nikt nie spadnie.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 19 listopada 2015, 23:12

Bo to tak jest, nie wszędzie musisz mieć Ra>90 CCCT=5000K i strumień 12tys lm. U mojego znajomego od listopada ubiegłego roku świeci 24/7 zestaw 3 lampek diodowych z Biedronki. Zastąpiły godnie zużytą już na maksa CDM-T 35W/830. Jak na razie awarii nie obserwuje się.
Diody dają radę, szczególnie w tych miejscach, gdzie mają naprawdę dobre chłodzenie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez MRP200 » 20 listopada 2015, 21:40

Z racji, że niedawno w domu padła mi jedna z żarówek LED, trzeba było kupić nową. W Bricomarche w ręce wpadła mi lampa LED o firmowej nazwie HOROZ. Ciekawy ma ta firma znaczek firmowy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Lampka » 27 listopada 2015, 15:31

Horoz dawniej pojawiał się tylko na bazarach i sklepach "1001 artykułów". Sam kupowałem czasem lampki 1W tej marki właśnie w takich sklepach. Od jakiegoś czasu "ewoluował" do Brico z bogatszą ofertą handlową ;)
Ten LED robi wrażenie podobnie jak GTV i inne, jakość też może być podobna.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED