Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez DarekG » 30 stycznia 2016, 22:59

U mnie są ledy na gu10 i świecą ogólnie ok ale trafiła mi się partia Spektrum Wojnarowscy gdzie trzy lampy diodowe wysiadły na gwarancji w oświetleniu dekoracyjnym. Niestety ale takie bezawaryjne ledy nie są.
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez Utilizer » 2 lutego 2016, 21:56

Biedronkowe mocarze, strumień świetlny niszczy :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez amisiek » 2 lutego 2016, 21:58

Oj słabiutko, tylko 68lm/W. Śmieszne, bo przy innej okazji mieli nowoczesne lampki diodowe, które miały systemowo 90lm/W a to już naprawdę nieźle jak na tak tani produkt.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez jacekk » 2 lutego 2016, 23:30

Albo 97Lm/W w zależności czy świeci na prądzie stałym czy przemiennym.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Luk » 4 lutego 2016, 18:03

Nad moim biurkiem mam dwie podszafkowe oprawy, w których od nowości mam wkręcone halogeny właśnie z gwintem G4.
Zastanawiałem się nad wymianą ich na diody LED, ale te Biedronkowe "wynalazki" ze zdjęć Utilizera pewnie by oświetlały tylko komorę lampową :P
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez jacekk » 4 lutego 2016, 18:14

Zależy.
Jakiś czas temu wymieniłem żarówkę halogenową G4 10W 12V na ledową płytkę, chyba 1,4W i świeci to bardzo podobnie jak 20W halogenik pod inną szafką a przy tym światło ma bardziej białe.

Tylko jest jeden minus, zasilacz... Zwykły, do halogenów albo nie będzie działał wcale bo niektóre modele, zwłaszcza te elektroniczne muszą mieć jakieś konkretne obciążenie co czasem można wyczytać na samym zasilaczu, albo będzie widoczny stroboskop jeśli jakimś cudem jednak zadziała. Dlatego radził bym wymienić też zasilacz, ja do taśmy ledowej prawie 5m długości kupiłem zasilacz wtyczkowy, stabilizowany na 12V. Nic nie miga, chociaż bardziej profesjonalny by był zasilacz specjalnie dedykowany do ledów.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez owies » 5 lutego 2016, 12:58

jacekk napisał(a):...chociaż bardziej profesjonalny by był zasilacz specjalnie dedykowany do ledów.

a czym ów profesjonalny zasilacz się różni ?

.
Ostatnio edytowano 10 lutego 2016, 12:17 przez owies, łącznie edytowano 1 raz
owies

Postprzez Luk » 5 lutego 2016, 19:34

Taką oto lampkę mam wkręconą w łazience od kwietnia 2015.
Do tej pory spisuje się wyśmienicie ;)
Ta lampa LED chyba ma lepsze parametry od tego wałka (lub inaczej nazywając kolby kukurydzy), którego miałem wcześniej wkręconego w łazience :?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety na razie zrobiłem tylko trzy zdjęcia opakowania z tego LEDa (nawet zapomniałem obrócić zdjęć). Dokładniejsze zdjęcia samej lampki wrzucę kiedy indziej.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez jacekk » 5 lutego 2016, 20:01

owies napisał(a):
jacekk napisał(a):...chociaż bardziej profesjonalny by był zasilacz specjalnie dedykowany do ledów.

a czym ów profesjonalny zasilacz się różni ?

A choćby tym że halogenowy daje napięcie AC i nie jest ono filtrtrowane (tętnienia) zaś ten do led ma napięcie stałe filtrowane. Bezwładność włókna żarówki wiele wybacza, dioda będzie dawać światło tętniące, czyli popularny "stroboskop"
Sa jeszcze zasilacze ze stabilizacją prądu których używa się do "gołych" diod bez własnego stabilizatora.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez MRP200 » 6 lutego 2016, 00:02

Tyle, że do takiego zamiennika LED żarówki halogenowej, jak pokazywał Utilizer, a nawet kilku, nie potrzeba jakiegoś specjalistycznego zasilacza. Wystarczy prosty zasilacz 12 V ze stabilizacją napięcia. Pojedynczy moduł pobiera prąd niecałe 60 mA. To spokojnie da się zasilić zasilaczem od bezużytecznej anteny siatkowej. Przy dziesięciu modułach (połączonych równolegle) będzie to niespełna 0,6 A. Taki zasilacz może zbudować większość forumowiczów mających mniej lub większe pojęcie o elektronice i umiejących posługiwać się lutownicą. Bo co potrzeba do takiego zasilacza: odpowiedni transformator, mostek prostowniczy, odpowiedni kondensator elektrolityczny i stabilizator scalony LM7812, no kawałek aluminium na radiator. Całość zapuszkowujemy potem do typowej puszki hermetycznej kupionej w sklepie czy hurtowni elektrycznej. I mamy obudowę. Same komponenty elektroniczne bez trudu dałoby się kupić jako zestaw do samodzielnego montażu.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED