Witam,
Skąd pochodzi ta żarówka?
Moderator: cukrownik
galad napisał(a):Dziś dałem się wpuścić w maliny, otóż będąc na giełdzie w Mysłowicach (brat jechał kupić nowe opony do auta), na większości stoisk z różnym chłamem (latarki, baterie, zegarki, rondle, garnki etc.) wystawione były lampy led bazarowej firmy "Zilner", w różnych mocach od 3 do 20W i w cenie od 3 do 9 zł. Wypatrzyłem lampę niby 20 W i dumny napis zamiennik 200W żarówki, oczywiście w bajki nie wierzę, ale pomyślałem że będzie świecić na poziomie chociaż setki, a tu lipa świeci na coś ok 60W żarówki tradycyjnej. No cóż jakieś zastosowanie dla niej znajdę. Zrobiłem tez pomiar napięcia na pojedynczej diodzie i idzie w nie po 3,1 V
Tutaj porównanie z żarówką o bańce A55
KelVin napisał(a):Kupiłem lampę LED Filament Philips 7,5 W celem jej przetestowania. 39,99 zł. Miałem pewne obawy co do Filamentów - że będą wściekle olśniewały i że będą migotać (mało miejsca na osprzęt).
Przetestowałem ją w łazience, porównując do żarówki 60W Iskra. I tak:
-Nie migocze ani trochę.
-W porównaniu z żarówką świeci troszkę bardziej zielono, ale różnica nie jest duża. Rzuciło mi się to w oczy zaraz po załączeniu, później oczy się przyzwyczaiły i było git.
-"Na oko" 806 lm z LEDa i 660 lm z żarówki to prawie takie samo natężenie światła.
-Najbardziej zaskoczyło mnie, że olśniewa dużo mniej niż żarówka. Naczytałem się, jak to goły LED daje po gałach, a tu miłe zaskoczenie - wcale to nie dokuczało
W łazience świeci z powrotem Iskra (tam ledówkę tylko testowałem - ale może gdzieś ją obsadzę, bo jej jakość światła jest dobra).
KelVin napisał(a):W porównaniu do polskiej PILA 7W zielony zafarb jest mocno odczuwalny i mi przeszkadza. W dodatku PILA jest dwa razy tańsza. Ten Filament wg mnie nie był warty tych 40 zł :/ Zastosowanie dla tych źródeł widzę tylko w miejscach, gdzie koniecznie musi być retro. U mnie w domu nie musi. Za niższą cenę mogę mieć dużo lepszą jakość światła (ww. PILA czy choćby Spectrum - miła, czysta ~3200K).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości