Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez KaszeL » 20 marca 2016, 12:56

Witam,

Skąd pochodzi ta żarówka?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez slaweklampy » 20 marca 2016, 13:21

Witam

Kupiłem w CF Starogard Gd. za 20zł.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez JeD » 20 marca 2016, 13:21

Witam

Czy jest to wielkie miasto?
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Beton » 20 marca 2016, 17:05

Witam

Z jakiej oprawy pochodzi ta oprawka?
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez Luk » 23 marca 2016, 12:12

Witam

na środkowym zdjęciu, jak się rozjaśni obraz, widać nawet świetlówkę kompaktową zwiniętą w spiralę. Jakiej jest ona mocy?

Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Jaaej2005 » 25 marca 2016, 22:49

galad napisał(a):Dziś dałem się wpuścić w maliny, otóż będąc na giełdzie w Mysłowicach (brat jechał kupić nowe opony do auta), na większości stoisk z różnym chłamem (latarki, baterie, zegarki, rondle, garnki etc.) wystawione były lampy led bazarowej firmy "Zilner", w różnych mocach od 3 do 20W i w cenie od 3 do 9 zł. Wypatrzyłem lampę niby 20 W i dumny napis zamiennik 200W żarówki, oczywiście w bajki nie wierzę, ale pomyślałem że będzie świecić na poziomie chociaż setki, a tu lipa świeci na coś ok 60W żarówki tradycyjnej. No cóż jakieś zastosowanie dla niej znajdę. Zrobiłem tez pomiar napięcia na pojedynczej diodzie i idzie w nie po 3,1 V

Obrazek

Obrazek

Tutaj porównanie z żarówką o bańce A55
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Led 20w powinien zastępować żarówkę 120w ;)
Ostatnio edytowano 26 marca 2016, 08:30 przez Jaaej2005, łącznie edytowano 1 raz
Jaaej2005

Postprzez Utilizer » 25 marca 2016, 23:02

To rewelacja możesz się podzielić tymi obliczeniami :mrgreen:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez JeD » 25 marca 2016, 23:16

Chodzi Ci o ten konkretny model, czy co..?
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez KelVin » 26 marca 2016, 16:21

KelVin napisał(a):Kupiłem lampę LED Filament Philips 7,5 W celem jej przetestowania. 39,99 zł. Miałem pewne obawy co do Filamentów - że będą wściekle olśniewały i że będą migotać (mało miejsca na osprzęt).

Obrazek

Przetestowałem ją w łazience, porównując do żarówki 60W Iskra. I tak:
-Nie migocze ani trochę.
-W porównaniu z żarówką świeci troszkę bardziej zielono, ale różnica nie jest duża. Rzuciło mi się to w oczy zaraz po załączeniu, później oczy się przyzwyczaiły i było git.
-"Na oko" 806 lm z LEDa i 660 lm z żarówki to prawie takie samo natężenie światła.
-Najbardziej zaskoczyło mnie, że olśniewa dużo mniej niż żarówka. Naczytałem się, jak to goły LED daje po gałach, a tu miłe zaskoczenie - wcale to nie dokuczało :)
W łazience świeci z powrotem Iskra (tam ledówkę tylko testowałem - ale może gdzieś ją obsadzę, bo jej jakość światła jest dobra).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W porównaniu do polskiej PILA 7W zielony zafarb jest mocno odczuwalny i mi przeszkadza. W dodatku PILA jest dwa razy tańsza. Ten Filament wg mnie nie był warty tych 40 zł :/ Zastosowanie dla tych źródeł widzę tylko w miejscach, gdzie koniecznie musi być retro. U mnie w domu nie musi. Za niższą cenę mogę mieć dużo lepszą jakość światła (ww. PILA czy choćby Spectrum - miła, czysta ~3200K).
KelVin

Postprzez jacekk » 26 marca 2016, 18:05

KelVin napisał(a):W porównaniu do polskiej PILA 7W zielony zafarb jest mocno odczuwalny i mi przeszkadza. W dodatku PILA jest dwa razy tańsza. Ten Filament wg mnie nie był warty tych 40 zł :/ Zastosowanie dla tych źródeł widzę tylko w miejscach, gdzie koniecznie musi być retro. U mnie w domu nie musi. Za niższą cenę mogę mieć dużo lepszą jakość światła (ww. PILA czy choćby Spectrum - miła, czysta ~3200K).

Kwestia przyzwyczajenia, mam pomieszczenie gdzie świecą cztery ledy 4W (filament, ale z innym cokołem) i ten zielony zafarb znika po kilku minutach , oczy się po prostu przyzwyczajają, no chyba że włączy się gdzieś zwykłą żarówkę większej mocy to wtedy jest to wyraźniej widoczne. Po dłuższym czasie w ogóle to w niczym nie przeszkadza. No a cena... Ja kupiłem je coś ponad rok temu po 11zł za sztukę. Czyli komplecik 4 "żarówek" miałem za cenę jednego Philipsa. Jak na razie nie widze lepszej alternatywy dla zwykłej żarówki w miejscach gdzie szpetność kompaktów czy ledowych wynalazków z soczewkami przeszkadza.

Tak w zasadzie to światło które generują takie ledki bardziej przypomina światło żarówek próżniowych mniejszej mocy, jest takie lekko przydymione z zafarbem (kto się oświetlał wie o co chodzi). Te 3000-3200k generowane przez zwykłe ledy jest świetne w miejscu gdzie dobrze sprawdza się halogen.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED