A może będzie zupelnie inaczej? kto wie?

Moderator: cukrownik
trojmiejski napisał(a):Źródła wszelkiego rodzaju sygnowane marką Poluxa to badziewie, nie znam ani jednego przypadku żeby ktoś sobie chwalił Poluxy, wujek po 2 tygodniach od zakupu musiał reklamować LEDy, gdyż zdechły.
latarnik napisał(a):Teraz to już wszystko co nie jest LEDem nadaje się do ilustracji historii oświetlenia - źródła wyładowcze wszystkich rodzajów przez następne 20-30 lat staną się rzadkością jak dziś już oświetlenie rtęciowe, na którą nasze wnuki będą się patrzeć wyłupiastymi oczami![]()
A może będzie zupelnie inaczej? kto wie?chleba nie je, więc może zostać
Lampka napisał(a):trojmiejski napisał(a):Źródła wszelkiego rodzaju sygnowane marką Poluxa to badziewie, nie znam ani jednego przypadku żeby ktoś sobie chwalił Poluxy, wujek po 2 tygodniach od zakupu musiał reklamować LEDy, gdyż zdechły.
Kompakty Poluxa w sumie nie były najgorsze w swojej klasie - świeciły przyzwoitą barwą 2700K bez różowego odcienia jak tanie Apolla i tym podobne. Chociaż faktem jest, że dopiero niektóre serie produkowane po 2010 roku zaczęły się pojawiać z ciepłym startem - wcześniej Poluxy zawsze startowały na zimno.
Natomiast co do ledów, to Poluxy zdecydowanie stanowią niski pułap jakościowy...latarnik napisał(a):Teraz to już wszystko co nie jest LEDem nadaje się do ilustracji historii oświetlenia - źródła wyładowcze wszystkich rodzajów przez następne 20-30 lat staną się rzadkością jak dziś już oświetlenie rtęciowe, na którą nasze wnuki będą się patrzeć wyłupiastymi oczami![]()
A może będzie zupelnie inaczej? kto wie?chleba nie je, więc może zostać
Ja mam jednak dużą nadzieję, że nie będzie ledowego monopolu na oświetlenie w przyszłościZapewne 30 lat temu niektórzy też wyrokowali, że po 2000 roku to już żarówek nie będzie i wszystko będzie tonęło w energooszczędnym oświetleniu, ale jak pokazuje praktyka, jest jednak inaczej.
Podejrzewam, że jeżeli dyrektywy nie zakażą świetlówek, to zawsze będzie jakieś wąskie grono firm, które będą dalej klepać kompakty lub inne źródła światła o gorszej sprawności tak jak i do tej pory era sody nie pochłonęła wciąż całej rtęci w oświetleniu przemysłowym.
Ale co będzie - czas pokaże
Lampka napisał(a):Ja mam jednak dużą nadzieję, że nie będzie ledowego monopolu na oświetlenie w przyszłości(...)Podejrzewam, że jeżeli dyrektywy nie zakażą świetlówek, to zawsze będzie jakieś wąskie grono firm, które będą dalej klepać kompakty lub inne źródła światła o gorszej sprawności tak jak(...)
KaszeL napisał(a):Lampka, ale tak serio. Zastanów się. Po co? Ja rozumiem Ciebie jako pasjonata, lubisz, ok. Świeć sobie czym tam sobie chcesz. Ale firmy? Po co? Świetlówki kompaktowe nie mają absolutnie żadnych zalet ponad LEDy. Żadnych. Już teraz nie ma w sprzedaży tych najlepszych kompaktów z najlepszych czasów tej technologii. Sprzedaje się raczej najtańsze i najprostsze rozwiązania. Te w założeniu nie są już tak dobre....
Lampka napisał(a):KaszeL napisał(a):Lampka, ale tak serio. Zastanów się. Po co? Ja rozumiem Ciebie jako pasjonata, lubisz, ok. Świeć sobie czym tam sobie chcesz. Ale firmy? Po co? Świetlówki kompaktowe nie mają absolutnie żadnych zalet ponad LEDy. Żadnych. Już teraz nie ma w sprzedaży tych najlepszych kompaktów z najlepszych czasów tej technologii. Sprzedaje się raczej najtańsze i najprostsze rozwiązania. Te w założeniu nie są już tak dobre....
Kompakty znikają w szybkim tempie i widać to bardzo wyraźnie. Z resztą to trochę podobna sytuacja jak z SLami - magnetyczne wersje zostały stopniowo zastapione przez elektroniczne, które miały mniejszy rozmiar i nieco lepszą sprawność. Tak jest i obecnie z przechodzeniem na ledy. Ja bardziej stawiam na to, że import tych produktów z Chin będzie się jeszcze odbywał na małą skalę jeśli chodzi o dekoracyjne kształty, których ledy póki co nie zastepują (np. spiralne rurki). Mam wrażenie, że ze wszystkich rodzajów jakie jeszcze są dostepne, spiralki mają największe wzięcie. Chociaż... pewnie ledy w takim kształcie też na upartego da się zrobić![]()
Co do tych najlepszych wersji kompaktów, to Osram i Philips mają je jeszcze w ofercieZ tym, że one nie są teraz dostepne w każdym popularnym sklepie jak było to dawniej. Pamiętam jak jeszcze z 10 lat temu, nawet Mastery Philipsa dało się kupić w marketach.
Lampka napisał(a):(...)Ja bardziej stawiam na to, że import tych produktów z Chin będzie się jeszcze odbywał na małą skalę jeśli chodzi o dekoracyjne kształty, których ledy póki co nie zastepują (np. spiralne rurki).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości