Zdjęcie statecznika tranzystorowego na 110V zasilającego świetlówkę podświetlenia filmu w EN57 (nie mam informacji jaki numer, lecz osobiście przypuszczam, że jest to EN57-1737). Autorem zdjęcia jest Karol Lange, umieszczam zdjęcie za zgodą:

Jako rys historyczny warto powiedzieć, że w odróżnieniu od stateczników na 24V to takie na 110V pojawiły się znacznie później i przez specyfikę produkcji EZT w naszym kraju nie występowały tak masowo jak te w wagonach na niższe napięcie. Zasadniczo jedynymi seriami które miały oświetlenie oparte w pełni na takich lub podobnych statecznikach to były EZT serii EW58 i EW60. W EN57 z końcówki produkcji i ED72 była specyficzna sytuacja, że w kabinach zamiast kombinacji dwóch plafonier żarowych ze starszych jednostek była kombinacja plafoniery i oprawy świetlówkowej 40W z takim statecznikiem, co oznaczało, że w kabinach było zastosowane nowocześniejsze technologicznie rozwiązanie względem oświetlenia przedziałów pasażerskich które aż do końca produkcji były oświetlone świetlówkami 25W zasilanymi z przetwornicy wirowej. Jak wspomniałem na początku tutaj statecznik służył do zasilania świetlówki 20W z podświetlenia filmu. Czy było to rozwiązanie fabryczne czy przeróbka z podświetlenia żarowego? Pewności nie mam. Z jednej strony znalazłem zdjęcie nowszej EN57-1790 z podświetleniem żarowym, ale wiadomo, że w tamtych czasach różnie rzeczy potrafiły się zdarzać. Jak było w jednostkach 1800-1825? Na razie nie przypominam sobie, choć chyba kiedyś widziałem zdjęcia nocne jednostek z tego zakresu. W EN57-19xx zamiast filmów stosowano wyświetlacze klapkowe z fabrycznym podświetleniem świetlówkowym, oczywiście na statecznikach tranzystorowych.
Jeśli dobrze podałem, że jest to EN57-1737 to przy okazji przypomnę zdjęcie podświetlonego filmu z tej jednostki:

Nowsza EN57-1790 z podświetleniem żarowym filmu:
https://www.wrphoto.eu/details.php?image_id=293