Śledzę to forum od pewnego czasu, ale dopiero dziś postanowiłem opisać ciekawe znalezisko kolegi: "Żarówka" - neonówka produkcji radzieckiej. Przyznam, że ja osobiście takiego czegoś jeszcze nie widziałem, a tym bardziej nie jestem w stanie wymyślić zastosowania dla takiego urządzenia.
Ogólnie jest tak: Gabaryty typowej żarówki, w środku są 2 spirale w pewnym oddaleniu od siebie, po włączeniu wokół drutów widać neonową poświatę, zaś w pewnym oddaleniu również taką niebieską, dużo bledszą poświatę. Pisząc "poświatę" łatwo domyślić się ile tototo światła daje

Poniżej zdjęcia w niskiej jakości (chwilowy brak stacjonarnego internetu): Wybaczcie to, że była brudna, stała wyeksponowana w specjalnie dla niej zrobionej oprawce na półce i dopiero po zgaszeniu światła przyuważyłem, że jest zakurzona

Powiedzcie mi, czy kiedykolwiek spotkaliście się z takim źródłem światła? Do czego to mogło służyć? Ja nie jestem w stanie wymyślić innego zastosowania, jak ozdobne, w oświetlonym pomieszczeniu, bądź w świetle dziennym właściwie można przeoczyć fakt, że ona się świeci, na zdjęciu pokój był słabo oświetlony.