Mam mały kłopot. Neony nie są moim ścisłym tematem. Jakiś czas temu dorwałem 2 takie lampki neonowe. Były w dużej stacji która była modernizowana. W nastawni lampki te pokazywały obecność napięcia na szynach. Sama stacja była poniemiecka. Co to są za lampki? Nie maja żadnych sygnatur , producenta ani napięcia pracy?
Sądząc po odstępie elektrod, napięcie pracy nie większe niż 300V. Sądzę, że to jest na 96-120 lub 220V. Jedna z nich ma tak rozłożone elektrody, że mogłaby pracować na prądzie stałym.
Ostatnio była taka na allegro próbowałem kupić niestety przelicytował ktoś, to jest raczej na napięcie 220V. Zawsze możesz sprawdzić przepuszczając przez jakąś żarówkę w szeregu i zmierzyć prąd pracy, powinno być kilka kilkanaście mA
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
Były powkręcane w oryginalne oprawki Z lat 40 poniemieckie. Oprawki tez wezmę. Ciekawi mnie jak wyglądały oryginalne neony wskażnikowe w miejsce tych co zdemontowałem. Cała stacja była zabytkiem
Ostatnio powróciłem trochę do tematów oświetleniowych, i postanowiłem pobawić się trochę neonówkami.
Z neonówek o kolorach pomarańczowym, białym, niebieskim i zielonym zrobiłem lampki choinkowe. Dają dość ciekawy efekt. Są one łączone równolegle, każda posiada odpowiedni indywidualny rezystor. Czy ktoś z Was ma talkie lampki choinkowe, samoróbki lub komercyjne? Były takie kiedykolwiek produkowane?
Pomarańczowe: 330kOhm Zielone i niebieskie: 150kOhm Białe: 180kOhm
W dodatku w tym roku zdobyłem dość unikatowe neonówki 230V zielone Osram ERG ZG 234/3 i zwykłe pomarańczowe Philips GR 250/2: