Obramówka :-)

Tutaj trafiają wszystkie zakończone dyskusje i zdezaktualizowane posty

Obramówka :-)

Postprzez cieszyn » 12 stycznia 2008, 01:20

JEszcze 2 słowa w tej sprawie, tylko juz nie na stronie, tylko tu

Re: [ORZ-3G wer1] Najstarsza trumienka - z pierścieniem czy bez?
przez rtęciówka 11 stycznia 2008, 19:36

... Nie chciałem tu robić takiej sprzeczki (i być w niej stroną przeciwną), to tylko tak dla informacji A ja byłbym za utworzeniem tego słowa w języku polskim, ale wcale mi nie przeszkadza, że ono nie istnieje

Nie byo żadnej sprzeczki. Jak już wiele razy pisałem, nasze słowa są nieco ubogie, bo pisane, a nie mówione i czasem trudno wyczuć, co piszący miał na myśli - stąd polecam używanie EMOTIKONÓW - one dodają nieco naszych emocji i intencji 8-) :D :P

... Ale ja nie mówię, że nie mam zamiaru używać słowa "obramówka" w stosunku do trumienki

I dobrze. Bo o ile w łyżkach ten pierśćień jest faktycznie okrągły, tak? to o tyle w trumienkach okrągły to on szans być nie ma. I dlatego lepiej tu nazywać go obramówką .. :lol:

W Słowniku wiadomo, nie ma takiego słowa, bo to potoczna odmiana słowa "obramowanie", które i owszem występuje w nimże. Ale wszelkie zdrobnienia, jak właśnie obramówka, raczej w tego typu słownikach nie występują (- a szkoda, bo też stanowią o naszym żywym i zmieniającym się języku)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Re: Obramówka :-)

Postprzez FOX » 12 stycznia 2008, 01:31

"dobrze. Bo o ile w łyżkach ten pierśćień jest faktycznie okrągły, tak? to o tyle w trumienkach okrągły to on szans być nie ma. I dlatego lepiej tu nazywać go obramówką .. :lol: "

nie jest okrągły dokładnie eliptyczny :D:D obramówka pasuje do łyżki i trumienki.... ja to zawsze paskiem nazywałem :D
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez cieszyn » 12 stycznia 2008, 01:41

D obramówka pasuje do łyżki i trumienki.... ja to zawsze paskiem nazywałem

No tak, ale jak w łyżce jest on eliptyczny, to nazwałbym to tylko Pierścień, a nie obramówka - logicznie biorąc ;) :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez rtęciówka » 12 stycznia 2008, 11:19

cieszyn napisał(a):
D obramówka pasuje do łyżki i trumienki.... ja to zawsze paskiem nazywałem

No tak, ale jak w łyżce jest on eliptyczny, to nazwałbym to tylko Pierścień, a nie obramówka - logicznie biorąc ;) :D

Tak, tak -pierścieniem można nazywać wszystko, co jest owalne. A w trumience owalne, to to raczej nie jest -więc ostatecznie ustalamy: łyżka-pierścień , trumienka-obramówka :)
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Zdjęcia: 498

Postprzez Paweł » 12 stycznia 2008, 14:44

To nie obramówka a kołnierzyk ;) :P
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez FOX » 12 stycznia 2008, 15:31

Pasek!!!!!!!!!!!!! :D
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez DocBrown » 12 stycznia 2008, 20:09

Najlepiej nazywać element o którym mowa obramówką, słowo to jest uniwersalne w tym przypadku :D
DocBrown

Postprzez cieszyn » 12 stycznia 2008, 23:19

cieszyn: pierścieniem można nazywać wszystko, co jest owalne. A w trumience owalne, to to raczej nie jest -więc ostatecznie ustalamy: łyżka-pierścień , trumienka-obramówka

Nie wiem, kto jest władny ustalić, jakich wyrazów mamy używać w opisach różnych opraw ???? :? :roll: :roll: :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez CDM » 13 stycznia 2008, 15:50

Chyba profesor Dżemik, czy jakiś inny Miodek.. Tak, czy inaczej, to słowko, to nic innego, jak eufemizm, podobnie , jak "papierzak" na określenie ORZ-2 i ORZ-3
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez cieszyn » 13 stycznia 2008, 23:06

CDM napisał(a):Chyba profesor Dżemik, czy jakiś inny Miodek.. Tak, czy inaczej, to słowko, to nic innego, jak eufemizm, podobnie , jak "papierzak" na określenie ORZ-2 i ORZ-3

Nie zgadzam się - dla mnie słowa pierścien i obramówka nie są żadnym eufemizmem, zaś idealnie i precyzyjnie pasują do opisu elementów opraw, co potwierdzają posty innych userów, ale oczywiście, każdy może mieć swoje zdanie 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Następna strona

Powrót do Archiwum