Sprawa zdjęć na forum

Tutaj trafiają wszystkie zakończone dyskusje i zdezaktualizowane posty

W jakiej formie mamy zamieszczać zdjęcia na forum?

Ankieta wygasła 7 lutego 2009, 11:52

Tylko jako miniaturki - to przyspiesza ładowanie stron
18
75%
Tylko jako pełne zdjęcia - to ułatwia oglądanie większej ilości fotek
6
25%

Liczba głosów : 24

Re: Sprawa zdjęć na forum

Postprzez DocBrown » 31 stycznia 2009, 20:46

Ja jestem zwolennikiem miniaturek, jedynie ze względu na prośbę Cieszyna stosowałem pełen rozmiar na forum, ale od momentu wprowadzenia opłat koniec z tym, nie mam zamiaru co miesiąc dopłacać.
A sprawa fotomontaży uważam, że nie istnieje, bo one są przedstawiane tylko w dedykowanych im tematach.
DocBrown

Postprzez KaszeL » 31 stycznia 2009, 20:46

Nie zgadzam się z tobą Cieszyn. Ja osobiście nie widzę problemu w prezentowaniu każdego zdjęcia jako miniaturki - dlaczego? W ten sposób dajemy użytkownikom wybór. Czy chcą oglądać czy nie chcą oglądać danego zdjęcia. Prezentacja pełnej fotki tego wyboru nie daje, każdy musi je obejrzeć. Piszesz, że takie podejście do tej pory nikomu nie przeszkadzało - to nie do końca prawda. Na forum już pojawiły się sygnały, że takie podejście jest złe i właśnie dlatego powstał ten temat. Już teraz widać po głosowaniu, że takie podejście przeszkadzało co najmniej kilku osobom.

Każdy z nas musi w pewien sposób się dostosować. Tworzymy społeczność. Dlatego na ten temat rozmawiamy. Szkoda, że z góry zakładasz zmniejszenie aktywności jeśli zostanie wybrana opcja, która nie do końca Ci odpowiada. Abstrahując już od tego. Nikt nie mówi, że musimy wybierać jedną opcję na siłę. Nie widzę problemu, aby określić warunki na których można publikować większe zdjęcia. Moim zdaniem jednak publikacja więcej jak trzech sztuk w jednej wypowiedzi to przesada.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez cieszyn » 31 stycznia 2009, 20:57

KaszeL napisał(a):Nie zgadzam się z tobą Cieszyn. Ja osobiście nie widzę problemu w prezentowaniu każdego zdjęcia jako miniaturki - dlaczego? W ten sposób dajemy użytkownikom wybór. Czy chcą oglądać czy nie chcą oglądać danego zdjęcia. Prezentacja pełnej fotki tego wyboru nie daje, każdy musi je obejrzeć. Piszesz, że takie podejście do tej pory nikomu nie przeszkadzało - to nie do końca prawda. Na forum już pojawiły się sygnały, że takie podejście jest złe i właśnie dlatego powstał ten temat. Już teraz widać po głosowaniu, że takie podejście przeszkadzało co najmniej kilku osobom.

Każdy z nas musi w pewien sposób się dostosować. Tworzymy społeczność. Dlatego na ten temat rozmawiamy. Szkoda, że z góry zakładasz zmniejszenie aktywności jeśli zostanie wybrana opcja, która nie do końca Ci odpowiada. Abstrahując już od tego. Nikt nie mówi, że musimy wybierać jedną opcję na siłę. Nie widzę problemu, aby określić warunki na których można publikować większe zdjęcia. Moim zdaniem jednak publikacja więcej jak trzech sztuk w jednej wypowiedzi to przesada.

Szkoda, że podchodzisz tak mało merytorycznie do mojej wypowiedzi - nie zauważyłeś, co zaproponowałem? Wielce mnie to dziwi, chyba, że założyłeś z góry , że dyskusji nie będzie i dajesz nam wybór- czarne, albo białe. Ja z takim podejściem zgodzić się nie potrafię.
Wczytaj się prosze, co zaproponowałem, bo w tym własnie sedno, żeby wybór nie był "albo albo"

Szkoda, że z góry zakładasz zmniejszenie aktywności jeśli zostanie wybrana opcja, która nie do końca Ci odpowiada.
Pewnie, że szkoda, ale tak to widzę niestety. Wolę rozsądne, ewolucyjne zmiany zamiast zmian rewolucyjnych.

Moim zdaniem jednak publikacja więcej jak trzech sztuk w jednej wypowiedzi to przesada.
- no nie, to zupełnie bez sensu.

Chętnie posłucham innych opini o mojej wypowiedzi.
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez KaszeL » 31 stycznia 2009, 21:14

cieszyn napisał(a):Szkoda, że podchodzisz tak mało merytorycznie do mojej wypowiedzi - nie zauważyłeś, co zaproponowałem? Wielce mnie to dziwi, chyba, że założyłeś z góry , że dyskusji nie będzie i dajesz nam wybór- czarne, albo białe. Ja z takim podejściem zgodzić się nie potrafię Wczytaj się prosze, co zaproponowałem, bo w tym własnie sedno, żeby wybór nie był "albo albo"

Staszku, przeczytaj ostatnie zdanie mojej wypowiedzi ;) Coś czuje, że chyba nie doczytałeś do końca. Gdybym nie miał zamiaru na ten temat rozmawiać, to porozumiał bym się z Neonem i po prostu wprowadził odpowiednie rozwiązanie w życie. Nie tędy jednak droga. Jak na razie jesteś jedyną osobą, która proponuje podejście mieszanie. Do chwili obecnej większość forumówiczów opowiedziała się niestety za miniaturkami. Jeśli więcej osób będzie za rozwiązaniem mieszanym, to nie widzę problemu. Możemy porozmawiać na temat zasad na których takiego rozwiązania będzie można używać.

cieszyn napisał(a): - no nie, to zupełnie bez sensu.

O, jednak doczytałeś do końca :) Dlaczego mamy kogokolwiek zmuszać do oglądania zdjęć? A do tego takie podejście się niestety sprowadza. Zawsze chętnie posłucham rzeczowych argumentów za i przeciw. Natomiast postawie stawianie sprawy w taki sposób "albo będą duże, albo przestanę się udzielać" jest moim zdaniem nie na miejscu. Poza tym cały czas trwa głosowanie i nie wiemy tak na prawdę jakim wynikiem się zakończy.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Edziu » 31 stycznia 2009, 21:23

Moim zdaniem musimy iść na kopmromis, ja do tej pory zamieszczam zdjęcia w pełnych rozmiarach, ale przy tych ograniczonych transferach mysimy się jednak ograniczyć,, i tu bym się zgodził z Cieszynem .Choć i Cieszyn musi się przyzwyczaić do większej ilości miniaturek.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 31 stycznia 2009, 21:25

KaszeL daj spokój, Twoje zdanie już znam, Ty i ja żyjemy chyba na innych planetach :roll: ;) ;) ;)

Zaproponowałem rozwiązanie pośrednie, czyli możliwość stosowania obu rodzajów rozmiarów. Jednak to się nie mieści w Twojej koncepcji, bo uznajesz tylko wybory albo czarne albo białe - i dlatego zrobiłes to głosowanie. Kłopot w tym, że taki wybór i takie głosowanie to zły wybór. Jeśli tego nie widzisz, szkoda. Może warto było wcześniej zastanowić się, czy nie lepiej rozważyć kiedy będziemy stosowali jeden a kiedy drugi format? Nikt nie jest nieomylny.

Myślę, że jeszcze jest czas, aby unieważnić to głosowanie i na spokojno dopracować się rozsądnych zasad i przypadków stosowania jednego i drugiego formatu - ja już coś konkretnego w tej sprawie zaproponowałem - czy kogoś to jeszcze interesuje i chce coś dopowiedzieć?

PS. A co do moich osobistych decyzji związanych z pobytem lub nie na forum, mam pełne prawo do decydowania o sobie, chciałem tą moją uwagą dać do zrozumienia, że tak arbitralne wybory jak to głosowanie nie zachęcają mnie, a wręcz zniechęcają.

Co myślą o tym inni :?: - chętnie poczytam uwagi innych userów
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 31 stycznia 2009, 21:29

Edziu napisał(a):Moim zdaniem musimy iść na kopmromis, ja do tej pory zamieszczam zdjęcia w pełnych rozmiarach, ale przy tych ograniczonych transferach mysimy się jednak ograniczyć,, i tu bym się zgodził z Cieszynem .Choć i Cieszyn musi się przyzwyczaić do większej ilości miniaturek.

No właśnie - nareszcie głos rozsądku!

Zauważmy wreszcie, że takie głosowanie nie ma sensu. Każda forma formatu zdjęć ma swoje odrębne zastosowanie, zdefiniujmy je i wpiszmy do Regulaminu. Czy to tak trudno zauważyć?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez neon44 » 31 stycznia 2009, 22:02

Plusem miniaturek jest to, że klikamy w najbardziej interesujące danego użytkownika zdjęcia
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 31 stycznia 2009, 22:11

neon44 napisał(a):Plusem miniaturek jest to, że klikamy w najbardziej interesujące danego użytkownika zdjęcia
ale często na takiej miniaturce wogóle nie widać, czy będzie ona dla ciebie interesująca czy nie!

Neon - zlituj się - tylko tyle masz do powiedzenia w tej sprawie? :o :shock: ;)

Chodzi mi o to, żebyśmy do sprawy rozmiaru fotek podeszli kompleksowo, a nie na zasadzie czarne-białe. Są jeszcze kolory pośrednie i znakomicie możemy je wykorzystać, tylko pytanie, czy chcemy? Opisałem to dość dokładnie

Zapytam wprost: Neon - co myślisz o mojej propozycji ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez swietlik » 31 stycznia 2009, 22:18

Ja zagłosowałem na miniaturki choc dla mnie to głosowanie jest trochę niejednoznaczne...
Uważam, że miniaturki mają sens przy większej ilości zdjęc. Gdy mamy do pokazania dwa, trzy zdjęcia to jestem za pełnym rozmiarem :)
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum