Nasze Hobby, bziki rozmaite . . .

Tutaj trafiają wszystkie zakończone dyskusje i zdezaktualizowane posty

Re: Nasze Hobby, bziki rozmaite . . .

Postprzez max » 8 października 2009, 20:49

Ja niewiem czy mogę powiedzieć czy nie będzie problemu bo widzę jest to na tym forum niemile widziane, jeśli pozwolicie powiem.
max

Postprzez Utilizer » 8 października 2009, 21:27

eee? o co chodzi?
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Whites86 » 8 października 2009, 21:42

max napisał(a):Ja niewiem czy mogę powiedzieć czy nie będzie problemu bo widzę jest to na tym forum niemile widziane, jeśli pozwolicie powiem.

jesli ma to kogos obrazic to sie wstrzymaj ;)
jesli to cos innego wal śmiało
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez max » 9 października 2009, 11:23

To niema nikogo obrazić. I ja to się w sumie dziwię czemu to słowo jest tu uznawane za złe, obraźliwe itp. No rozumiem w stosunku do kogoś - dziwnie się przyjęło ja tego nie rozumiem że to obraźliwe choć na kolegę mówię tak i wszyscy też i mu to nie przeszkadza a nawet mu pasuje. Ale normalnie powiedzieć o tym żeby było złe to nie rozumiem, mi akurat się ten "dżapański" wynalazek podoba, i nie jest mi miło jak widzę że jest to zakazane tutaj i kojarzy się z czymś negatywnym czy obraźliwym. Ja kolekcjonuję różne gadżety z tym związane i wcale nie uważam że robię coś złego. Co to za różnica czy ktoś zbiera lampy oprawy czy jakieś kapselki, figurki, karty, pluszaki, gry o tej tematyce, filmy itp. I się to lubi i ma sentyment do tego. Staram się nie używać nazwy tego bo jeszcze bana dostanę bo podobno tu nie wypada.
max

Postprzez Edziu » 9 października 2009, 12:53

moog i mirror kolejne wspólne hobby gra na klawiszach :D :D :D ;)

Ja byłem ostatnio blisko zakupu automatu yamahy RX11, za 250zł. Nie no moog D50 myslę że to udany i dobry syntezator :D u nas mieli go na pewno Lady Punk, i tak na słuch biorąc nie wiem czy nie używał go Bajm w piosence "Biała Armia". własciwie juz vintage zaczeli je chyba produkować w 87r, nie wiesz może który rocznik ten twój? A ten XP 10 też wygląda na vintage, chociaż tego wogule nie znam. Ja ostatnio od kumpla który gra na gitarze elektrycznej dostałem do naprawy flanger, po naprawie zrobiłem experyment i flanger podłączyłem pod keyboard thompsonic, który własciwie używam teraz tylko jako klawiatura MIDI, ale wracając do tematu, pominąłem w nim układ stereo, który wprowadza straszne szumy i zniekształcenia , i podłączylem bezpośrednio pod efekt, różnica jest ogromna na korzyść, np. string i synthbrass nabrały prawdziwej głębi, poniekąd odważę się powiedzieć nieźle przypominają prophet 5 czy polysix, na przyszłość zamierzam wykonać kopie tych efektów, i wmontować je na stałe do klawisza, który choć po części wtedy będzie syntezatorem, a we frontpanelu zrobić regulacje.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez moog » 9 października 2009, 19:38

Dokładnie Roland D-50 był produkowany w latach 1987-1989, nie wiem, z którego roku jest mój, natomiast XP-10, który ma Mirror jest z 1994 roku.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez Edziu » 9 października 2009, 19:51

XP 10 to chyba bardziej keyboard, ma chyba wgrane gotowe style :?: czy ma również możliwości syntezy podobnie jak D 50?
Wiesz co do rolandów lubię je a zwłaszcza mają potężny string, mam od czasu do czasu do czynienia z rolandem E12 intelligent keyboard, ma dość mocne brzmienie ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez moog » 9 października 2009, 20:09

Nie, XP-10 to syntezator, nie ma gotowych styli.
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez max » 31 października 2009, 22:22

Co do tej pasji mojej to chyba już ujawniłem w dziale z kolekcjami źródeł światła - na zdjęciach obok żarówek były... obiekty mojej pasji. Mało tego kolejną moją pasją jest nagłośnienie estradowe - obsługa mixera itp a także naprawa i modyfikacja wzmacniaczy kolumn itp. Do tego jeszcze muzyka - cięższa - od punka po klasyczny hard rock i heavy metal aż do black i death metalu. To chyba tyle. Ciekawe połączenie.
max

Postprzez Edziu » 6 listopada 2009, 21:41

Ostatnio musiałem przeprowadzić prace konserwacyjne mojej yamahy, a mianowicie przeczyścić oraz zregenerować styki niektórych klawiszy funkcyjnych bo nie działały albo ciężko chodziły, no i rozebrałem sprzęt, własciwie to mój kolejny bzik, każdy mój sprzet prędzej czy poźniej musi byc otwarty, poprostu bardzo mnie to ciekawi, a tu się zszokowałem :o ile w tym klawiszu elektroniki, bo kiedyś rozbierałem rolanda E18, też dość leciwy sprzęt początek lat 90 to zupełnie inna bajka jeden zestaw chipów na płytce wielkości paczki od zapałek domontowany do płyty głównej na której właściwie są tylko stablilizatory i wzmacniacz mocy. Mój egzemplarz jest z 89r, prawdopodobnie jeszcze bateria do wymiany po po 2 tygodniach traci presety
płyta główna
4583
płytka wzmacinaczy mocy i stabilizatorów
4582
Edziu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum