Sprawa zdjęć na forum

Tutaj trafiają wszystkie zakończone dyskusje i zdezaktualizowane posty

W jakiej formie mamy zamieszczać zdjęcia na forum?

Ankieta wygasła 7 lutego 2009, 11:52

Tylko jako miniaturki - to przyspiesza ładowanie stron
18
75%
Tylko jako pełne zdjęcia - to ułatwia oglądanie większej ilości fotek
6
25%

Liczba głosów : 24

Re: Sprawa zdjęć na forum

Postprzez cieszyn » 31 stycznia 2009, 22:26

swietlik napisał(a):Ja zagłosowałem na miniaturki choc dla mnie to głosowanie jest trochę niejednoznaczne...
Uważam, że miniaturki mają sens przy większej ilości zdjęc. Gdy mamy do pokazania dwa, trzy zdjęcia to jestem za pełnym rozmiarem :)

No proszę!
Więc jednak można podejść do sprawy podobnie, jak zaproponowałem. Nie jest moim celem atakowanie KaszeLa, ale to Jego głosowanie - chyba już to widać - naprawdę nie ma sensu. Owszem, to proste i łatwe i bez wysiłku załatwienie sprawy. Tylko to nie jest sprawa do łatwego załatwienia.
Jak widać, potrzebne są w użyciu zarówno miniaturki jak i pełen rozmiar na forum [cały czas mówię o linkach na obcych serwerach zdjęć, nie o fotkach dawanych na nasze forum]

Wiem, że nie będzie łatwo zdefinować wszystkie przypadki użycia każdego z tych rozmiarów. Ale jeśli nam zależy na wysokim poziomie forum, to popracujmy nad tym, ja juz coś konkretnego zaproponowałem . . . . zachęcam następnych

Czasem "vox populi vox Dei" tylko czy u nas na forum jest miejsce na "głos ludu" ?
Ostatnio edytowano 31 stycznia 2009, 22:58 przez cieszyn, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez lampawls » 31 stycznia 2009, 22:32

Ja zgadzam się ze Świetlikiem ;)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Michal » 31 stycznia 2009, 22:37

Czy to ma jakieś znaczenie w jaki sposób będą zamieszczane zdjęcia na forum :?: Każdy zamieszcza je w takiej formie jakiej lubi.Ja osobiście jestem z pełnym rozmiarem.Moim zdaniem takie głosowanie to strata czasu i chyba do niczego nie prowadzi,szczególnie,że te forum funkcjonuje już z powodzeniem od półtora roku i ze zdjęciami zawsze było wszystko ok.dlatego dziwi mnie fakt,że ten temat jest poruszany dopiero teraz.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Whites86 » 31 stycznia 2009, 22:39

ja jestem za pelnym rozmiarem jesli ktos ma do pokazania od 1 do góra 10 zdjęć, szczeze zawsze wchodze na forum tylko poto zeby ogladac fotki niewazne czy sa ciekawe czy troche mniej i tak ogladam wszystkie z czystej ciekawosci, fakt jak sie ma otworzyc 100 na raz w pelnym rozmiarze to jest przegięcie ale mysle ze jesli ograniczymy sie do 10 max to spokojnie wystarczy jesli jest ich wiecej to dajemy miniaturki to jest moja propozycja
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 31 stycznia 2009, 23:03

Michal napisał(a):Czy to ma jakieś znaczenie w jaki sposób będą zamieszczane zdjęcia na forum :?: Każdy zamieszcza je w takiej formie jakiej lubi.Ja osobiście jestem z pełnym rozmiarem.Moim zdaniem takie głosowanie to strata czasu i chyba do niczego nie prowadzi,szczególnie,że te forum funkcjonuje już z powodzeniem od półtora roku i ze zdjęciami zawsze było wszystko ok.dlatego dziwi mnie fakt,że ten temat jest poruszany dopiero teraz.

Zgadzam się Michale.

Jednak popatrz może, co zaproponowałem - warto przecież umiejętnie stosować oba formaty, bo są przypadki szczególne, w których pasuje tylko jeden z nich.

A wracając do wypowiedzi Michała, też mi nie przeszkadza stan, który jest, więc jeśli nic się nie zmieni [tzn. nie zostaniemy zmuszeni do używania tylko jednego rozmiaru fot] to niech tak nadal pozostanie jak jest teraz :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 1 lutego 2009, 00:31

To całe głosowanie jest bez sensu. Są działy/tematy gdzie lepszym wyborem są miniaturki albo pełny rozmiar. To nie jest problem. Na SkycraperCity są ogromne relacje z inwestycji po kilkadziesiąt zdjęć i jakoś nikt nie narzeka "że wolno się ładuje".

Problemem jest brak przestrzegania regulaminu przez niektórych użytkowników. Już dawno zostało postanowione że zdjęcia z pełnym rozmiarze mogą być zamieszczane o rozmiarze 800 x 600 pikseli lub jako max. 3 sztuki w załączniku również o maksymalnej wielkości 800 x 600. Niestety widzę znacznie większe zdjęcia które rozjeżdżają cały załącznik lub ogromnej wielkości ponad 2000 pikseli i rozmiarze 2 MB. Nie widać za to upomnień administracji aby użytkownik zmniejszył takie zdjęcia ani też upomnień że nie powinno się cytować wszystkich zdjęć.

Osoby które umieszczają miniaturki proszę aby były one linkiem do pełnego rozmiaru a nie tak jak większość na Imageshack są linkiem do zdjęcia z linkami i uporczywymi reklamami (często otwierającymi dodatkowe okno) które bardzo długo się ładują (często jedno zdjęcie ładuje się kilka minut) oraz jeszcze pozostaje kliknąć na pełny rozmiar - to często powoduje konieczność 3 klików. Jest to tym bardziej niewygodne bo na tym forum linki otwierają się w tym samym oknie a nie osobnym.

Ważniejszym jest egzekwowanie regulaminu a nie narzucanie z góry jednej ustalonej opcji.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez DocBrown » 1 lutego 2009, 00:54

I to i to ma swoje wady i zalety. Miniaturki szybciej się ładują, ale są mniej wygodne w przeglądaniu, pełen rozmiar muli i generuje koszty ale jest wygodniejszy. Ja proponuję że max 5 fot pełnowymiarowych na post, powyżej 5 tylko miniaturki i tak będzie chyba najlepiej.
DocBrown

Postprzez cieszyn » 1 lutego 2009, 01:33

Paweł napisał(a):To całe głosowanie jest bez sensu. Są działy/tematy gdzie lepszym wyborem są miniaturki albo pełny rozmiar. To nie jest problem. Na SkycraperCity są ogromne relacje z inwestycji po kilkadziesiąt zdjęć i jakoś nikt nie narzeka "że wolno się ładuje".

Problemem jest brak przestrzegania regulaminu przez niektórych użytkowników. Już dawno zostało postanowione że zdjęcia z pełnym rozmiarze mogą być zamieszczane o rozmiarze 800 x 600 pikseli lub jako max. 3 sztuki w załączniku również o maksymalnej wielkości 800 x 600. Niestety widzę znacznie większe zdjęcia które rozjeżdżają cały załącznik lub ogromnej wielkości ponad 2000 pikseli i rozmiarze 2 MB. Nie widać za to upomnień administracji aby użytkownik zmniejszył takie zdjęcia ani też upomnień że nie powinno się cytować wszystkich zdjęć.

Osoby które umieszczają miniaturki proszę aby były one linkiem do pełnego rozmiaru a nie tak jak większość na Imageshack są linkiem do zdjęcia z linkami i uporczywymi reklamami (często otwierającymi dodatkowe okno) które bardzo długo się ładują (często jedno zdjęcie ładuje się kilka minut) oraz jeszcze pozostaje kliknąć na pełny rozmiar - to często powoduje konieczność 3 klików. Jest to tym bardziej niewygodne bo na tym forum linki otwierają się w tym samym oknie a nie osobnym.

Ważniejszym jest egzekwowanie regulaminu a nie narzucanie z góry jednej ustalonej opcji.

W pełni popieram!
To kolejny, rozsądny i pożyteczny głos. 8-)
Wszelkie zbyt szczegółowe rozwiązania (a tym bardziej arbitralne) nic nam nie dadzą, tu trzeba podać pewne ogólne zalecenia stosowania różnych rozmiarów na parę ogólnych przypadków użycia i wrzucić to do Regulaminu. Widać wyraźnie, że potrzebne są oba formaty zdjęć - miniaturki i pełen format (rozumiane jako linki)
Słusznie zauważyłeś Paweł, że należy przestrzegać max. rozmiaru fot

... Ważniejszym jest egzekwowanie regulaminu a nie narzucanie z góry jednej ustalonej opcji
bez komentarza
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez KaszeL » 1 lutego 2009, 02:10

Cieszyn, czy ja na prawdę piszę po chińsku? W którym momencie napisałem, że nie dopuszczam rozwiązań pośrednich? Przeczytaj mój ostatni post - do końca! Ślicznie wyliczasz i przytakujesz osobom, które poprały Twoją propozycję a przy tym totalnie ignorując tych, którzy mają odmienne zdanie od Ciebie. Dlaczego nie poddałeś pod dyskusję _żadnego_ argumentu za i przeciw, które przedstawiłem w pierwszym poście? Chciałbym, żebyś tym razem merytorycznie ze mną porozmawiał. Odpowiedz mi proszę na te pytania:

- Czy Twoim zdaniem powinniśmy zmuszać użytkowników do oglądania wszystkich fotek?
- Jak chciałbyś rozwiązać problem wydłużonego ładowania wątka po zamieszczeniu sporej ilości fotek?

Na koniec, jeśli mogę Cię prosić chciałbym abyś jednoznacznie opowiedział się za tym, czy na forum powinien panować "głos ludu" czy decyzje powinny zostać podejmowane odgórnie. Masz tendencje do zmiany zdania w zależności o tematu, na który dyskutujemy. Wcześniej zarzucałeś mi, że sam podejmuje decyzje - czyli kaszel jest bee. Teraz, gdy postanowiłem zapytać użytkowników to też Ci nie odpowiada - głosowanie zaproponowane przez kaszel'a jest bee... Zdecyduj się chłopie.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez KaszeL » 1 lutego 2009, 02:57

Michal napisał(a):Czy to ma jakieś znaczenie w jaki sposób będą zamieszczane zdjęcia na forum :?: Każdy zamieszcza je w takiej formie jakiej lubi.Ja osobiście jestem z pełnym rozmiarem.Moim zdaniem takie głosowanie to strata czasu i chyba do niczego nie prowadzi,szczególnie,że te forum funkcjonuje już z powodzeniem od półtora roku i ze zdjęciami zawsze było wszystko ok.dlatego dziwi mnie fakt,że ten temat jest poruszany dopiero teraz.

Szczerze, to jest temat który leżał mi na wątrobie od jakiegoś kawałka czasu, dlatego postanowiłem przywołać go jak tylko zrobiło się zamieszanie wokół fotosika. Zarówno zdjęcia w załączniku, jak i te zamieszczane jako linki zewnętrzne potrafią sprawiać problem - prawdę mówiąc mam już dość wysyłania upomnień do osób, które nie przestrzegają w tej kwestii regulaminu. Po tym, jak teraz wypracujemy zmiany mam zamiar reagować bardziej stanowczo.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum