Sprawa zdjęć na forum

Tutaj trafiają wszystkie zakończone dyskusje i zdezaktualizowane posty

W jakiej formie mamy zamieszczać zdjęcia na forum?

Ankieta wygasła 7 lutego 2009, 11:52

Tylko jako miniaturki - to przyspiesza ładowanie stron
18
75%
Tylko jako pełne zdjęcia - to ułatwia oglądanie większej ilości fotek
6
25%

Liczba głosów : 24

Re: Sprawa zdjęć na forum

Postprzez KaszeL » 1 lutego 2009, 03:00

Paweł napisał(a):Problemem jest brak przestrzegania regulaminu przez niektórych użytkowników. Już dawno zostało postanowione że zdjęcia z pełnym rozmiarze mogą być zamieszczane o rozmiarze 800 x 600 pikseli lub jako max. 3 sztuki w załączniku również o maksymalnej wielkości 800 x 600. Niestety widzę znacznie większe zdjęcia które rozjeżdżają cały załącznik lub ogromnej wielkości ponad 2000 pikseli i rozmiarze 2 MB. Nie widać za to upomnień administracji aby użytkownik zmniejszył takie zdjęcia ani też upomnień że nie powinno się cytować wszystkich zdjęć.

To prawda, to sprawia problem. Jeśli chodzi o upomnienia, to nie widzisz ich dlatego, że nie mamy zwyczaju robić tego publicznie tylko poprzez prywatne wiadomości. Ci, którzy mieli przyjemność je ode mnie dostać, wiedzą :P Moim zdaniem upominanie użytkowników w tematach wprowadziło by jeszcze większe zamieszanie.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez neon44 » 1 lutego 2009, 13:41

Ewnetualnie do 10 zdjęć można umieszczać w pełnym rozmiarze, ale jeśli ktoś daje więcej to już miniaturki
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Whites86 » 1 lutego 2009, 13:42

neon44 napisał(a):Ewnetualnie do 10 zdjęć można umieszczać w pełnym rozmiarze, ale jeśli ktoś daje więcej to już miniaturki

w pelni to popieram juz na poczatku o tym pisałem :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 1 lutego 2009, 23:01

KaszeL napisał(a):Cieszyn, czy ja na prawdę piszę po chińsku? W którym momencie napisałem, że nie dopuszczam rozwiązań pośrednich?
Pomyśl logicznie: samo to głosowanie dopuszcza tylko jeden z rozmiarów (tu nie ma: - i jedno, i drugie). Gdybyś chciał dopuścić oba, nie robiłbyś tego głosowania tylko zastanowił się wspólnie z nami, kiedy mamy używac jednego, a kiedy drugiego formatu. Kropka. Zaproponowałem w tej sprawie konkretne rozwiązania, jednak nadal bez Twojego komentarza - chyba, że przeoczyłem, to sorry
Powiem dosadnie: to głosowanie w sprawie rozmiaru przypomina głosowanie na temat tego, czy ustalamy, że od jutra pełny, dwudaniowy obiad będziemy jeść:
- tylko łyżką
czy
- tylko widelcem.
Potrzebne są oba co nietrudno zgadnąć i podobnie jest z tymi rozmiarami fot: Potrzebne są oba
KaszeL napisał(a):
... Odpowiedz mi proszę na te pytania:

- Czy Twoim zdaniem powinniśmy zmuszać użytkowników do oglądania wszystkich fotek?
Jak ktoś zaserwuje dużą ilość miniaturek, to tak samo zmuszamy użytkowników do może jeszcze bardziej pracochłonnego i niewygodnego oglądania tych miniaturek, żeby doszli do wniosku, które im sie podobają i na które chcieliby kliknąć. Ten argument o zmuszaniu userów do ich oglądania tylko w przypadku dużych rozmiarów nie ma sensu - zauważ, że niezależnie od tego co kto zapoda (pełne zdjęcia czy miniaturki) i tak w każdym z tych przypadków zmuszamy czytających do selekcji. Czy to jest selekcja na dużym rozmiarze czy na miniaturkach - to tak czy tak zmuszamy. Skutek jest więc ten sam. Ale łatwiej jest chyba jednak dokonać takiej selekcji widząc od razu duże rozmiary zlinkowanych fotek, ale oczywiście w rozsądnej, z góry określonej ilości.
Jeszcze jedno: czasami wstawiane tu są zdjęcia nienajlepszej jakości, więc jak z takich zdjęć ktoś zrobi miniaturki, to ich wstępna selekcja to masakra, sam kilka razy przerwałem takie oglądanie

KaszeL napisał(a):
... Odpowiedz mi proszę na te pytania:

- Jak chciałbyś rozwiązać problem wydłużonego ładowania wątka po zamieszczeniu sporej ilości fotek? .
Każdy ma inny rodzaj łącza internetowego, więc uniwersalnego rozwiązania nie ma, to jasne. Kłopot w tym, żeby zabronić publikacji więcej niż dajmy na to 15 fotek w pełnym rozmiarze. I tyle. i po problemie, bo nie dopuścimy w Regulaminie publikacji sporej ilości fotek w pełnym rozmiarze.

KaszeL napisał(a):Na koniec, jeśli mogę Cię prosić chciałbym abyś jednoznacznie opowiedział się za tym, czy na forum powinien panować "głos ludu" czy decyzje powinny zostać podejmowane odgórnie. ....
To nie jest pytanie tylko do mnie
A jak myślisz?

Ale moim zdaniem źle stawiasz problem. Tu nie chodzi o to, żeby Panował głos ludu.

Ja Ciebie rozumiem. Ty za wszystkie koszty utrzymania forum płacisz, więc zrozumiałe jest, że lepiej dla Ciebie jest arbitralnie stawiać userom warunki. I to trzeba utrzymać - ale w rozsądnych granicach! Ale są takie sprawy (jak choćby to tu głosowanie), które wymagają tychże społecznych konsultacji. Więc sorry, to tym bardziej trudne zadanie dla Ciebie, żeby być nie tylko arbitralnym Szefem ale też czasami dobrze i z wyprzedzeniem wyczuwać, jakie decyzje możesz podejmować sam, a w jakich będziesz dopuszczał głos ludu. (wróć to "sam" - mam nadzieję, że Neon ma też coś do powiedzenia w takich sprawach?)

Proponuję - zrób głosowanie, niech sie lud wypowie na temat tego, czy chce mieć wpływ na najważniejsze sprawy tego forum?
Ja powtórzę: złym rozwiązaniem jest, gdy Admin o wszystkim decyduje sam, i złym rozwiązaniem jest, gdy o wszystkim decydują userzy.
Tu także potrzebny jest złoty środek. A więc w przeważającej ilości przypadków powinien decydować Admin (Neon sorry, Admini), którzy powinni jednak w szczególnych przypadkach wykazać się intuicją i z własnej inicjatywy, lub też gdy userzy tego się będą dopraszać, poddawać pewne sprawy pod debatę lub głosowanie powszechne.
Taki model wydaj mi się najlepszy - powtarzam, moim zdaniem. \

A co myślą o tym inni userzy?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Paweł » 6 lutego 2009, 15:06

Jest to forum lighting-gallery.pl a teraz niektórym (którzy zbyt wiele nie umieszczają) zaczęły przeszkadzać fotki w pełnym rozmiarze... Może nie będziemy zamieszczać nowych fotek i problemu nie będzie... :|
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez DocBrown » 6 lutego 2009, 15:12

Paweł napisał(a):Jest to forum lighting-gallery.pl a teraz niektórym (którzy zbyt wiele nie umieszczają) zaczęły przeszkadzać fotki w pełnym rozmiarze... Może nie będziemy zamieszczać nowych fotek i problemu nie będzie... :|

Jeśli o mnie chodzi, to od zawsze denerwowały mnie foty w pełnym rozmiarze bo zmulają ładowanie stron, jednak na prośbe Cieszyna sam tak wstawiałem zdjęcia, mimo, że nie było mi to na ręke.
Aktualnie daje mało fot, bo pogoda jest kiepska i nie mam w najbliższej okolicy nic ciekawego do focenia, jednak jak pogoda się poprawi planuje podjechać w pewne miejsce, gdzie jest sporo klasyków, postaram sie też o zdjęcia nocne.
DocBrown

Postprzez cieszyn » 6 lutego 2009, 16:56

Widzisz Doc, każdy ma inne zdanie, a swoją drogą, nie wiedzieć czemu, sprawa zdjęć na forum i rozstrzygnięć końcowych w tej sprawie umarła jakoś :(
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DocBrown » 6 lutego 2009, 18:31

Najlepiej niech każdy robi wg swojego uznania, ja jak mam mało fot do pokazania to wrzucam na VPX.pl i linkuje pełen rozmiar, jak będę miał ich więcej, to wrzuce na fotosik i dam miniaturki.
DocBrown

Postprzez Whites86 » 6 lutego 2009, 18:34

DocBrown napisał(a):Najlepiej niech każdy robi wg swojego uznania, ja jak mam mało fot do pokazania to wrzucam na VPX.pl i linkuje pełen rozmiar, jak będę miał ich więcej, to wrzuce na fotosik i dam miniaturki.

ja mam swój sposb taki: do 10 zdjęc daje pelen rozmiar powyzej 10 zdjęc dam np 1 lub 2 duze a reszta miniatury
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 6 lutego 2009, 23:30

DocBrown napisał(a):Najlepiej niech każdy robi wg swojego uznania, ja jak mam mało fot do pokazania to wrzucam na VPX.pl i linkuje pełen rozmiar, jak będę miał ich więcej, to wrzuce na fotosik i dam miniaturki.

Whites, Doc

No nie może tak być, żeby w kwestii rozmiaru fot działać wg zasady
"Najlepiej niech każdy robi wg swojego uznania"

Myślę, że w sumie ta nasza dyskusja pokazała wyraźnie, że to głosowanie nie ma sensu (wybór albo miniaturki albo pełen rozmiar to tak, jak wybór, czy dwudaniowy obiad należy jeść tylko łyżką, czy tylko widelcem)

A skoro tak, to trzeba jasno określić zasady i przypadki, w których mozemy używać jednego lub drugiego formatu lub obu naraz. Moim zdaniem tylko takie uporządkowane rozwiązanie ma sens. Niestety, jakoś w tę stronę widać nie zmierzamy. Smutne.
Ostatnio edytowano 6 lutego 2009, 23:31 przez cieszyn, łącznie edytowano 2 razy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum