KaszeL napisał(a):Cieszyn, czy ja na prawdę piszę po chińsku? W którym momencie napisałem, że nie dopuszczam rozwiązań pośrednich?
Pomyśl logicznie: samo to głosowanie dopuszcza tylko jeden z rozmiarów (tu nie ma: - i jedno, i drugie). Gdybyś chciał dopuścić oba, nie robiłbyś tego głosowania tylko zastanowił się wspólnie z nami, kiedy mamy używac jednego, a kiedy drugiego formatu. Kropka. Zaproponowałem w tej sprawie konkretne rozwiązania, jednak nadal bez Twojego komentarza - chyba, że przeoczyłem, to sorry
Powiem dosadnie: to głosowanie w sprawie rozmiaru przypomina głosowanie na temat tego, czy ustalamy, że od jutra pełny, dwudaniowy obiad będziemy jeść:
- tylko łyżką
czy
- tylko widelcem.
Potrzebne są oba co nietrudno zgadnąć i podobnie jest z tymi rozmiarami fot:
Potrzebne są oba KaszeL napisał(a):
... Odpowiedz mi proszę na te pytania:
- Czy Twoim zdaniem powinniśmy zmuszać użytkowników do oglądania wszystkich fotek?
Jak ktoś zaserwuje dużą ilość miniaturek, to tak samo zmuszamy użytkowników do może jeszcze bardziej pracochłonnego i niewygodnego oglądania tych miniaturek, żeby doszli do wniosku, które im sie podobają i na które chcieliby kliknąć. Ten argument o zmuszaniu userów do ich oglądania tylko w przypadku dużych rozmiarów nie ma sensu - zauważ, że niezależnie od tego co kto zapoda (pełne zdjęcia czy miniaturki) i tak
w każdym z tych przypadków zmuszamy czytających do selekcji. Czy to jest selekcja na dużym rozmiarze czy na miniaturkach - to tak czy tak zmuszamy. Skutek jest więc ten sam. Ale łatwiej jest chyba jednak dokonać takiej selekcji widząc od razu duże rozmiary zlinkowanych fotek, ale oczywiście w rozsądnej, z góry określonej ilości.
Jeszcze jedno: czasami wstawiane tu są zdjęcia nienajlepszej jakości, więc jak z takich zdjęć ktoś zrobi miniaturki, to ich wstępna selekcja to masakra, sam kilka razy przerwałem takie oglądanie
KaszeL napisał(a):
... Odpowiedz mi proszę na te pytania:
- Jak chciałbyś rozwiązać problem wydłużonego ładowania wątka po zamieszczeniu sporej ilości fotek? .
Każdy ma inny rodzaj łącza internetowego, więc uniwersalnego rozwiązania nie ma, to jasne. Kłopot w tym, żeby zabronić publikacji więcej niż dajmy na to 15 fotek w pełnym rozmiarze. I tyle. i po problemie, bo nie dopuścimy w Regulaminie publikacji sporej ilości fotek w pełnym rozmiarze.
KaszeL napisał(a):Na koniec, jeśli mogę Cię prosić chciałbym abyś jednoznacznie opowiedział się za tym, czy na forum powinien panować "głos ludu" czy decyzje powinny zostać podejmowane odgórnie. ....
To nie jest pytanie tylko do mnie
A jak myślisz?
Ale moim zdaniem źle stawiasz problem. Tu nie chodzi o to, żeby Panował głos ludu.
Ja Ciebie rozumiem. Ty za wszystkie koszty utrzymania forum płacisz, więc zrozumiałe jest, że lepiej dla Ciebie jest arbitralnie stawiać userom warunki. I to trzeba utrzymać - ale w rozsądnych granicach! Ale są takie sprawy (jak choćby to tu głosowanie), które wymagają tychże społecznych konsultacji. Więc sorry, to tym bardziej trudne zadanie dla Ciebie, żeby być nie tylko arbitralnym Szefem ale też czasami dobrze i z wyprzedzeniem wyczuwać, jakie decyzje możesz podejmować sam, a w jakich będziesz dopuszczał głos ludu. (wróć to "sam" - mam nadzieję, że Neon ma też coś do powiedzenia w takich sprawach?)
Proponuję - zrób głosowanie, niech sie lud wypowie na temat tego, czy chce mieć wpływ na najważniejsze sprawy tego forum?
Ja powtórzę: złym rozwiązaniem jest, gdy Admin o wszystkim decyduje sam, i złym rozwiązaniem jest, gdy o wszystkim decydują userzy.
Tu także potrzebny jest złoty środek. A więc w przeważającej ilości przypadków powinien decydować Admin (Neon sorry, Admini), którzy powinni jednak w szczególnych przypadkach wykazać się intuicją i z własnej inicjatywy, lub też gdy userzy tego się będą dopraszać, poddawać pewne sprawy pod debatę lub głosowanie powszechne.
Taki model wydaj mi się najlepszy - powtarzam, moim zdaniem. \
A co myślą o tym inni userzy?