Przyszłość oświetlenia ulicznego

Tutaj trafiają wszystkie zakończone dyskusje i zdezaktualizowane posty

Re: Przyszłość oświetlenia ulicznego

Postprzez neon44 » 24 lutego 2008, 23:23

Zastanawia mnie jeden fakt dlaczego świetlówka kompaktowa o mocy 50W nie może wyprzeć lamp sodowych. Przecież gdyby oprawy miały większą szczelność i dobre odbłyśniki to może by się udało
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Paweł » 25 lutego 2008, 00:23

No właśnie... Może niektórym świetlówki nadal się kojarzą z tymi wielkimi rurami co słabo świeciły na ulicach ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez lampa123 » 25 lutego 2008, 16:13

Widziałem w oprawach świetlówki kompaktowe Np. przy kościele. I były to jakieś kule.
Poza tym:
Nowo wybudowane osiedla już niektóre mają MH! Koło szkoły jest takie osiedle oświetlone ELGO PARK z metalohalogenkami barwa niezidentyfikowana :D Jak dobrze pamiętam to nie pamiętam... zobaczę i napiszę :) :)
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez Wysokoprezny » 8 maja 2008, 22:04

Co do przyszłości oświetlenia ulicznego, musimy na początku odpowiedzieć sobie na proste pytania: które źródła światła jeszcze mogą być unowocześnione i pozostać na ulicach, które zostaną wyparte, a jakie nowe się pojawią. Lampy wysokoprężne rtęciowe i niskoprężne sodowe to temat skończony. Tu nie przewiduje się postępu w budowie i działaniu. Rtęciówki znikną z pewnością, niskoprężne sodówki pewnie będą stosowane. Pytanie- na jaką skalę. Lampy metalohalogenkowe jak najbardziej będą ulepszane, natomiast może kogoś zdziwić przyszłość sodówek wysokoprężnych! Czytałem, że przed lampami WLS jest przyszłość, ponieważ możliwe jest- dzięki zastosowaniu odpowiednich gazów zapłonowych i metali dodawanych do sodu w jarzniku- osiągnięcie znacznie lepszego poziomu oddawania barw z jednoczesnym utrzymaniem wysokiej skuteczności swietlnej. To na razie teoria, gdyż owe metale i gazy są w fazie poszukiwań, eksperymentów. Przed świetlówkami prostymi i kompaktowymi również roztacza się horyzont. Doszliśmy do szczytu możliwości, jeśli chodzi o generowanie promieniowania uv o najkorzystniejszej (najwydajniejszej) dlugości fali w świetlówkach, natomiast rozwój luminoforów wg naukowców to studnia możliwości! Kto wie, może otrzymamy za 15 lat świetlówki o skuteczności świetlnej niskoprężnych sodówek? Jeśli chodzi o LED-y- sam jestem ciekaw czy sprawdzą się w oświetleniu zewnętrznym, aczkolwiek byłbym ostrożny ze stwierdzeniem, iż wyprą inne lampy.
Lampy wysokoprężne w każdym ogrodzie!
Wysokoprezny

Postprzez neon44 » 8 maja 2008, 22:39

hmm sodówki z dodatkiem innych gazów to brzmi interesująco
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Postprzez Michal » 8 maja 2008, 22:51

Już od dawna jest lampa "White SON" - biała soda.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez neon44 » 8 maja 2008, 22:52

Michal napisał(a):Już od dawna jest lampa "White SON" - biała soda.

ale chyba tylko teoretycznie świeci na biało
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Postprzez Wysokoprezny » 9 maja 2008, 19:44

Poza tym White Son ma zdecydowanie mniejszą skuteczność świetlną (jak znajdę u źródła wartość lm/W to Wam napiszę):-)
Lampy wysokoprężne w każdym ogrodzie!
Wysokoprezny

Poprzednia strona

Powrót do Archiwum