Nasze Hobby, bziki rozmaite . . .

Tutaj trafiają wszystkie zakończone dyskusje i zdezaktualizowane posty

Re: Nasze Hobby, bziki rozmaite . . .

Postprzez lampawls » 4 marca 2009, 10:59

Ja tez bawię sie pirotechniką czasem :lol: kiedyś zrobiłem rakietę,co poleciała nie w góre tylko w dach domu :lol: :lol: :lol:
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez lampa123 » 4 marca 2009, 13:23

Whites86 napisał(a):w wolnym czasie tez zajmuje sie tym:
oto filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=u2Nb2I3JMjI

Podstawowa zasada to nie robienie korpusów z metalu ;)
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez Whites86 » 4 marca 2009, 13:33

lampa123 napisał(a):
oto filmik:

znam tą zasade i sie do niej stosuje;) korpus niejest z metalu ;) jest z papieru oklejonego taśmą aluminowa taka jak do kanapek ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lampa123 » 4 marca 2009, 17:12

Whites86 napisał(a):
lampa123 napisał(a):
oto filmik:

znam tą zasade i sie do niej stosuje;) korpus niejest z metalu ;) jest z papieru oklejonego taśmą aluminowa taka jak do kanapek ;)

To przez tą folię wyglądało jakby z metalu było.
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez Edziu » 5 marca 2009, 10:35

Mnie też bawi pirotechnika, po sylwku, idę na osiedle, i szukam niewypalonych petard, np. w tym roku znalazłem nie otwarte jeszcze opakowanie takich hukowych petard na potarcie, 20 sztuk tych dużych, no i jedną rakietnicę ktoś włozyl w butelkę i najwidoczniej nie odpalił, one służą mi jako źródło prochu. Jeżeli chodzi o bomby robię z papieru i tektury, metali się obawiam, kumpel kiedyś zajmował się tym szerzej sam robił proch, z saletry, lonty też, bomby robił z aluminiowych obudów ze starych starterów, przez otwór wkładał lont, i z drugiej strony zaciskał, ważne abu w środku było duze ciśnienie, podczas wybuchu, kilka razy całą obudowe rozstrzępiło, tyle że s tym trzeba bardzo ostroznie!!!.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 5 marca 2009, 11:47

Edziu napisał(a):Mnie też bawi pirotechnika, po sylwku, idę na osiedle, i szukam niewypalonych petard, np. w tym roku znalazłem nie otwarte jeszcze opakowanie takich hukowych petard na potarcie, 20 sztuk tych dużych, no i jedną rakietnicę ktoś włozyl w butelkę i najwidoczniej nie odpalił, one służą mi jako źródło prochu. Jeżeli chodzi o bomby robię z papieru i tektury, metali się obawiam, kumpel kiedyś zajmował się tym szerzej sam robił proch, z saletry, lonty też, bomby robił z aluminiowych obudów ze starych starterów, przez otwór wkładał lont, i z drugiej strony zaciskał, ważne abu w środku było duze ciśnienie, podczas wybuchu, kilka razy całą obudowe rozstrzępiło, tyle że s tym trzeba bardzo ostroznie!!!.

ja robie proch fotobłyskowy z mieszanina magnezu nadmanganianu potasu i siarki, prochy z saletry sa naprawde mierne i glownie bawia sie w to poczatkujacy piromani ;)
podczas wybuchu zawsze wytwarza sie bardzo duze cisnienie w pojemniku, wazne jest tylko to zeby byl szczelnie zamkniety, im grubszy taki pojemnik tym wiekszy huk, no i wazna jest tez szybkosc spalania mieszanki

co do lontu, niebawie sie w własne robienie, kupuje oryginalny, zalezy mi na bezpieczenstwie i pewnosci ze cos niewybuchnie mi czasem za szybko
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lgboguszewski » 17 czerwca 2009, 13:16

Moje zainteresowania to oświetlenie, elektryka, komunikacja zbiorowa(autobusy, tramwaje, kolej i inne z tym tematem związane) i troche ślusarki i budowlanki :)
lgboguszewski

Zdjęcia: 0

Postprzez mirror » 17 czerwca 2009, 14:44

Ja interesuję się oświetleniem, astronomią (wybieram się na studia astronomiczne) i gram ze słuchu na klawiszach. :)
Wielbicielka rtęci.
mirror

Zdjęcia: 134

Postprzez elektryk » 4 sierpnia 2009, 19:15

Oświetlenie ulic, cała elektroenergetyka i urządzenia, struktura zakładów energetycznych, mapy i plany, komunikacja miejska w Lublinie, Kraśniku. Pragnę stworzyć mapę opraw i sieci elektrycznej w Kraśniku, tylko nie wiem jakie znakowanie jest w takiej prawdziwej mapce które ma ZE.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez gory » 9 sierpnia 2009, 18:46

oświetlenie... od urodzenia... na podwórku w dzieciństwie pseudonim "żarówa"... jak byłem mały lubiłem patrzeć na zapalające się LRFy i pokrewne na podwórku... zapisywałem godziny ON i OFF które świecą które nie... łaziłem całymi dniami za elektrykami którzy wymieniali lampy... kiedyś spóźniłem się do domu kilka godzin gdyż podziwiałem energetyków wymieniających transformator w moim bloku... do dziś... zmieniłem się niewiele...

Gram na instrumentach klawiszowych.

Jakiś czas temu znalazłem forum z ludźmi pokręconymi tak jak ja... a ja myślałem że jestem jakiś nienormalny... nikt nie potrafi mnie zrozumieć że cieszy mnie byle żarówka/lampa jakiej nie mam, a przecież to dla nich zwykła latarnia która stoi przy chodniku i świeci... przecież to coś najnormalniejszego w świecie...

Jak widać nadal tu jestem...

Pozdrowienia dla wszystkich :)
Pozdrawiam
Bartek

---------------------------------------------------------------------------------
nie boję się, gdy prąd jarznik zżera, bo mam latarkę Energizera ! ;)
gory

Zdjęcia: 4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum