Ciekawostki

Sposoby oświetlenia budynków. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oświetleniu wewnętrznym budynków

Re: Ciekawostki

Postprzez Lampka » 24 stycznia 2014, 23:37

Nie, te na uczelni nie posiadały miejsca na zapłonnik - po prostu lita blacha - to był pierwszy moment, gdy zacząłem podejrzewać, że nie mają zapłonników, zanim je włączyłem. Chociaż w paru widziałem chyba zapłonnik, ale nie jestem pewien, czy to nie ten bezpiecznik, bo nie było widać dokładnie. Jak znów będę na uczelni (teraz sesja, więc rzadziej bywam), to zerknę.
Swoją drogą, można by dyskusję przenieść do wątku o rapid starcie, bo ten temat tam najbardziej pasuje ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez famabud » 7 czerwca 2014, 20:33

Refektarz Monasteru św. Onufrego w Jabłecznej oświetlony rastrami 4x18 w suficie podwieszanym. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 8 czerwca 2014, 17:37

To dość powszechne oświetlenie współcześnie, w sumie nie widzę w tym nic dziwnego :) W Gliwicach też jest jedna podobna kaplica (pełniąca też rolę auli, przy budynku jednego ze zgromadzeń sióstr zakonnych), gdzie na suficie znajdują się takie same rastry 4x18w, a dodatkowo naokoło są oczka z kompaktami PL-C 26w. Wszystko to dość nowa konstrukcja, sufit znajduje się wysoko, a ołtarz jest oświetlony halogenami dodatkowo.
Lampka

Postprzez MercuryFenix » 8 czerwca 2014, 22:17

Nie bardzo rozumiem, może nie znam się na kwestiach religijnych (mimo iż wierzący jestem) Dlaczego nie należy w takich miejscach stosować rastrów ze świetlówkami ?
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez JeD » 8 czerwca 2014, 22:46

Gusta estetyczne, są po prostu beznadziejne. Raczej w takim miejscu, powinny być żyrandole, bo te kasetony wprowadzają nastrój wręcz urzędu.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Elektroservice » 8 czerwca 2014, 22:48

Względy religijne nie mają nic do typu oświetlenia :)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 9 czerwca 2014, 06:43

Mnie kościół lub podobne miejsce kojarzy się z żyrandolem na mnóstwo świeczek E14, z reguły taki żyrandol jest patynowy. Natomiast jak dla mnie rastry w tej salce to koszmar, lepsze by były już te oprawy z kloszem z plexi.
Watt

Postprzez Lampka » 9 czerwca 2014, 12:50

W kościołach i kaplicach często stosowano lampy SL, ze względu na energooszczędność, mały wybór modeli z kloszem w latach 90-tych, a także estetykę. Do dziś miejscami działają ;)
Natomiast powszechne świeczki to w zasadzie standard ;)
Lampka

Postprzez CDM » 13 czerwca 2014, 21:42

famabud napisał(a):Kilka BMKs nie ma nawet otworu na starter. Jeden taki widoczny jest na filmiku. Znając tutejszych elektryków nie posądzałbym ich o takie manewry. Te belki raczej od początku mają taki osprzęt. Co najwyżej potem przerabiali je na klasyczny układ stabilizacyjno-zapłonowy. :roll:

A może te oprawy mają zamontowane startery elektroniczne, a żeby ich nie pokradziono (bo są drogie), powsadzano je do wnętrza belek?
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Lampka » 13 czerwca 2014, 22:11

Nie mają, pisałem już chyba, że u mnie na uczelni miejscami też są takie oprawy i starują natychmiastowo.
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie wewnętrzne budynków