No to teraz małe fotostory z przeróbki oprawy ORZ7 wersja 4 na lampy sodowe oraz metahalogenkowe

Do tej przeróbki potrzebna jest oczywiście oprawa ORZ7

Oraz źródła światła, układ zapłonowy do lamp sodowych i trochę przewodu DY 1,5mm2

Oczywiście nie polecam używania w tym celu przewodu w kolorze takim jak na zdjęciu, ale niestety nie miałem nic innego, dlatego użyłem żółtozielony

(Uprzedzając ewentualne ataki i pytania, na pewno nie zrobiłbym tak w rozdzielnicy, albo instalacji elektrycznej, a nawet w oprawie przerabianej dla kogoś

)

Niezbędna również będzie skrzynka z narzędziami

Pierwszy krok, to otwarcie dolnej obudowy oprawy, ukazuje się nam widok na komorę osprzętu i sam osprzęt

Następny krok to wybranie miejsca dla układu zapłonowego i zamontowanie go, ja postanowiłem zainstalować go w miejscu kondensatora kompensującego moc bierną za pomocą oryginalnej obejmy

A tak wygląda to z bliska

Kolejny krok, to przeróbka instalacji elektrycznej naszej oprawy, należy podłączyć całość zgodnie ze schematem zamieszczonym na obudowie układu zapłonowego.

Po skończonej przeróbce czas na podłączenie do oprawy przewodu sieciowego

Oczywiście musi to być przewód 3 żyłowy, wyposażony w żyłę ochronną, ponieważ oprawa ORZ 7 jest wykonana w 1 kl ochronności, zatem jej obudowa, która jest częścią przewodzącą dostępną wymaga podłączenia do przewodu ochronnego

Po zamknięciu obudowy wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej. Jak widać z wyglądu oprawa nic a nic się nie zmieniła, a można już do niej wkręcać lampy sodowe oraz metahalogenkowe o mocy 250W. Warto wspomnieć o tym, że przy takiej przeróbce można zmienić statecznik z rtęciowego 250W, na sodowy 250W, aczkolwiek nie jest to konieczne, gdyż praca lampy sodowej na stateczniku rtęciowym nie spowoduje odczuwalnego spadku jasności (przynajmniej ja takowego nie zauważam), przy jednoczesnym lekkim wydłużeniu żywotności lampy. W przypadku lampy MH, zostawienie statecznika rtęciowego może być koniecznością o ile lampa przystosowana jest do pracy na prądzie rtęciowym, najczęściej jednak MH mogą pracować i na takim i na takim prądzie, przy czym na stateczniku rtęciowym świecą minimalnie słabiej i minimalnie rośnie im temperatura barwowa

I jeszcze jedno zdjęcie naszej oprawy gotowej do odpalania

Mam fotki oprawy świecącej z WLSem 250W widocznym na zdjęciach powyżej, mogę również zrobić fotki tej samej oprawy w akcji z metahalogenkiem OSRAM HQI-T 250W Daylight, jest ktoś zainteresowany ?