do budowy zainspirował mnie film na youtube: Jest tam przedstawione stanowisko DIY bardzo kompaktowe, które mi się bardzo spodobało
jako że pojawiła się mega okazyjna pompa Turbomolekularna (TM) na allegro i to z falownikiem
https://archiwum.allegro.pl/oferta/turb ... 59673.html
zabrałem się do pracy nad moją wersją, nieco ulepszoną bo z zaworami dozującymi iglicowymi i z dwoma doprowadzeniami gazu (gdybym chciał robić mieszaniny gazów). Pompa olejowa laboratoryjna (nie jakieś tam chłodnicze) alcatel 2008A przerobiona przeze mnie na wersję 2008AC

Pompy te są dosyć tanie, (jak na te osiągi) bo stare i dostępne nawet na allegro, ale trzeba trafić dobrą sztukę.
Do tego dokupiłem z drugiej ręki króćce, klamry, zawory iglicowe, zawór główny wysokopróżniowy i zbudowałem coś takiego:

Wąż zastosowałem już nierdzewny , nie silikon

Najgorsza sprawa miernik ciśnienia.... ja użyłem głowicę kompaktową piraniego która mierzy w zakresie praktycznie od 0,0001 mBar do 1000mBar, jednak mam samą głowicę a wynik podaje od 1,5V do 8,5V w skali logarytmicznej, wynik mam na wyświetlaczu niebieskim na panelu przednim ale w voltach więc sobie muszę przeliczać na ciśnienie, najgorsze że trzeba jeszcze brać poprawki w zależności od użytego gazu, to wszystko czyni ten pomiar mega kłopotliwym. Niestety zdobyć miernik wysokich próżni jeszcze z głowicą dedykowaną i w dobrej cenie jest awykonalne

Drugi wskaźnik pokazuje prędkość obrotową pompy TM wyskalowane w voltach 0-10 V (0- 90000 obr/min)
Mam rurę do wyładowań w niskich ciśnieniach (kiedyś zamieszczę filmik ale na razie nie chcę nagrywać porządnie nowego filmu, bo okazuje się że rurka mocno sieje rentgenami więc muszę trochę od tegoż promieniowania "odpocząć") pompuje rurę do całkowitego zaniku wyładowania i emisji promieni katodowych i to na samej pompie olejowej ! (to są naprawdę dobre pompy) Pirani pokazuje wtedy około 0,03 mBar. Gdy włączę pompę TM ciśnienie spada do granicy pomiarowej (0,0001) w parę sekund w stanowisku. Ciekawi mnie jak nisko schodzi ale nie mam czym zmierzyć.
Jak widać stanowisko podobne do tego z youtube sobie wyspawałem , i jest naprawdę kompaktowe . Mam nawet już pierwszy neon zatopiony przeze mnie tylko niestety z argonem bo najłatwiej dostępny mam jeszcze hel, ale świeci podobnie do argonu (nie na żółto jak to pokazują, tylko fiołkowo w sumie nieciekawie (może nie jest czysty bo to hel balonowy). Staram się załatwić neon ale na razie nie mam.
Wszelkie sugestie mile widziane