Jorgus napisał(a):MRP200 widziałem taki zegar astronomiczny,miał on cztery przyciski i wyświetlacz.Mnie ciekawi dlaczego na jednej z ulic oświetlenie(cała ulica!)czasami "nagle"zgaśnie na ok.5min, potem świeci normalnie.(czasami...)Pomocnicy elektryków(czyt.złomiarze)wykorzystują tą dziwną awarię i pomagają panom elektryką we wiadomy sposób... .
amisiek napisał(a):W niektórych instalacjach przemysłowych zakłada się opóźniacz, który przy każdym włączeniu wprowadza kilkuminutowe opóźnienie, by na pewno lampa wystygła gdyby była gorąca. Nie wiem czy tak jest w oświetleniu ulicznym, ale coś takiego jest możliwe. A że cała ulica - akurat ta ulica była zasilana z jednej szafki. Tego nie wiemy.
marcinox363 napisał(a):Kiedyś wybrałem się z kolegą na roweryno jedziemy przez taka wioskę dosyć dużo domów no i było nowoczesne oświetlenie znaczy oprawy sodówki
i jedziemy sobie powoli a tu pijak pijany jedzie na rowerze na składaku z butelkami
i co wywrócił się na skrzynki elektryczne te plastikowe tak uderzył w te skrzynki
że chyba złamał i coś uszkodził bo wszystkie lampy
wyłączyły
się on wstał i mówi do nas i co się gapicie
a my w śmiech
![]()
nie wiem ale one się nie
zapaliły chyba uszkodził zasilanie
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości