flash608 napisał(a):Jakby mnie ktoś spytał, czy mnie to dziwi, odpowiedziałbym: nie. Dlaczego? W praktycznie każdej jednej dziedzinie jesteśmy oszukiwani np. skład produktów wielu produktów spożywczych, telewizory, słuchawki itp. itd. Czy to dziwne, że producenci, sprzedawcy "naciągają" faktyczne parametry? Od pewnego czasu czas reakcji monitorów/telewizorów podaje się w GTG, zamiast BWB (czy jak to się tam zwie) gdyż jest to czas krótszy. Tak samo producenci diód podają ich dane techniczne w sposób "specyficzny" czyli np. sprawność wyznaczoną w przeciągu pierwszych 25ms od momentu włączenia

Mnie nie dziwi ten cały marketing, lecz to że obecnie technika LED została uznana za "przyszłość oświetlenia" ,
wkurza mnie to że na przykład ja chce sobie kupić lampkę ogrodową z panelem słonecznym i przykładowo z świetlówką kompaktową
o małej mocy,to poszukuje tej lampki i praktycznie zawsze jest to lampka diodowa, czy to w supermarkecie, czy w internecie.
(Pomińmy fakt że panele w tych lampkach mają najczęściej bardzo małą moc, dla mnie taka lampka nie musi być taka mała, 10w wystarczy ).
Jak ja szukam żarówek na Allegro to chyba 90% tych żarówek jest właśnie z diodami LED.

Ja osobiście się nie mogę doczekać końca panowania LED na ulicach, choć jeszcze diody LED nie weszły do powszechnego użytku.
Ja nie nie mogę się pogodzić z tym że LED w przyszłości ma w całkowitej mierze zastąpić wysokoprężne lampy, które królowały nad ulicami
przeszło od co najmniej 40 lat jeśli nie dłużej.
A jeżeli chodzi moją o opinie o oprawach HBLED, to odnoszę wrażenie że firma "Alfa" niema dobrego gustu, zapewnię komuś się te oprawy podobają, lecz sondzie że zgodzicie się zemną, że te oprawy najlepiej pasują do placu zabaw, czy wesołego miasteczka i to tylko te kolorowe.
Na tamtych zdjęciach droga wygląda na dość dobrze oświetloną, lecz na własne oczy tego nie widziałem

więc nie wiem jaka jest prawda.