Największe kretynizmy oświetleniowe

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez Whites86 » 7 października 2013, 14:41

wnoto napisał(a):
lumix26 napisał(a):
amisiek napisał(a):To ja już wolę co ładniejsze oprawy na diody LED. Przynajmniej białe światło dają i nie na...ją (nasuwają ;) ) w niebo ani ludziom po oknach.

Racja a co mają powiedzieć Ci co tu mieszkają :evil:

U mnie na osiedlu są podobne lampy ... sodowe ? Tylko że na ciut wyższych słupach. Ktoś mógłby mi naświetlić w czym problem ?

a problem jest w tym że to jest najgorsza oprawa jaka tylko może być, zamiast oświetlać otoczenie wiekszość swiatła kieruje w niebo oraz w okna okolicznych domów/bloków, projektowanie oświetlenia osiedli z użyciem takich opraw (kul) to jest wielki kretynizm, nie dość ze oprawy sa nieestetyczne i beznadziejnie wyglądają szczególnie na takich betonowych słupach to w dodatku powodują zanieczyszczenie świetlne zamiast oświetlać to co powinny
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 7 października 2013, 15:02

Każdemu się podobać może co innego, jednym nawet kule. Problem w tym że jest jasno w niebo, a ciemno pod latarnią
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez lumix26 » 7 października 2013, 15:12

XXXJeDXXXX napisał(a):Każdemu się podobać może co innego, jednym nawet kule. Problem w tym że jest jasno w niebo, a ciemno pod latarnią

Tu akurat pod latarnią ciemno nie jest problem w tym że niepotrzebnie światło zwala się na górę i na boki do okna sąsiadów :evil:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Utilizer » 7 października 2013, 16:34

Whites86 napisał(a):nie dość ze oprawy sa nieestetyczne

Kule są estetyczne i ładne, i dlatego są tak popularne. Tyle że z racji swojej beznadziejności powinny być stosowane jak to pisał amisiek tylko jako el. dekoracyjny.
A co do betoniaków, to prawie wszystkie parkówki wyglądają na nich kiepsko. Ale kule zdecydowanie najgorzej :|
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez lumix26 » 7 października 2013, 16:37

Kolejna dzielnica OCP kule w Bydzi
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Whites86 » 7 października 2013, 17:26

Utilizer napisał(a):
Whites86 napisał(a):nie dość ze oprawy sa nieestetyczne

Kule są estetyczne i ładne, i dlatego są tak popularne. Tyle że z racji swojej beznadziejności powinny być stosowane jak to pisał amisiek tylko jako el. dekoracyjny.
A co do betoniaków, to prawie wszystkie parkówki wyglądają na nich kiepsko. Ale kule zdecydowanie najgorzej :|

naprawdę nierozumiem co jest ładnego i estetycznego w kuli :roll: praktycznie na każdym słupie wygląda beznadziejnie :roll:

estetyczne i ładne to może być np. to, kula nawet na takim slupie wygląda beznadziejnie
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez wnoto » 8 października 2013, 22:53

Whites86 napisał(a):naprawdę nierozumiem co jest ładnego i estetycznego w kuli

Jest najbardziej idealnym kształtem 3D. A ludzie lubią idealne kształty. kulisty jest księżyc i słonce itp...
wnoto

Postprzez toomm40 » 8 października 2013, 23:44

bo ja wiem.. ? dla mnie kula to raczej szczyt minimalizmu , bardzo prosta i niewyszukana konstrukcja,wręcz bezguście totalne- a do tego zaśmiecająca światłem wszystko wokół
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 9 października 2013, 10:12

Dlatego kula powinna słabiutko świecić "sobą" ale nie oświetlać. W Monachium widziałem bardzo ciekawy pomysł - przy dojściu do boiska piłkarskiego były oprawy kuliste, na których narysowano wzór łatek takich, jak futbolówce. Jak sądzę miała to być ozdoba, bo na słupach wisiały normalne Ambary.
U nas wszystko na głowie stoi.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez trojmiejski » 9 października 2013, 12:13

Ostatnio wysiadło oświetlenie na ul. Poznańskiej w Gdyni (połączone z oświetleniem ul. Śląskiej i Warszawskiej) i na następny dzień zostało naprawione, podłączono oświetlenie pod inną fazę. Kretynizm polega na tym, że owa faza to jest ta odłączana po 23 gdy nie trzeba by kwiaty na Śląskiej świeciły wszystkimi oprawami. Celowość wątpliwa gdyż w Gdyni nie ma praktyki wyłączania całości oświetlenia w określonych miejscach.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne