Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez neon44 » 29 marca 2009, 21:46

łyżeczka w nienajlepszym stanie
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez oskard » 29 marca 2009, 22:46

Co :!: :?: :evil: :evil: :evil: Przecież to powinno być zabytkiem! Co to się dzieje w tym naszym kraju ojczystym?... Nie dość, że chałupa ładna, po elewacjach i bryle widać że pamięta XIX wiek, to na dodatek w super stanie. A te łyżki są skorodowane? (te, które są na focie zbyt ciemne, by określić). No wiesz, ja swoją OUR też mam z rozbiórki, za 40zł , ale coraz częściej myślę o nielegalnym sposobie, bo nie każdy budynek, czy teren ma właściciela, zresztą ja uważam, że jeżeli pasjonat opraw ukradnie sobie taki zabytek, żeby go ocalić, a on niszczeje zapomniany i nikt, nawet właściciel się nim nie interesuje, tylko czeka aż się sam rozleci, to wtedy "kradzież" nie jest właściwym określeniem, bardziej - ocalenie, lub wyręczenie (właściciela). Ale ja oczywiście, wg naszego regulaminu, nie nakłaniam nikogo do kradzieży... :mrgreen: Mówię tylko swoje zdanie.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez cieszyn » 29 marca 2009, 23:29

oskard napisał(a):Co :!: :?: :evil: :evil: :evil: Przecież to powinno być zabytkiem! Co to się dzieje w tym naszym kraju ojczystym?... Nie dość, że chałupa ładna, po elewacjach i bryle widać że pamięta XIX wiek, to na dodatek w super stanie. A te łyżki są skorodowane? (te, które są na focie zbyt ciemne, by określić). No wiesz, ja swoją OUR też mam z rozbiórki, za 40zł , ale coraz częściej myślę o nielegalnym sposobie, bo nie każdy budynek, czy teren ma właściciela, zresztą ja uważam, że jeżeli pasjonat opraw ukradnie sobie taki zabytek, żeby go ocalić, a on niszczeje zapomniany i nikt, nawet właściciel się nim nie interesuje, tylko czeka aż się sam rozleci, to wtedy "kradzież" nie jest właściwym określeniem, bardziej - ocalenie, lub wyręczenie (właściciela). Ale ja oczywiście, wg naszego regulaminu, nie nakłaniam nikogo do kradzieży... :mrgreen: Mówię tylko swoje zdanie.

Oskard, ileż to juz razy wałkowaliśmy ten temat -gdy pasja miłośnika opraw może być usprawiedliwieniem . . . potencjalnej kradzieży ukochanej oprawy

Zabranie jej bez zgody właściciela, to zwykła kradzież. Wyobraźcie sobie, że to wasz teren, przecież nikt od was nie wymaga, żebyście kochali stare oprawy, ale już w trakcie rozbiórki domu, czy demontażu opraw, wy jako właściciele macie prawo do decyzji, co z tym zrobić, a choćby sprzedać na złom. Nikt nie może uprzedzać właściela przed zabraniem mu jego własności, rozumiem oskarda, wiem, że oprawa może się zmarnuje, ale jednak zachowajmy sie przyzwoicie, nie usprawiedliwiajmy niczym kradzieży
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez oskard » 30 marca 2009, 14:27

No, wiesz, jeżeli jest właściciel - nie ma sprawy - idzie się do niego, mówi o co chodzi i cacy, gorzej, jak go nie ma, albo nie interesuje się terenem od niepamiętnych czasów i trudno go ustalić i odnaleźć, wtedy jest pewne, że oprawa zniknie bez jego wiedzy, od Nas tylko zależy, czy wyląduje na złomie przez złomiarzy, czy będzie dalej komuś służyć. W tym przypadku chodzi o wyścig z czasem (a raczej - ze złomiarzami) i o swego rodzaju "misję" :D
oskard

Postprzez oskard » 30 marca 2009, 14:30

A tak co do tych opraw, to to są ORZ 6 czy 7? i mniej więcej, który rocznik?
oskard

Postprzez Whites86 » 31 marca 2009, 17:54

zdewastowane totalnie ORZ3 na ruinach budynku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lampawls » 31 marca 2009, 18:24

biedne te ORZki :( :( :cry: :cry:
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez DocBrown » 31 marca 2009, 20:17

Brak słów jak sie coś takiego widzi :evil:
DocBrown

Postprzez swietlik » 31 marca 2009, 20:28

To już niestety padaki :| trudno by je było przywrócić do stanu używalności :roll:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez DocBrown » 31 marca 2009, 20:58

Te, co są kompletne myśle, że bym przywrócił do stanu użyteczności :mrgreen:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne