Największe kretynizmy oświetleniowe

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez JeD » 11 listopada 2013, 14:32

Mnie już oczy bolą od myślenia jak to świeci w nocy.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Elektroservice » 11 listopada 2013, 19:19

Tutaj należy się De Hajest Ałard dla projektanta tego dziadostwa.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 11 listopada 2013, 21:46

W Skarżysku takich kandydatów do Ałarda jest więcej. Wzdłuż ulicy Armii Krajowej jakiś dekiel powiesił sodę z prymitywnym rastrem. Tak samo wali po oczach, a niewiele świeci.
Obrazek
Za to na słupie u góry jest, a jakże - Malaga.
Obrazek
Obrazek
Nie mogę znaleźć nocnych fotek z tych okolic pasażu od Wileńskiej. Były na pewno.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez oskard » 12 listopada 2013, 01:20

Podobny wynalazek widziałem w Pawonkowie. Weź na google maps na strit wiu przejedź tą główną drogą przez Pawonków - tylko tam wjechali. Na dwóch słupach ŻN, na normalnych wysięgnikach, zapewne po trumnach, wiszą mleczne kule, do góry nogami właśnie, jak te wyżej. Efekt wizualny... co tu dużo mówić, ja nie wierzyłem w to co widze :mrgreen: :shock:
Na Kościańskiej w Warszawie też były cudaki takie, ale już zdjęli, słupy zdemontowali i postawili coś normalniejszego, ale nie pamiętam co. Szkoda, była niezła ciekawostka :lol:
Farysa też dobra - pseudoretro robione na warszawski pastorał, przywieszone bokiem do ŻN - to trzeba zobaczyć na własne oczy ;) :mrgreen:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 12 listopada 2013, 08:31

To ja miałem szczęście i przez Pawonków do okolic Opola jeździłem jeszcze przed modernizacją.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez slaweklampy » 12 listopada 2013, 11:12

Myślę, że zastosowanie odbłyśnika w górnej części kuli zmniejszyłoby uciekanie światła w niebo, a tak na poważnie to do oświetlania chodników powinno się stosować metalohalogenki lub świetlówki dużych mocy.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Watt » 12 listopada 2013, 14:45

a skoro po drugiej stronie są mocne oprawy, które świecą również na chodnik, to żadne oświetlanie chodnika jest niepotrzebne ;) Odbłyśnik w kuli nic nie daje :roll: Powinno
Watt

Postprzez famabud » 12 listopada 2013, 17:05

Odbłyśnik w kuli nic nie daje

Sęk w tym, że daje. :P Dla mnie taka kula jest strawna, choć i tak wolę wszelkie oprawy z "daszkiem". ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez amisiek » 12 listopada 2013, 17:14

W Barcelonie widziałem kule z odbłyśnikiem u góry. O wiele mniej świeciły w niebo i po sąsiednich budynkach od naszych pospolitych kul sodowych. Także jeśli ktoś chce korzystać z kształtu kuli, to niech to robi z głową. Bo inaczej to będzie kretynizm i fotki takiego oświetlenia całkiem słusznie znajdą się poniżej...
Nadmienię, że stosowanie lamp sodowych tubularnych (i metalohalogenkowych niepowlekanych) w nieodpowiednich oprawach, które nie zmniejszają olśnienia, samo w sobie jest kretynizmem. Niezależnie od kształtu oprawy.
Twórca tych opraw i osoby, które podjęły decyzję o powieszeniu ich na świeżo wyremontowanej ulicy powinny się w piekle smażyć razem z tymi kulami.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez oskard » 12 listopada 2013, 21:30

Oczywiście - niepowlekane lub tubularne lampy - do opraw z mlecznym lub żłobkowanym kloszem. Natomiast powlekane - do wszystkich, ale najlepiej do opraw z przezroczystym kloszem, zamiast czegoś "gołego" co będzie po oczach walić z takiej oprawy.
Zawsze denerwowało mnie jak w miejsce ORZ7 lub OUR125, na małe osiedlowe uliczki dawali nowiutkie strady sodowe. Mało oka nie wypaliło, do tego na niskich betoniaczkach, nadających się do parku. Ale jak na starość klosze stradom zmatowiały to nie jest źle. Do tego w mojej dzielnicy wiele strad i niedawno zamontowanych OUSd przerobiono na rtęciowe. Jeszcze rok temu było o co najmniej 2 oprawy sodowe więcej. Teraz ilość rtęci się zwiększa, i te strady, nie dość że zmatowiałe klosze mają, to jeszcze eliptyczną, powlekaną lampę rtęciową w środku. Światło łagodne, ale też trzeba zaznaczyć - bardzo wydajne. Normalnie baja ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne