Oprawy świecące w dzień

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Oprawy świecące w dzień

Postprzez Whites86 » 3 czerwca 2015, 17:45

Luk napisał(a):No teraz już nie, bo te ohydne kule są zasłonięte przez liście :twisted:

co z tego...

wyrazy współczucia :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez slaweklampy » 7 czerwca 2015, 07:39

Ocepki świecące w dzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez trojmiejski » 7 czerwca 2015, 11:16

Warszawa, pętla tramwajowa Banacha:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sodówka w tym OZS była zdechła więc można było zaobserwować cycling:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prócz OZS świeciła też Strada:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez JeD » 7 czerwca 2015, 12:16

Pytanie do Warszawiaków, czy są w oświetleniu ulicznym oprawy OZS?
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez oskard » 7 czerwca 2015, 15:00

W Warszawie to raczej oprawa "parkingowa" - większość spółdzielczych parkingów na blokowiskach, ale też i prywatnych, jest tym typem oświetlona. A z oświetlenia ulicznego to na palcach można policzyć, raczej są to pojedyncze sztuki, ale jest i jeden większy szereg OZS-ów - na zachodnim odcinku Człuchowskiej, z tego co pamiętam :)

EDIT:
Pamięć mnie nie zawodzi, tu dowód:
https://www.google.pl/maps/@52.22788,20 ... !2e0?hl=pl
W tym miejscu ów szereg się zaczyna, i ciągnie na zachód prawie do samego końca na Lazurowej, ostatnia latarnia ma tylko SGS-203 chyba.
Południowa jezdnia Człuchowskiej ma z kolei tylko jedną sztukę OZS, kilka SGS-ów, a cała reszta, jak to w Warszawie - to strady, czyli klasyczny wygląd warszawskich ulic w latach 90-tych :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez JeD » 7 czerwca 2015, 15:26

Czyżby one miały piekarnikowy odbłyśnik? :P Mam nadzieję że tak, wersja z tymi odbłyśnikami świeci o wiele lepiej niż ta najbardziej popularna :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez oskard » 7 czerwca 2015, 20:27

Trudno mi się wypowiedzieć - przez klosze mało co widać za dnia, a nocą widziałem je tylko z okna autobusu jadąc drugą jezdnią - raz że zbyt daleko, dwa że nie miałem wtedy pojęcia, że to OZS - ot, soda jakaś, pewnie strada jak wszędzie :D Z daleka widać tylko świetlistą kulę, moje oko z takiej odległości nie rozróżnia mocno świecących opraw :)
Ale jak okoliczności się ułożą, to przejadę się tam, i sprawdzę, obcykam. Nic nie obiecuję, bo to drugi koniec miasta, godzina jazdy w najlepszym wypadku, ale i nie zaprzeczam. Tak jak piszę - jak będzie po drodze, albo będzie jakiś "interes" w tej okolicy, obowiązkowo zahaczę :)
Ostatnio edytowano 7 czerwca 2015, 20:33 przez oskard, łącznie edytowano 1 raz
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez JeD » 7 czerwca 2015, 20:30

oskard napisał(a):Trudno mi się wypowiedzieć - przez klosze mało co widać za dnia, a nocą widziałem je z okna autobusu jadąc drugą jezdnią - raz że zbyt daleko, dwa że nie miałem wtedy pojęcia, że to OZS - ot, soda jakaś, pewnie strada jak wszędzie :D Z daleka widać tylko świetlistą kulę, moje oko z takiej odległości nie rozróżnia mocno świecących opraw :)
Ale jak okoliczności się ułożą, to przejadę się tam, i sprawdzę, obcykam. Nic nie obiecuję, bo to drugi koniec miasta, godzina jazdy w najlepszym wypadku, ale i nie zaprzeczam. Tak jak piszę - jak będzie po drodze, albo będzie jakiś "interes" w tej okolicy, obowiązkowo zahaczę :)

To bardzo fajnie, po prostu bardzo rzadko takie OZS-y obserwuje, i była by to dla mnie ciekawostka że w Wawie są te rzadkie wersje :)
#lubie_sode
JeD

Postprzez MercuryFenix » 8 czerwca 2015, 07:16

XXXJeDXXXX napisał(a):To bardzo fajnie, po prostu bardzo rzadko takie OZS-y obserwuje, i była by to dla mnie ciekawostka że w Wawie są te rzadkie wersje :)

Jak było mało takich odbłyśników i rozesłano je na całą Polskę to chyba nic dziwnego, że są rzadkie.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez trojmiejski » 9 czerwca 2015, 14:24

Gdynia Plac Grunwaldzki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek