Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez cieszyn » 1 sierpnia 2008, 14:19

Doc, ja nie marudzę, ale naprawdę jest lepiej, jak dasz linka do foty typu "pełen rozmiar na forum" niż link na miniaturkę
Po prostu od razu widać, co jest na zdjęciu/zdjęciach i nie trzeba czekać na wielokrotne ładowanie stron (szczególnie, gdy miniaturek jest więcej i tych "przejść" jest więcej) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Edziu » 2 sierpnia 2008, 12:45

kolejny kwiatek z malagami na bardzoo długich wysięgnikach :)
Obrazek

ps. cieszę się że wróciłeś doc
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Luk » 2 sierpnia 2008, 12:47

Chyba już nie ma dłuższych wysięgników w Polsce jak te na tym kwiecie :) Przynajmniej ja dłuższych nie widziałem...
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez cieszyn » 2 sierpnia 2008, 12:55

Fakt, ,wysięgniki giganty!

Na szczęście mają "wspomaganie" ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Edziu » 2 sierpnia 2008, 19:11

W Toruniu jest jeszcze jeden taki kwiat, na ul MC skłodowskiej są słupy trakcyjne z takimi wysięgnikami, Cieszyn napewno je widział są w wątku o elektrociepłowniach oraz na pierwszych stronach w wątku o toruniu,
;) A jako ciekawostkę powiem że na tym kwiecie były kiedyś OURW2250 to dopiero masa :) ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 2 sierpnia 2008, 20:24

Edziu napisał(a):W Toruniu jest jeszcze jeden taki kwiat, na ul MC skłodowskiej są słupy trakcyjne z takimi wysięgnikami, Cieszyn napewno je widział są w wątku o elektrociepłowniach oraz na pierwszych stronach w wątku o toruniu,
;) A jako ciekawostkę powiem że na tym kwiecie były kiedyś OURW2250 to dopiero masa :) ;)

Wiesz , ja tam bardziej wypatrywałem Szosy Lubickiej czy jakoś tak, żeby skręcić w lewo na Warszawę, niż oglądałem się za klasykami
Ale jak możesz, to sfoć kiedyś ten słup trakcyjny z długim wysięgnikiem :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DocBrown » 2 sierpnia 2008, 22:35

Edziu napisał(a):A jako ciekawostkę powiem że na tym kwiecie były kiedyś OURW2250 to dopiero masa :) ;)

Hehe, szkoda, że nie było tam OURW2400 :twisted:
DocBrown

Postprzez Witeku » 4 sierpnia 2008, 01:10

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem, proszę o wyrozumiałość. Nie znam wszystkich nazw i oznaczeń opraw oświetleniowych, jednak od dzieciństwa przyciągały moją uwagę. W ogóle pod wrażeniem jestem zaangażowania niektórych forumowiczów, nie wiedziałem, że oprawy oświetleniowe mogą mieć tylu sympatyków.

Wpierw chciałbym wrzucić zdjęcie z Warszawy. Mam nadzieję, że nie popełniam żadnego faux pas, ale skoro były kandelabry z pl. Konstytucji... A tu w końcu są cztery oprawy na jednym słupie (przeczytałem, że kwiat musi zawierać min. 3). Wrzucam je dlatego, że takich opraw w Warszawie nie zachowało się bardzo dużo. Właściwie takie z czterema to kojarzę tylko dwa z placu sprzed Dworca Śródmieście. Działają, zostały niedawno pomalowane na czarno. Takie oprawy z dwoma wysięgnikami zachowały się też na terenie Ambasady Rosyjskiej, a z jednym - na Żoliborzu.

Inne takie latarnie "poprzerabiano", zmieniając wysięgniki na proste (wychodzą jednak z tego ozdobnego kwadracika) i zamontowano (jak zdążyłem się już zorientować z forum, mam nadzieję, że dobrze) "strady".

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c20 ... cb255.html

EDIT:

Ok, widzę, że temat tych lamp był omawiany w innym dziale forum.

Wrzucę w takim razie "kwiat" z zajezdni autobusowej Limanowskiego w Łodzi. Dziwna nieparzysta liczba opraw...

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da8 ... 3faa9.html
Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2008, 03:06 przez Witeku, łącznie edytowano 1 raz
Witeku

Postprzez neon44 » 4 sierpnia 2008, 08:25

Witamy Cię Witku serdecznie na forum :) :) :)

Świetne zdjęcia, prosimy o więcej i nie tylko w tym wątku :)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez DocBrown » 4 sierpnia 2008, 09:26

Witamy na forum :)
Kwiat z kwadratówkam i Stradami wymiata, a co do opraw na tych śmiesznych wysięgnikach, to nie mam pojęcia co to jest, ale wyglądają one całkiem fajnie :)
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne