Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Postprzez gory » 22 lipca 2009, 13:41

nie wygląda jak klasyczna deska do krojenia chleba :)
Pozdrawiam
Bartek

---------------------------------------------------------------------------------
nie boję się, gdy prąd jarznik zżera, bo mam latarkę Energizera ! ;)
gory

Zdjęcia: 4

Postprzez CDM » 22 lipca 2009, 15:08

rzeczywiście, wygląd ma ciekawy
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Whites86 » 22 lipca 2009, 19:28

to wyglada jak deska na ktorej ktos juz klepał kotlety :lol:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez gory » 22 lipca 2009, 19:34

taa... podczas transportu tych opraw był wypadek... kilka opraw wypadając z tira owinęło się wokół słupa kształtując nań swą obudowę... i tak oto powstał unikalny kształt. Delikatny i subtelny...

Bez żartów :) mnie się ona podoba najbardziej z tych wszystkich jakie widziałem...
Pozdrawiam
Bartek

---------------------------------------------------------------------------------
nie boję się, gdy prąd jarznik zżera, bo mam latarkę Energizera ! ;)
gory

Zdjęcia: 4

Postprzez elektryk » 4 sierpnia 2009, 18:56

A mówią że Wschód jest najbiedniejszy. Niby niedawno LED zawitały do kraju a już podbijają mój region. Z Dziennika Wscodniego:

Diody oświetlą Krasnystaw?
13.06.2009.
Krasnystaw wraz z 15 samorządami z terenu województwa lubelskiego zamierza starać się o pieniądze na wymianę oświetlenia ulicznego. Ma być drogie w zakupie, ale tanie w używaniu.

Uchwałę o przystąpieniu miasta Krasnystaw do Związku Partnerskiego jednostek samorządu terytorialnego podjęto podczas ostatniej sesji rady. Nikt nie oponował.

- Na terenie województwa lubelskiego powstała inicjatywa, do której przystąpiło dotychczas 15 samorządów. Jej celem jest napisanie dużego, wspólnego projektu wymiany oświetlenia w mieście na diodowe - tłumaczył podczas sesji Dariusz Turzyniecki, zastępca burmistrza Krasnegostawu.

Turzyniecki wyliczał korzyści z takiej inwestycji: - Oświetlenie diodowe na pewno zużywa mniej energii i będzie tańsze niż to obecne. Pozwoli też na to, by w pewnych godzinach natężenie naświetlenie było większe, a w innych mniejsze. Czy inwestycja powstanie w oparciu o istniejące w mieście lampy? Tego jeszcze nie wiemy, wszystko jest kwestią szczegółowych uzgodnień - mówił.

Według burmistrza inwestycja może kosztować od 5 do 6 mln zł. Miasto zamierza wydać na nowe oświetlenie jednak tylko ok. 1 mln zł. Resztę chce pozyskać z Unii Europejskiej.

(kg)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez qba » 5 sierpnia 2009, 14:00

W Kołobrzegu na ul Żurawiej niedawno założono w pięciu oprawach Elgo Luna (tych większych) panele z diodami. Wymontowano sodówki i odbłyśniki i wstawiono diody. Widziałem je najpierw z pociągu i myślałem że to MH, bo świecą na chłodnobiały kolor, ale wczoraj poszedłem zobaczyć to z bliska i są tam diody. Światło jest przyjemniejsze, jednak przy sodówkach jest znacznie jsniej. Diody świecą chyba nawet ciemniej niz LRFy. Nie wiem, czy to jakiś eksperyment, i dziwi mnie że akurat na tej dość ruchliwej ulicy się na to zdecydowano ( po całkowitej modernizacji miasta była to jedna z niewielu ulic, gdzie świeciły sodówki 250w.)
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Paweł » 8 października 2009, 18:49

Pierwsza, profesjonalna realizacja LED w Polsce!

Z wielką przyjemnością informujemy Państwa o wykonanej pierwszej, profesjonalnej realizacji oświetlenia dekoracyjnego na diodach LED w Krakowie na Bulwarach Wiślanych pod Wawelem. Do oświetlenia Bulwarów zostały użyte nasze najnowsze dekoracyjne oprawy ledowe typu ISLA LED rozsyle oprawy ulicznej ref.:6068, 34 Ledy o mocy 1,2 W o barwie 3500K plus jedna dioda niebieska, która nocą zachwyca swoim blaskiem, nadając miastu specyficzny klimat.
Nowa wersja produkowanej oprawy ISLA wyposażona w diody LED skupia w sobie kilka znaczących zalet nowej technologii. Pod względem fotometrycznym oprawa charakteryzuje się doskonałymi rozsyłami światłości. Diody w połączeniu z odpowiednio dobranymi soczewkami kierują światło tylko w pożądanych kierunkach, spełniając wymagany poziom natężenia oświetlenia. Światło emitowane z oprawy posiada przyjemną, ciepłą barwę oraz gwarantuje doskonałą równomierność zapewniającą optymalny komfort wizualny.

Oprawę Isla Led wyróżnia dostępność w 3 wersjach (3 rozsyły, 3 moce, 2 barwy światła) pozwalających na zastosowanie jej do oświetlenia różnych obszarów: placów, skwerów, ulic, ciągów pieszo-rowerowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Źródło: Schreder Polska
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez leon0785 » 8 października 2009, 19:47

Musze iść to zobaczyć niesamowite ciekawe jak to świeci w nocy :D
leon0785

Postprzez leon0785 » 8 października 2009, 22:03

Właśnie wróciłem z nocnej wycieczki pod Wawel no i musze powiedzieć że te nowe oprawy LED całkiem niezle świecą może ich promień oświetlania nie jest jeszcze pełny jak w przypadku MH ale tam gdzie pada światło jest jasno i przyjemnie biało :D :D :D
leon0785

Postprzez KaszeL » 8 października 2009, 22:52

Widziałem te oprawy w akcji kilka dni temu i muszę przyznać, że sprawują się na prawdę bardzo dobrze.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne