Największe kretynizmy oświetleniowe

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez Gismot » 4 maja 2015, 20:58

Profesjonalne oświetlenie przed garażami i placu manewrowego.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Gismot

Zdjęcia: 0

Postprzez bartek380V » 4 maja 2015, 21:26

A moze byly skargi na jakosc oswietlenia ? :D :D :D
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez mateusz » 5 maja 2015, 10:01

Takie widoki będą coraz powszechniejsze... Naświetlacze LEDowe montowane w coraz dziwniejszych miejscach ja obserwuje już od jakiegoś czasu. Parking przy parafii, do której uczęszczam oświetlały do niedawna dwie łyżki na podwójnym, połączonym wysięgniku. Ostatnio pod łyżkami pojawiły się naświetlacze LEDowe a łyżki odłączono (dobrze, że nie zdemontowano) Podobnie to oświetlenie, które prezentowałem pod koniec zeszłego roku z terenu przed podstawówką, do której uczęszczałem... Mi to przypomina trochę masową wymianę oświetlenia rtęciowego na sodowe z lat 90... Montowano wtedy masowo sodę niekoniecznie w miejsca gdzie jest ona pożądana np. do parków różnego rodzaju,,,
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez oskard » 18 maja 2015, 17:29

No to teraz coś ode mnie, w temacie halopaków - halołyżka z wołomińskiej ulicy Orwida:
Obrazek
Link do widoku miejsca: https://www.google.pl/maps/@52.343754,2 ... !2e0?hl=pl
To w sumie jest trochę lepsze od poprzednich przypadków - tu przynajmniej klasyk pozostał, i świeci dalej na chłodno-biało :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez profklos » 19 maja 2015, 09:49

Pabianice, teren zrewitalizowanego Parku Słowackiego.
Na obiekcie dawnej Szkoły Położnych znaleźć można takie ciekawostki. ;)

Pierwsza:
Obrazek
Obrazek

Druga:
Obrazek
Obrazek
profklos

Postprzez oskard » 19 maja 2015, 21:50

W sumie, oprawa rtęciowa niskiej mocy, tym bardziej na budynku prywatnym, nie dziwi z żarówką - w naszym kraju bywają czasem ostrzejsze przypadki :mrgreen:... Na przykład OUKS z dwiema żarówkami, pokazywany tutaj kiedyś :D. Ale nie mniej jednak fajne znalezisko, obecnie już rzadko spotykane - teraz raczej kompakty kolonizują stare oprawy rtęciowe, a nie żarówki.
Pamiętam, że jakieś 6 lat temu wisiał sobie OUR-125, zamocowany był na szczycie słupa ŻN-9 (czyli dość wysoko), dodatkowo posiadał klosz i... również miał wkręconą żarówkę :D A oświetlał ulicę publiczną (Nowodworską na Tarchominie), nie była więc to niewiedza czy fantazja prywatnego właściciela.
Całkiem niedawno świecił też OUR-125 z żarówką w bramie na Targowej 14 (obecnie dom wysiedlony, tylko ochrona w nim siedzi, nie da się swobodnie wejść :( ). Gdzieś jeszcze mi świta, że coś takiego widziałem... jak sobie przypomnę, to napiszę, albo pójdę uwiecznić :)

A teraz coś ode mnie. Jakiś czas temu pisałem o Pawonkowie w okolicach Częstochowy (powiat chyba Lubliniecki), gdzie namierzyłem na typowym słupie ŻN, na typowym wysięgniku, dość nietypową w tym miejscu oprawę...
Obrazek
Obrazek
Co ciekawe, nie oświetla ona żadnej ślepej uliczki, czy pieszego deptaku - droga wygląda na dość ruchliwą, w dodatku zakręt niebezpieczny...
oskard

Postprzez trojmiejski » 19 maja 2015, 22:27

Jak na razie w 2015 nie było czegoś co mogło by konkurować z tym :twisted:
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 19 maja 2015, 22:42

Przynajmniej nie świeci w niebo :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Beton » 21 maja 2015, 11:16

Dobrze, że chociaż zawiesił kulę, a nie np. żyrandol...
Beton

Postprzez oskard » 22 maja 2015, 18:42

Racja, mógł przecież powiesić OR, albo WOS-a, jak na niektórych fotomontażach dawniej pokazywanych tu na forum :mrgreen:
Zapomniałem w ogóle dodać, że nie jest to pojedynczy przypadek - post sformułowałem tak, jak gdyby była to jedna oprawa na dwóch zdjęciach. Tak na prawdę są to dwie oprawy - łącznie na tym odcinku drogi tylko 3 słupy mają zamocowane oświetlenie, bo tylko tu występuje zabudowa i zakręt jest tuż obok. Na trzech słupach pod rząd wiszą kolejno: kula, ES-1, kula.
W łeb zachodzę, jak oni to umocowali... wysięgnik wygląda, jak po "normalnej" oprawie, ale ta końcówka skierowana w dół? Albo ją dospawali, albo wysięgnik przygięli... tyle że kąt ciut za ostry, jak na przygięcie. Ale jaki był sens bawić się w spawanie, przerabianie wysięgnika? To już lepiej było jakąś używaną trumnę dać, na LRF powyżej 125 W - bo miejsce wymaga mocniejszego oświetlenia - i tak byłoby raz, że taniej, a dwa, że prościej. Może i prowizorycznie, ale czy to, co jest teraz - to nie prowizorka? :roll:
oskard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne