Ciekawostki

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Ciekawostki

Postprzez oskard » 18 maja 2015, 17:55

Taka ciekawostka mi się kiedyś trafiła na GSV - z mazurskiej wsi, przez którą swego czasu przejeżdżałem, ale zapamiętałem w niej głównie oprawy OUR-125, nie mam natomiast choćby mglistych wspomnień tego, co ukazuję na zrzutach poniżej. Nie wiem jak to możliwe, że coś takiego umknęło mojej uwadze :? ...
W gminnej wsi Piecki, około 9-10 km na południe od Mrągowa, można spotkać takie "cudaki" - wygląda to jak ORZ3-g z obciętą dolną połówką ścianki czołowej i lekko ukośnie przyciętymi przednimi krańcami ścian bocznych. Ale może jednak to nie jest żadna przeróbka, tylko jakaś krótka, próbna seria? Sami zobaczcie:
Pierwszy cudak:
Obrazek
Drugi:
Obrazek
Trzeci i czwarty:
Obrazek
Piąty:
Obrazek
Szósty:
Obrazek
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Lampka » 18 maja 2015, 23:30

Możliwe, że to jakaś inna wersja trumny, produkowana np. lokalnie, albo w krótkim czasie.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez profklos » 14 czerwca 2015, 09:25

Cześć!
Na Forum bunkierbanda.pl (zapraszam!) pojawiło się zdjęcie takiej latarni:
http://zapodaj.net/ce85b88d6ea17.jpg.html
Jest to latarnia umieszczona na dawnym, opuszczonym szpitalu w Owińskach.
Co to może być za cudo?
profklos

Zdjęcia: 0

Postprzez bartek380V » 25 czerwca 2015, 21:19

W ramach ciekawostki napisze co dzis zaobserwowalem : po zalączeniu lampy SON T 70 E27 PHILIPS BELGIUM i jej wylaczniu po 6 sekundach swiecenia ,jarznik swieci na niebiesko przez pare sekund nawet po wykreceniu jej z oprawki w sposob taki jakby umiescic w jarzniku miniaturową diode LED niebieską :) . Dodam ze podobne zjawisko zaobserwowalem w lampach typu SON OSRAMA 100W E40. Jarznik nie swieci na tyle mocno zeby pokazac to na fotografii a moj aparat w ciemnoscich robi slabe foty. Efekt jest zdumiewajacy. Czy w emiterach nie uzyto przypadkiem jakiegos pierwiastka promieniotworczego ? CHyba argon swieci na niebiesko tylko jak to sie dzieje ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez famabud » 25 czerwca 2015, 21:37

Też to zauważyłem w sodówkach Osram 150W. Ta niebieska poświata utrzymuje się bardzo długo.. Trochę bałem się obok niej wtedy przebywać. :mrgreen: :mrgreen:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez jacekk » 25 czerwca 2015, 21:43

Najprawdopodobniej jakaś luminescencja materiału jażnika, albo tego co w nim się znajduje. W NAV-T też się świeci na taki niebiesko-błękitny kolor, w sumie nawet ładnie to wygląda.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 25 czerwca 2015, 21:59

pening też tak ma
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez MRP200 » 25 czerwca 2015, 22:14

bartek380V napisał(a):W ramach ciekawostki napisze co dziś zaobserwowałem : po załączeniu lampy SON T 70 E27 PHILIPS BELGIUM i jej wyłączeniu po 6 sekundach świecenia ,jarznik świeci na niebiesko przez parę sekund nawet po wykręceniu jej z oprawki w sposób taki jakby umieścić w jarzniku miniaturową diodę LED niebieską :) . Dodam ze podobne zjawisko zaobserwowałem w lampach typu SON OSRAMA 100W E40. Jarznik nie świeci na tyle mocno żeby pokazać to na fotografii a mój aparat w ciemnościach robi słabe foty. Efekt jest zdumiewający. Czy w emiterach nie użyto przypadkiem jakiegoś pierwiastka promieniotwórczego ? Chyba argon świeci na niebiesko tylko jak to się dzieje ?

Kilku kolegów z forum posiada dozymetry.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez famabud » 25 czerwca 2015, 22:19

Sęk w tym Lumix, że to się dzieje po zgaszeniu, przy chwilowym podaniu napięcia. U mnie tak było jak przebijał statecznik przy zapłonie. Huk, błysk i wywalony przedlicznik oraz w WLZ... :mrgreen:

To co pokazałeś, to normalne wyładowanie w xenonie. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez matit1 » 25 czerwca 2015, 23:48

W MH z trzonkiem G12 też jest podobnie po wyłączeniu od razu po zapłonie tyle, że w tym przypadku świeci się delikatnie na niebiesko zewnętrzna bańka a nie jarznik.

O tak

Obrazek
matit1

Zdjęcia: 1394

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne