Ciekawostki

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Ciekawostki

Postprzez famabud » 14 listopada 2015, 23:08

Może być, że są oddzielne styczniki do każdej fazy i każdy łapie lekkim przesunięciu czasowym. W głębi osiedla są sodówki w parkówkach które też migają.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez GigaByte23 » 14 listopada 2015, 23:38

Fotomontaż to na pewno nie jest, bo i w telewizji pokazywali i w gazetach też głośno :)

Drugie ujęcie (od innego użytkownika) :D

https://www.youtube.com/watch?v=lBMePszLiv8

http://www.radiozet.pl/Rozrywka/O-tym-s ... O-00014047

Okazało się, że problemy z lampami na osiedlu związane były z instalacją nowego oświetlenia diodowego. Usterkę spowodował zegar, który włącza i wyłącza latarnie. Podobna sytuacja miała miejsce przy ulicy Waryńskiego.
GigaByte23

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 15 listopada 2015, 00:03

famabud napisał(a):Może być, że są oddzielne styczniki do każdej fazy i każdy łapie lekkim przesunięciu czasowym. W głębi osiedla są sodówki w parkówkach które też migają.

To by nie miało sensu, o ile możliwe jest takie rozwiązanie, to nie ma ono prawa działać w praktyce, jakiekolwiek uszkodzenie jednego stycznika spowodowałoby awarię całej linii fazy pod którą oprawy są podpięte.
Drugą sprawą jest to, że wykonana instalacja jest nowa i raczej nikt by nie zrobił takiej fuszerki. (Nie to co kiedyś... ;) )
Na zakończenie dodam że koszt 3 (lub więcej) styczników jest większy niż koszt jednego dla większego prądu(Oczywiście jest to moja opinia, co fakt poparta praktyką, ale wiadomo każdy znajdzie swoją cenę.)
No albo nasz kolega, który baaardzo nie lubi LED, poznał topografię ułożenia przewodów ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez GigaByte23 » 20 listopada 2015, 17:39

Przewróciła się z wrażenia! Twarda sztuka, aż do upadku świeciła :D

https://youtu.be/152QTU4G-_Q?t=13s
GigaByte23

Postprzez oskard » 21 listopada 2015, 01:22

Identycznie jak na Grochowskiej w ostatnim tygodniu. Dlatego twierdziłem i dalej twierdzić będę - nie ma bata na betoniaka :!: :)
Tu dawałem link do artykułu o latarni z Grochowskiej :arrow: viewtopic.php?f=9&t=823&start=260#p218000 . Sprawa podobno tak miasto przejęła, że ZDM postanowił skontrolować stan innych tego typu słupów najpierw na Grochowskiej, a potem zapewne w całym mieście.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez jacekk » 21 listopada 2015, 01:33

oskard napisał(a):Sprawa podobno tak miasto przejęła, że ZDM postanowił skontrolować stan innych tego typu słupów najpierw na Grochowskiej, a potem zapewne w całym mieście.

No niestety, jest tak jak zwykle. Żeby ktoś się tym zainteresował najpierw coś się musi stać. Całe szczęście że ten złom nie trafił w jakiś samochód albo co gorsze nie wywalił się na chodnik robiąc mielonkę z przechodnia..
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Lampka » 21 listopada 2015, 13:09

GigaByte23 napisał(a):Przewróciła się z wrażenia! Twarda sztuka, aż do upadku świeciła :D

Ale po upadku już nie :mrgreen:

Jak czasem widzę stan niektórych betoniaków to mam podobne obawy, także w przypadku słupów starych linii SN. Nieraz widziałem takie z gołymi zbrojeniami, czy też stojące i lekko wygięte. Pewnie będą stały, aż się przewrócą i będzie awaria.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez OUKS340 » 22 listopada 2015, 23:41

Lampka napisał(a):
GigaByte23 napisał(a):Przewróciła się z wrażenia! Twarda sztuka, aż do upadku świeciła :D

Ale po upadku już nie :mrgreen:

Jak czasem widzę stan niektórych betoniaków to mam podobne obawy, także w przypadku słupów starych linii SN. Nieraz widziałem takie z gołymi zbrojeniami, czy też stojące i lekko wygięte. Pewnie będą stały, aż się przewrócą i będzie awaria.

Najprędzej to jakaś porządna wichura je powali, gorzej jak takowy na kogoś upadnie :|
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez trojmiejski » 27 listopada 2015, 14:47

Reda, parkówka na wysokim słupie otoczona naświetlaczami:
Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez OUKS340 » 28 listopada 2015, 09:47

Naświetlacze to rozumiem, ale samo umiejscowienie parkówki to nadaje się do kretynizmów :?
OUKS340

Zdjęcia: 119

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne