Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez mateusz » 24 kwietnia 2009, 07:01

Fajny ten kwiat ,bo nie obcięty ,ale te oprawy już dawno mi się opatrzyły..........
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez neon44 » 24 kwietnia 2009, 08:32

SGS204 świetnie prezentują się na kwiacie
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez oskard » 24 kwietnia 2009, 15:13

Whites, jakto na zdjęciach? Czy jest cuś, co zabrania dalszej produkcji i eksploatacji ich?
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Edziu » 24 kwietnia 2009, 17:01

Jeżeli chodzi o ten rozebrany kwiat, stoi na terenie MZD, może planują gdzieś na jakimś skrzyżowaniu go postawić. U mnie w mieście jest coś takiego praktykowane, że robią jakieś skrzyżowanie, tak samo było z remontem wiaduktu kościuszki, i stawiają właśnie takie stare kwiaty, ale przycinają je wtedy "w gwiazdkę" jak pozostałe kwiaty w mieście, i tak w Toruniu, nie znikł żaden duży kwiat, dwa jedynie przenoszono w inne miejsca, może i ten będzie gdzieś zamontowany.

Ten kwiat z 10X SGS 204, jest bardzo podobny do kwiatów na rondzie jagiellonów w Bydgoszczy, z tym że tamte mają dłuższe wysięgniki ale głowica ta sama.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 24 kwietnia 2009, 17:28

oskard napisał(a):Whites, jakto na zdjęciach? Czy jest cuś, co zabrania dalszej produkcji i eksploatacji ich?

nikt niczego niezabrania ale są 2 fakty ktore są niestety na niekozysc takiego kwiatka, przy przebudowie ulicy zazwyczaj daje sie nowe słupy z nowymi oprawami, lub 2 jest na nim stosunkowo za duzo opraw i wtedy go przycinają (a to juz nie to samo jak wersja oryginalna)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 24 kwietnia 2009, 18:39

Dzisiaj kwiaty stosowane sa tylko na rondach lub przy wiaduktach. Nie praktykuje się stawiania ich na całych ulicach, jak to miało miejsce w latach 70 i 80, choc produkowane są ciągle głowice na 12 opraw. Taki leżący kwiat to jednak przygnębiający widok, kiedy został zlikwidowany i zostanie pocięty na złom. Wydaje mi się, że wszystkie kwiaty były montowane na betonowych fundamentach. Jakby ich nie było, to mogłyby sie przechylac z powodu obciązenia głowicą i oprawami. Prawda, że ciężko usunąc taki maszt. Ja w porcie w Kołobrzegu widziałem też obcięte przy fundamencie kwiaty z łyżkami. Sam fundament został potem rozkuty. SGS 204 rzeczywiście pasują na kwiat. Szkoda tylko, że ciężko można je na nich spotkac. Jeszcze jedno, co ostatnio stwierdziłem, to że w mniejszych miastach szybciej pozbywano sie kwiatów, a w największych polskich aglomeracjach można spotkac i takie 12 ramienne.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mateusz » 25 kwietnia 2009, 11:24

Ciężko spotkać SGS ?? :o Przyjedz do Olsztyna ,to szybko Ci się opatrzą :D . Ja bardzo bym chciał ,aby zastąpiły je STRADY.... U nas podczas przebudowy skrzyżowań też wywalali stare maszty z SGS i stawiali nowe słupy metalowe podobnej wysokości ,ale na betonowych ramach ,oprawy przeważnie przenoszono na nowy słup . Stare słupy były bez zarzutu.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez qba » 25 kwietnia 2009, 14:27

Mówiłem, że na dużych kwiatach ciężko je spotkac. U mnie są niemal same SGSy 203. Z kolei zastępowanie SGSa Stradą to kretynizm, bo strady mają o wiele gorszy rozsył, są przestarzałe i ich produkcja powinna była sie już dawno zakończyc. To tak, jakby wszyscy mieli zamienic swoje samochody na polonezy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Nopton » 25 kwietnia 2009, 14:36

Nopton, nie gniewaj sie na starego cieszyna, ale mimo, iż nie jestem tu adminem, muszę Cię zapytać, dlaczego robisz tyle błędów w pisowni?
Przecież są powszechnie dostępne aktywne i niemal automatyczne słowniki poprawnej polszczyzny, w Wordzie np, tak? Nam tu na forum zależy na utrzymaniu jakiego takiego poziomu, sorry, ale taką pisownią go zaniżasz

Pozytywna opina o mnie , miała wznosić się jak prom kosmiczny .A w rzeczywistości,poległa w gruzach.
Dziwie się, że dopiero ty Cieszynie zauważyłeś że, robię sporo błędów i to nie tylko ortograficznych .(naprawie to)
Jeżeli zaniżyłem poziom tego forum ,to trzeba go podnieście z nadwyżkom . ;)
Nopton

Postprzez Nopton » 25 kwietnia 2009, 15:03

Proście a dostaniecie. :arrow:
trzy , dwa ,jeden,start :mrgreen: ...
Obrazek
...chyba ben de musiał jeszcze poćwiczyć nad wstawianie zdjęć . :oops:
(Jest mi przykro, że nie został zrozumiany problem wstawiania zdjęć ,Każecie Korzystać ze stron inte. ,lub proponujecie programy zmniejszające zdjęcia .A tym czasem, nie umiem porostu ich wstawiać!!!)
Chciałem wstawić tu dwa zdjęcia,ale z tym pierwszym mi nie wyszło ,lecz jak dojdę do wprawy, to moje zdjęcia będą waszymi zdjęciami ;) .
Nopton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne