Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez Edziu » 3 października 2007, 18:05

Strada jest nowsza od kwadratówki, Gdy niektóre kwadratówki ulegały uszkodzeniu a ich już nie produkowano zastępowano ją Stradą, która jest dość podobna, taka jest moja teoria.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez neon44 » 3 października 2007, 19:08

a co z kwestią ograniczenia zużycia energii. Mogli wszak zakładać OUS 250-ki
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Paweł » 3 października 2007, 23:04

Neon, dziwny ten kwiat, WSL-8 jakoś do kwiatu mi nie pasują...

cieszyn, no super fotki :) Te kwadratówki przy Trasie Toruńskiej są od momentu jej wybudowania, otwarta została w 1981 roku. A dziś się sypie, miejscami wiadukty grożą zawaleniem bo została spartaczona + kiepskie materiały i czeka na generalną odbudowę i rozbudowę.

Zapewne niesprawne kwadratówki lub w złym stanie technicznym zastępuje się używanymi Stradami bo kwadratówek w magazynie już ZDM nie posiada.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 4 października 2007, 07:07

przez Edziu 3 października 2007, 18:24

Te kwiaty w Warszawie to mi się najbardziej podobają, tam chyba dominują o ile się nie mylę Strady i OUS 400. Poza tym świetne zdjęcia kolego cieszyn, czekamy na zdjęcia Ambasadorów. Na tym przedostatnim zdjęciu chyba widzę wystającego TUZa z kwadratówki.

NA Ambasadorów trzeba bedzie trochę poczekać, tam muszę zajść, bo z auta nie da rady tego pocykać.

Nie wiem Edziu co masz na myśli pisząc : "TUZa z kwadratówki" ?
To jakiś typ lampy, jakiej? :?

Mnie zaś zastanawia inna rzecz. Na tym przedostatnim zdjęciu są prawie same OUS400, ale widać tam tez po prawej stronie jakby 2 inne oprawy, albo założyli dwóm OUS-om inne klosze, takie bardziej okrągłe. O co chodzi, to są inne oprawy, czy tylko inne klosze w OUS400??? :idea:

MAm też inne pytanie: - jak się wymienia lampy w tak wysokich kwiatach? Czy te słupy mają jakieś mechanizmy opuszczania głowicy z oprawami na dół, czy można się tam dostać tylko z wysięgnika??? :idea:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Edziu » 4 października 2007, 09:17

Miałem na myśli ten biały element. "TUZ" tzn. tyrystorowy układ zapłonowy, i jest on elementem znajdującym się w oprawie na lampy sodowe. OUS 400 okerśla się ogólnie Strady i Kwadratówki, te z zaokrąglonym kloszem to właśnie Strady, były produkowane zaraz po Kwadratówkach.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 4 października 2007, 09:26

przez Edziu 4 października 2007, 10:17

Miałem na myśli ten biały element. "TUZ" tzn. tyrystorowy układ zapłonowy, i jest on elementem znajdującym się w oprawie na lampy sodowe. OUS 400 okerśla się ogólnie Strady i Kwadratówki, te z zaokrąglonym kloszem to właśnie Strady, były produkowane zaraz po Kwadratówkach.

Dzięki!
Tak myślałem, że to jakaś odmiana kwadratówki, teraz wiem, że to Strada. No i - jak wiadomo - STRADA nie jest klasykiem!
Widzę, że jesteś "człowiekiem z branży" - to dobrze 8-)
Amator ma małe szanse na uzyskanie takich informacji :(
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez mirror » 4 października 2007, 21:16

Edziu napisał(a):Strada jest nowsza od kwadratówki, Gdy niektóre kwadratówki ulegały uszkodzeniu a ich już nie produkowano zastępowano ją Stradą, która jest dość podobna, taka jest moja teoria.

Widziałam, w Grudziądzu na jednej ulicy trochę kwadratówek, a większość to Strady.
Wielbicielka rtęci.
mirror

Zdjęcia: 134

Postprzez qba » 5 października 2007, 18:29

Piękny widok te kwiaty przy trasie toruńskiej. Znakomicie wpasowują się w krajobraz. Tez nie wiem jaki jest sens zastepowania kwadratówki OUS 400 stradą OUS400, ale często spotkałem sie z tą praktyką. Nawet zmieniano wszystkie oprawy na kwiatach, jak przy trasie zamkowej. Oddano ją do użytku w październiku 1987r i na 12 ramiennikach już w 1991r kwadratówki zastąpiono stradami. Ciekawe czy w warszawie w tych kwiatach w niekrtórych kwadratówkach zdarzają sie LRFy i czy w nocy świecą wszystkie oprawy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez CDM » 5 października 2007, 21:17

Edziu napisał(a): Na tym przedostatnim zdjęciu chyba widzę wystającego TUZa z kwadratówki.
Bardziej to wygląda na układ zapłonowy ZS 400, produkowany w Płońsku
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Paweł » 5 października 2007, 22:07

qba napisał(a):Ciekawe czy w warszawie w tych kwiatach w niekrtórych kwadratówkach zdarzają sie LRFy i czy w nocy świecą wszystkie oprawy.

Nie, nigdzie w Warszawie nie wkręca się LRFów do opraw przystosowanych na WLS. Wszystkie oprawy oczywiście świecą :)

Tu jest podgląd na część Trasy Toruńskiej i w nocy widać świecące kwiaty :)

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne